Annonce
Nyborg

Filmgalla i stort format i Svindinge

Små film i kæmpe format på Svindinge Friskole. Takket være gode kontakter havde skolen skaffet en enorm skærm til filmgallaen fredag eftermiddag. Foto: Mogens Rasmussen.
Svindinge Friskole holdt filmgalla og hædrede elevernes kortfilm ved et hyggeligt udendørs arrangement. De små film blev vist på en gigantisk skærm.

Svindinge: Det er ikke kun Cannes, Venedig og Svendborg, der kan holde filmfestivaller med priser, gæster i flot tøj og stor filmkunst.

Det kan de også på Svindinge Friskole - end da i kæmpe format.

Det hele foregik fredag eftermiddag og aften, og det med formatet handler især om lærredet, hvor filmene blev vist. Elevernes små kortfilm blev nemlig vist på et 48 kvadratmeter stort lærred, der var ankommet til byen på en gigantisk lastvogn.

Men der var også format over selve projektet. Skolen havde delt eleverne op i hold, der fik en uge til at skrive og producere en film. Det var på tværs af årgangene, så der var alt fra små børnehaveklasse-elever op til unge fra overbygningen på alle hold. Emnet fik de mandag morgen, og det var: To verdener.

- Det funger helt vildt godt at sætte eleverne sammen på den måde, siger lærer Kenneth Jørgensen, der var tovholder og vært ved filmaftenen.

- De store tager sig rigtig godt af de små, og når der sidst på ugen skulle redigeres, fik de små andre opgaver, for eksempel at lave pynt til filmgallaen, siger Kenneth Jørgensen.

Skolen var enormt heldig med vejret, og derfor blev filmaftenen i skolegården en hyggelig og sjov fest for alle.

Der var nedsat en jury med folk udefra til at bedømme elevernes film - og der blev uddelt 12 priser i forskellige kategorier - der var afsat tre kvarter i programmet til at uddele de mange priser.

Prisen for bedste film gik til filmen "Lillesøster" - en magisk historie om, hvordan en afdød lillesøster giver mod og inspiration til sin storebror, da han skal lave en fremlæggelse af atomfysik i skolen og er sikker på, han bliver til grin.

Svindinge Friskole har lignende temauger en eller to gange om året.

Annonce
Filmgallaen i Svindinge bød på hygge i skolegården. Folk havde selv stope eller tæpper med. Foto: Mogens Rasmussen.
Popcorn skal der til, når man skal se film. I Svindinge blev de serveret i kræmmerhus, der var udsmykket af de mindste elever. Foto: Mogens Rasmussen.
Lærer Kenneth Jørgensen var vært ved filmgallaen i Svindinge og stod for uddeling af 12 forskellige priser. Her står han på scenen under den enorme skærm. Foto: Mogens Rasmussen.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce