Annonce
forside

Filmlocation Svendborg: Ny tv-serie om Radio Mercur

Det var fra skibet Cheeta, at Radio Mercur i 1958 sendte for førster gang. . Inspirationen kom blandt andet fra den amerikanske "Voice of America", der sendte fra et skib i Middelhavet.
  • Tv-serie om Radio Mercur skal optages i Svendborg og vises på TV2 Charlie

Svendborg: Den 2. august 1958 blev det statslige danske monopol på radiospredning brudt, da Radio Mercur sendte musik, tale og reklamer ind over København og omegn fra et skib, der lå for anker i internationalt farvand i Øresund.

Nu kommer der en tv-serie om den navnkundige radio, og serien bliver i de kommende måneder optaget forskellige steder i Svendborg.

TV2 vil af kontraktmæssige hensyn endnu ikke fortælle om serien, men i følge Fyns Amts Avis' oplysninger bliver Kogtved Søfartsskole lidt udenfor Svendborg en af flere locations. I øjeblikket er man ved at opbygge et historisk radiostudie på den gamle søfartsskole.

Svendborg-coaster Caroline S. indgår også i tv-serien. Den skal gøre det ud for skibet Cheeta, som i Radio Mercur-tiden lå til anker ud for Skovshoved Havn og via en enorm sendemast blev brugt som sendestation for de optagelser, der var blevet lavet på land.

Svendborg-coasteren Caroline S. skal i filmen om Radio Mercur udgøre det for skibet Cheeta.

Fra DR til TV2

Bag tv-projektet står produktionsselskabet SAM Productions med tv-folkene Søren Sveistrup, Adam Price og Meta Louise Foldager i spidsen. Adam Price forsøgte tilbage i forbindelse med Radio Mercurs 50 års jubilæum i 2008 at lave en spillefilmen om Radio Mercur, men det projekt kuldsejlede.

Dengang var DR samarbejdspartner - den tidligere Statsradiofoni, der også var en direkte modsætning til Radio Mercur og blev betragtet som bagstræberisk. Nu er Adam Price hoppet over til TV2, hvor tv-serien er ved at tage form med Søren Frellesen som hovedforfatter og Charlotte Sachs Bostrup som instruktør.

Allan Krautwald fra Svendborg har også en finger med i spillet. Han står bag en side på Facebook om Radio Mercur og fortæller, at han har leveret flere timers lydfiler fra Radio Mercur til folkene bag projektet.

- Det er vel halvandet år siden, jeg fik en henvendelse fra et produktionsselskab og sendte dem en dvd med nogle lysoptagelser, men jeg har faktisk glemt alt om det i mellemtiden, fortæller Allan Krautwald.

Han lavede i 2003 en fem timer lang temaudsendelse om Radio Mercur, som blev sendt på DR P4, og fik i den forbindelse fat i flere originale spolebånd fra Radio Mercur, som han fik digitaliseret og altså også leverede til folkene bag tv-serien.

- Jeg er meget interesseret i den historie og synes, det er sjovt, at der nu bliver lavet en tv-serie, som oven i købet bliver optaget i Svendborg. Den glæder jeg mig virkelig til at se, siger Allan Krautwald.

På Kogtved Søfartsskole er der ved at blive opbygget et gammelt radiostudie, der skal bruges i forbindelse med filmen om Radio Mercur. Foto: Søren S. Nielsen
Annonce

Lukket af Folketinget

Historien om Radio Mercur fik en ende i 1962, da loven med tilnavnet "Lex Mercur" blev vedtaget i Folketinget. Loven tvang stationen til at lukke, men 13 dage efter lukningen den 31. juli 1962 ignorerede folkene bag Radio Mercur forbudet og sendte illegalt.

Det fik dog en definitiv ende, da en politistyrke to dage senere blev sendt ud for at beslaglægge skibet.

Tv-serien om Radio Mercur bliver vist på TV 2 Charlie og er i 10 afsnit på hver 37 minutter. Det er første gang, at TV2 lancerer en dansk tv-serie på Charlie.

Tv-serien er støttet med 10,2 millioner kroner fra Det Danske Filminstituts public-servicepulje og har desuden fået støtte fra Film Fyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce