Annonce
Fødselsdag

Filminstruktør med øje for succeser fylder 60

Filminstruktør Henrik Ruben Genz har instrueret talrige episoder af populære tv-serier herhjemme. Han har blandt andet været involveret i seersucceser som Nikolaj og Julie, Krøniken, Forbrydelsen og Borgen. Torsdag den 7. november fylder han 60 år. (Arkivfoto). Michal Cizek/Ritzau Scanpix

Han har instrueret både dokumentarfilm, tv-serier og kortfilm, vundet et hav af priser og været nomineret til en Oscar.

Torsdag den 7. november fylder filminstruktør og manuskriptforfatter Henrik Ruben Genz 60 år.

Genz blev egentlig først uddannet tegner og grafiker ved Kunsthåndværkerskolen i Kolding. Men det var i virkeligheden filmene, der for alvor trak i ham. Derfor gik han instruktørvejen på Den Danske Filmskole, hvor han i 1995 afsluttede uddannelsen. Og det skulle vise sig at være en rigtig god idé.

Allerede få år efter blev han nomineret til en Oscar for sin kortfilm "Bror, min bror". Det blev ved nomineringen, men ved filmfestivalen Berlinalen i Berlin trak han sig sejrrigt ud, da filmen sikrede ham Krystalbjørnen for bedste kortfilm.

Sønderjyden Henrik Ruben Genz har instrueret talrige episoder af populære tv-serier herhjemme. Han har blandt andet været involveret i seersucceser som "Nikolaj og Julie", "Krøniken", "Forbrydelsen" og "Borgen".

Men også hans film er generelt blevet vel modtaget.

Debutspillefilmen "En som Hodder" fra 2002 blev nomineret til en Robert, som uddeles af Danmarks Film Akademi, og det samme blev filmen "Kinamand" fra 2005. Og i 2008 ryddede han bordet for priser ved både robertuddelingen og ved uddelingen af bodilstatuetter, som Danske Filmkritikere står bag.

Syv Robertpriser og seks Bodilpriser blev det til for filmen "Frygtelig lykkelig", som er en filmatisering af Erling Jepsens roman af samme navn. Historien handler om en politibetjent fra København, som flytter til Højer i Sønderjylland efter at have haft et nervøst sammenbrud.

Henrik Ruben Genz hviler ikke på laurbærrene, selv om han nu runder de 60 år. I 2020 udkommer krigsdramaet "Erna i krig", som han er instruktøren bag. Også denne film er baseret på en Erling Jepsen-roman. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fred friskolerne

Man kan sagtens sidde tilbage med en fornemmelse af, at det var tomme tønder, der buldrede, da Socialdemokratiet allerede fra årets begyndelse varslede store nedskæringer på friskoleområdet. Sådan gik nemlig ikke, da finanslovforhandlingerne i sidste uge faldt på plads og godt for det. For ikke alene ville det give mange kommuner et øjeblikkeligt problem med at finde plads til de friskoleelever, der risikerede at sive tilbage til folkeskolen, hvis der var udsigt til en større stigning i friskolernes egenbetaling. Det ville også ramme hårdt i de mindre byer i de kommunale udkanter, hvor engagerede lokale kræfter har forsøgt at sikre områdets fremtid ved at holde liv i den lokale skole, som lokalpolitikerne i stordriftens navn har lukket. Friskoler, der er vokset frem på gammeldags dyder som medbestemmelse og demokrati, og som regeringspartiet næppe kan være oprigtigt interesseret i at spænde ben for. End ikke selv om de 300 millioner kroner, undervisningsministeren varslede at ville tage fra driften af de 550 friskoler, kortvarigt ville pynte et andet sted i statens budget. De buldrende tønder og det kritiske blik på friskolerne var til at begribe, hvis de skyldtes, at skolerne ikke fulgte lovgivningen, eller hvis de underviste efter helt andre principper og i andre fag end dem, folkeskoleloven bekender sig til. Men virkeligheden er jo, at mange af friskolerne er oprettet på geografiske områder, hvor kommunerne for længst har sluppet deres ansvar. Med den månedlange debat om skolernes økonomi kan usikkerhed for fremtiden imidlertid være plantet så dybt i friskolemiljøet, at regeringen bør forsikre skolerne om, at debatten ikke kommer til at gentage sig til næste år. Og ikke nok med det: Regeringen skylder at sikre skolernes fremtidige eksistens og frede dem, så de kan bruge deres engagement på det, de er bedst til - at undervise børn i deres nærområde. Andet kan hverken skoler, elever eller forældre være tjent med.

Annonce