Annonce
forside

Filmlocation Svendborg: Ny tv-serie om Radio Mercur

Det var fra skibet Cheeta, at Radio Mercur i 1958 sendte for førster gang. . Inspirationen kom blandt andet fra den amerikanske "Voice of America", der sendte fra et skib i Middelhavet.
  • Tv-serie om Radio Mercur skal optages i Svendborg og vises på TV2 Charlie

Svendborg: Den 2. august 1958 blev det statslige danske monopol på radiospredning brudt, da Radio Mercur sendte musik, tale og reklamer ind over København og omegn fra et skib, der lå for anker i internationalt farvand i Øresund.

Nu kommer der en tv-serie om den navnkundige radio, og serien bliver i de kommende måneder optaget forskellige steder i Svendborg.

TV2 vil af kontraktmæssige hensyn endnu ikke fortælle om serien, men i følge Fyns Amts Avis' oplysninger bliver Kogtved Søfartsskole lidt udenfor Svendborg en af flere locations. I øjeblikket er man ved at opbygge et historisk radiostudie på den gamle søfartsskole.

Svendborg-coaster Caroline S. indgår også i tv-serien. Den skal gøre det ud for skibet Cheeta, som i Radio Mercur-tiden lå til anker ud for Skovshoved Havn og via en enorm sendemast blev brugt som sendestation for de optagelser, der var blevet lavet på land.

Svendborg-coasteren Caroline S. skal i filmen om Radio Mercur udgøre det for skibet Cheeta.

Fra DR til TV2

Bag tv-projektet står produktionsselskabet SAM Productions med tv-folkene Søren Sveistrup, Adam Price og Meta Louise Foldager i spidsen. Adam Price forsøgte tilbage i forbindelse med Radio Mercurs 50 års jubilæum i 2008 at lave en spillefilmen om Radio Mercur, men det projekt kuldsejlede.

Dengang var DR samarbejdspartner - den tidligere Statsradiofoni, der også var en direkte modsætning til Radio Mercur og blev betragtet som bagstræberisk. Nu er Adam Price hoppet over til TV2, hvor tv-serien er ved at tage form med Søren Frellesen som hovedforfatter og Charlotte Sachs Bostrup som instruktør.

Allan Krautwald fra Svendborg har også en finger med i spillet. Han står bag en side på Facebook om Radio Mercur og fortæller, at han har leveret flere timers lydfiler fra Radio Mercur til folkene bag projektet.

- Det er vel halvandet år siden, jeg fik en henvendelse fra et produktionsselskab og sendte dem en dvd med nogle lysoptagelser, men jeg har faktisk glemt alt om det i mellemtiden, fortæller Allan Krautwald.

Han lavede i 2003 en fem timer lang temaudsendelse om Radio Mercur, som blev sendt på DR P4, og fik i den forbindelse fat i flere originale spolebånd fra Radio Mercur, som han fik digitaliseret og altså også leverede til folkene bag tv-serien.

- Jeg er meget interesseret i den historie og synes, det er sjovt, at der nu bliver lavet en tv-serie, som oven i købet bliver optaget i Svendborg. Den glæder jeg mig virkelig til at se, siger Allan Krautwald.

På Kogtved Søfartsskole er der ved at blive opbygget et gammelt radiostudie, der skal bruges i forbindelse med filmen om Radio Mercur. Foto: Søren S. Nielsen
Annonce

Lukket af Folketinget

Historien om Radio Mercur fik en ende i 1962, da loven med tilnavnet "Lex Mercur" blev vedtaget i Folketinget. Loven tvang stationen til at lukke, men 13 dage efter lukningen den 31. juli 1962 ignorerede folkene bag Radio Mercur forbudet og sendte illegalt.

Det fik dog en definitiv ende, da en politistyrke to dage senere blev sendt ud for at beslaglægge skibet.

Tv-serien om Radio Mercur bliver vist på TV 2 Charlie og er i 10 afsnit på hver 37 minutter. Det er første gang, at TV2 lancerer en dansk tv-serie på Charlie.

Tv-serien er støttet med 10,2 millioner kroner fra Det Danske Filminstituts public-servicepulje og har desuden fået støtte fra Film Fyn.

Annonce
Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Landsbyer frygtede at miste milliondyr cykelsti over motorvejen: Nu får de to helt nye broer, når den gamle rives ned

Erhverv For abonnenter

Øjenåbner i vestfynsk stationsby: Christian og Christian trækker kunder til fra de større byer og sørger for nyt imponerende plus på bundlinjen

Nyborg

Færdig i lokalpolitik efter sag om nøgenfotos: Nu bliver der rykket rundt i byrådet

Odense

Fem små killinger efterladt til døden i denne lille papkasse: - Det er aldrig okay

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma markant

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Annonce