Annonce
Faaborg-Midtfyn

Film-produktion er godt for lokal udlejning: Far til Fire fylder 20 sommerhuse i Faaborg-området

Sommerhusejer Lars Tribler nyder at have filmhold boende. De er nemlig gode kunder. Foto: Kasper Buur Nielsen
I forbindelse med optagelserne til den nye "Far til Fire"-film bliver filmholdet og skuespillerne blandt andet indkvarteret i et sommerhusområde ved Nab. Det nyder sommerhusejerne i området godt af, da det ofte giver god omsætning i lavsæsonen.

Nab: Lille Per bor i disse dage med fantastisk havudsigt over Faaborg strand. Filmholdet fra ASA film og skuespillerne optager nemlig den nye Far til fire i Faaborg-Midtfyn Kommune, og de fleste bor i sommerhus i Nab. Sommerhusområdet har 48 sommerhuse, hvor omkring 20 huse udlejes til "Far til fire-holdet, men de ville gerne have haft flere.

- Havde vi ikke haft efterårsferien, så kunne de godt have fået de huse de ville ha'. Men det kan vi simpelthen ikke. Vi er ude og tigge og be', lyder det fra én af sommerhusejerne Lars Tribler.

Dog er det ifølge Lars Tribler sjældent filmholdene rykker ind i ferieperioderne. De kommer ofte, når der er lavsæson.

- De kommer mange gange og tager perioder, hvor det ikke er så belastet, fortæller sommerhusejeren, der er ejendomsmægler og byrådsmedlem for Venstre.

Omsætningen i ydersæsonen giver glade sommerhusejere, da filmholdene ofte lejer husene i længere tid. Denne gang er flere af husene lejet syv uger, og især skuespillere er glade for at bo i Nab.

- Det der har været en fordel ved det her område, det er jo at de skuespillere der har behov for roen og anonymiteten, den kan de have her. Det kan være lidt sværere på et hotel eller hvis man skal være inde midt i byen, forklarer Lars Tribler.

Annonce
Holdet til den nye Far til fire-film bor i sommerhuse i Nab. Foto: Kasper Buur Nielsen

FilmFyn giver god omsætning

Sommerhusejerne i Nab er glade for FilmFyn. Lars Tribler har udlejet sit sommerhus til omkring 15 forskellige filmhold igennem de seneste ti år. Filmholdene er nemlig gode kunder.

- Det er jo gode kunder fordi, de fleste af dem er her lidt om aftenen og om natten. Så er de jo væk derefter. Det er jo ikke voldsomt slitage, der er på husene, siger Lars Tribler.

FilmFyn er en god forretning for Fyn. Ifølge FilmFyns årsrapport fra 2018 bruger filmholdene omkring to kroner, hver gang FilmFyn investerer én krone. Det er muligt fordi, FilmFyn aldrig er eneinvestor. Derfor har filmholdene andre investeringer med, f.eks. fra Det Danske Filminstitut. I Nab kan Lars Tribler tydeligt se, hvordan filmholdene bruger penge i området:

- De spiser og drikker og skal have fornødenheder bragt hertil, så det smitter jo af på hele området, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bandekriminalitet. Vi skal beskytte vidner bedre

Synspunkt: Hvis en borger i Odense, på Fyn eller et andet sted i landet oplever grov kriminalitet, bør det meldes til politiet. Men vi risikerer, at alt for mange afholder sig fra det, fordi de er bange for at vidne – særligt når kriminaliteten er begået af voldsparate, hårdkogte bandekriminelle. Derfor foreslog vi i weekenden, at vidner i bandesager skal sikres langt bedre end i dag: Vidner skal have anonymitet i alle sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidners identitet må aldrig fremgå i sagsakter i sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidner skærmes helt af, så der i retslokalet kun er dommer, domsmænd/nævninge, anklager og forsvarer. Vidnerne skal ganske enkelt kunne udtale sig uden at være hundeangste for, hvad der kan ske med dem selv eller deres familie, fordi det tiltalte bandemedlem og hans ’brødre’ kender deres identitet. Bedre beskyttelse af vidner er også klart til samfundets bedste, for gode vidneudsagn er ofte det, der gør, at kriminelle bandemedlemmer dømmes for deres forbrydelser. Som samfund stiller vi tilmed store krav til vidnerne: Et vidne er forpligtet til at udtale sig, tale sandt, møde op i retten og forblive i retten – ellers risikerer vidnet at blive anholdt. Så det mindste, vi som samfund kan gøre, er da at sikre vidnets sikkerhed. På lederplads her avisen lød det dog i mandags, at vores forslag går for vidt. At vi ikke kan have ”et parallelt retssystem, hvor bandemedlemmer og rockere får ringere muligheder for at forsvare sig i retten end andre tiltalte”. Alle skal naturligvis have en retfærdig rettergang, det kunne vi aldrig drømme om at gå på kompromis med. Og det bør bestemt også være muligt, selvom et hardcore bandemedlem ikke får serveret vidnets navn på et sølvfad. Vi foreslår netop, at forsvarsadvokaten skal kende vidnets identitet, så hun/han kan foretage sin egen research om vidnet og udspørge vidnet på kryds og tværs – men forsvareren skal være sig sit ansvar bevidst og ikke afsløre vidnets identitet over for sin bandeklient. Det er vist ikke for meget forlangt. Tryghed er altafgørende for, at vidner fortæller, hvad de har set. Her i avisen kunne vi jo i weekenden læse, hvordan beboere i et boligområde i det nordøstlige Odense afholder sig fra at melde episoder til politiet af frygt for gengældelse fra tvivlsomme typer. Når vi skal banderne til livs, skal vi presse dem konstant. De fleste odenseanere har – desværre – gennem årene bidt mærke i bandernes storskrydende adfærd i vores by. Og en del odenseanere har oplevet trusler og regulære afstraffelser. Som by skal vi stå sammen mod banderne, og vi har brug for, at lovgiverne på Christiansborg giver os de bedste rammer for det – ved at beskytte vidner bedre. Det er godt, at bandemedlemmer nu kan idømmes længere fængselsstraffe, men hvad hjælper det, hvis de ikke dømmes? Fordi vidnerne ikke tør stå frem?

Nyborg

Nyt læserråd er skudt i gang: Nyborg-aktører skal finde løsninger sammen med Fyens Stiftstidende

Annonce