Annonce
Udland

Filippinsk kvinde: Tyfon føltes som verdens ende

En kvinde kæmper med at få styr på sin paraply i Filippinernes hovedstad, Manila. Flere hundrede kilometer nordpå rammer supertyfonen Mangkhut.

De første dødsofre er fundet efter tyfonen Mangkhut, og antallet må ventes at stige, siger myndighederne.

Orkanen Mangkhut fortsætter lørdag sin ødelæggende rejse gennem den nordlige del af Filippinerne. Det er den største storm, der har ramt det østasiatiske område i år, og den har krævet de første dødsofre.

Titusinder af mennesker er flygtet fra deres hjem for at komme i sikkerhed for uvejret, der omtales som en supertyfon.

- Det føltes som verdens ende. Jeg kunne ikke sove, fortæller den 64-årige Bebeth Saquing over telefonen.

Der befinder sig cirka fire millioner mennesker i det orkanbælte, der løber gennem den nordlige del af landets hovedø, Luzon. Lørdag eftermiddag dansk tid er foreløbig 13 mennesker fundet døde, oplyser lokale myndigheder ifølge nyhedsbureauet dpa.

En rådgiver for præsident Rodrigo Duterte oplyser til nyhedsbureauet AP, at mindst 12 mennesker er døde. De er først og fremmest omkommet som følge af jordskred.

- Når vi ser længere frem, så vil det antal blive højere, siger Ricardo Jalad, der leder landets civilforsvar.

Lørdag var orkanen ved at slippe sit greb i Filippinerne og fortsætte mod Hongkong og Sydkina.

Først i løbet af weekenden vil det være muligt for myndighederne at få et første overblik over, hvor store skader Mangkhut har forvoldt. Den ramte et vigtigt landbrugsområde i provinsen Cagayan.

Den blev målt til 170 kilometer i middelvinden. Men der kom vindstød på op til 260 kilometer i timen.

Lidt over 105.000 var flygtet fra tyfonen, inden den ramte.

- Blandt alle tyfonerne i år, så er dette den kraftigste, konstaterer den japanske meteorolog Hiroshi Ishihara.

Tyfonen blev registreret som en storm i kategori 5, da den ramte land. Det er det højeste niveau på skalaen. Men i løbet af natten blev den nedgraderet til en kategori 4, skriver AP.

- Næsten alle bygninger er blevet beskadiget, og tagene er fløjet af, fortalte Rogelio Sending, der er embedsmand for regeringen i provinshovedstaden Tuguegarao, tidligere på dagen.

- Der er ingen elektricitet, og kommunikationsnetværk er nede, tilføjede han.

Der var meldinger om mange væltede træer og elmaster, som blokerer vejene og dermed besværliggør oprydningsarbejdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1969: Cafeteria i Mageløs brændte - men gæsterne blev siddende

1994 Nu er der mulighed for at få en garanteret medicinfri flæskesteg på julebordet. Som den første forretning i Odense har Kvickly i Dalum fået en statsautoriseret godkendelse til at sælge ferskt økologisk grisekød. Slagtermester Søren Nielsen i Kvickly siger, at grisene med garanti aldrig har fået medicin eller mærkelige tilskudsstoffer. Vi får kødet fra den ene af to producenter i Jylland, der er statskontrollerede. Og selv bliver vi også kontrolleret i alle ender og kanter. Kødet skal håndteres for sig selv, og skal der midt på dagen skæres mere, skal værktøjet renses, hvis det i mellemtiden har været brugt til andet grisekød. Det økologiske kød koster 10 kroner mere kiloet, og Kvickly kan kun få 100 kilo om ugen. 1969 Odense Brandvæsen havde ved midnatstid besvær med at få gæsterne i cafeteriaet Go-In, Mageløs 7, til at forlade lokalet, skønt det brændte ret kraftigt i køkkenet og op gennem taget. Det måtte adskillige opfordringer til, før folk rettede sig efter brandvæsenets anvisninger. Den væsentligste grund til, at gæsterne skulle ud, var brandvæsenets kulsyretåge, der er giftig. Og kort efter, at en sådan tåge er sprøjtet ud i et rum, opstår der som følge af slukningen en kraftig røg, hvilket gæsterne ved selvsyn kunne se, da de havde forladt lokalet. Ilden opstod i nogle frituregryder og bredte sig hurtigt gennem aftræksrør til en del af tagkonstruktionen. Det skete ret betydelig skade i cafeteriaet. 1944 Der er i disse dage i København samt i Odense, Aarhus og Aalborg meget vidtgående foranstaltninger under forberedelse til indsats i det øjeblik, der eventuelt skulle opstå katastrofer af et sådant omfang, at hele bydele er i fare for at blive ødelagt af brand. Fra Statens civile Luftværn er udsendt et cirkulære til de lokale luftværnsmyndigheder, hvorefter der så hurtigt som muligt, skal træffes foranstaltninger til imødegåelse af katastrofebrand og ildstorm, et udtryk for fladebrande af en så voldsom karakter, at de kan sammenlignes med naturkatastrofer. Når Ildstorm raserer en by, opstår der en sådan ophedning af luften, at både huse og alt levende fuldstændig opsluges som i en krematorieovn.

Annonce