Annonce
Assens

I Jeeniths hjemland deler politikere penge ud i stedet for flyers: Nu har hun stemt for første gang i Danmark

Jeenith Subrio Kristensen bor i Verninge sammen med sin mand og skulle stemme i Verninge Forsamlingshus. - Jeg elsker at bo i Verninge, alle kender hinanden her. Det føles som hjem, siger hun. Foto: Mille Thomsen
Tirsdag den 16. november blev tusindvis af kryds sat på stemmesedler i Assens Kommune. For Jeenith Subrio Kristensen var det et helt særligt kryds. Det var nemlig allerførste gang, hun kunne stemme til et valg i Danmark.

Verninge: Den 16. november gik tusindvis af assenesere i stemmeboksene rundt omkring i kommunen for at sætte deres kryds ud for de kandidater, de mener, skal sidde i henholdsvis byrådet og regionsrådet de næste fire år.

Nogen har stået i stemmeboksen mange gange før, men for en del er det også helt nyt. Det var det for 34-årige Jeenith Subrio Kristensen, der er fra Filippinerne, men bor i Verninge.

- Kan vi køre forbi mig først, før vi kører hen til stemmestedet? Jeg har aftalt med min mand, at vi skal følges, spørger Jeenith Subrio Kristensen, da avisen samler hende op ved HF og VUC i Glamsbjerg, hvor hun er ved at tage niende klasse.

Annonce

Jeenith har boet fire år og syv måneder i Danmark, hun kom oprindeligt til København som au pair, men skæbnen ville, at hun forelskede sig i en dansk mand, og i 2018 blev hun gift i Verninge Kirke og slog sig ned her.

For at stemme til kommunalvalget er det ikke et krav, i modsætning til ved Folketingsvalg, at man er dansk statsborger, så længe man har boet i landet i mere end fire år. Derfor kan Jeenith ved dette kommunalvalg stemme for første gang, siden hun flyttede til Danmark.

- Det er rart at have en stemme, og det er superfedt, at jeg har muligheden for at stemme, selvom jeg er fra Filippinerne. Det får mig til at føle mig som en del af samfundet, siger hun.

Anderledes demokrati i Filippinerne

I samfundsfag på VUC og på Blooming Room, et kursusforløb for kvinder med anden etnisk baggrund end dansk, har Jeenith lært om dansk demokrati, om Folketinget og om byrådet, så hun er godt klædt på til at stemme - og hun er ret sikker på, hvor krydset skal sættes.

I Filippinerne, hvor hun er vokset op, er styreformen også demokrati - men det er på et andet niveau end i Danmark.

Det er rart at have en stemme, og det er superfedt, at jeg har muligheden for at stemme, selvom jeg er fra Filippinerne. Det får mig til at føle mig som en del af samfundet.

Jeenith Subrio Kristensen

- Der er både noget, der svarer til kommunalvalg og folketingsvalg, men det er meget anderledes, demokratiet i Filippinerne. Der er meget korruption, siger Jeenith Subrio Kristensen.

- Det er derfor, de fattige er fattige, og de rige er rige i Filippinerne, konstaterer hun.

Hun fortæller, at hvor kandidaterne forud for valget i Danmark deler blomster, bolcher og flyers ud, så deler politikerne i Filippinerne penge ud og bestikker vælgerne.

Annonce

Det allerførste kryds

- Skal jeg egentlig have min opholdstilladelse med, stopper Jeenith Subrio Kristensen op og spørger, da vi er på vej til fods mod Verninge Forsamlingshus, hvor hun skal stemme.

Men det er ikke nødvendigt.

- Hvis det her var i Filippinerne, ville der være mennesker over det hele, der råbte og larmede, sig hun forundret over stilheden udenfor forsamlingshuset.

Hun træder ind i valglokalet og afleverer sit valgkort til den valgtilforordnede, der ligesom de andre, der holder opsyn med valghandlingen, ikke kan lade være med at smile over Jeeniths begejstring over at skulle stemme for første gang.

Efter en udførlig forklaring af de to meget lange stemmesedler, var Jeenith Subrio Kristensen klar til at gå i stemmeboksen og sætte sine to krydser. Billedet er taget før hun har afsat sit kryds. Foto: Mille Thomsen

Den lange hvide seddel og den lange gule seddel kræver en udførlig forklaring fra hendes mand, før hun går ind i stemmeboksen. For hver en stemme tæller - men kun hvis krydset er sat på den rigtige måde.

Da Jeenith trækker det sorte gardin til side og kommer ud fra stemmeboksen igen, når hendes smil helt op til øjnene - nok endda længere - da hun putter de to stemmesedler i hver sin boks.

- Det var så sejt. Men wow, hvor gik det bare hurtigt, udbryder hun begejstret, da hun træder ud af døren til forsamlingshuset, hvor hun nu for første gang har deltaget aktivt i demokratiet i Danmark.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Faaborg-Midtfyn

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Annonce