Annonce
Fødselsdag

Filippinerne valgte "Duterte Harry". Nu fylder han 75

Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, da han i juli 2019 holdt tale til nationen i nationalforsamlingen. Den 28. marts fylder han 75. Eloisa Lopez/Reuters

Davao på den filippinske ø Mindanao var engang kendt som et paradis for kriminelle.

Men en dag i 1988 kom der en ny sherif med nye regler til byen. Det var Rodrigo Duterte.

Han var med enkelte afbrydelser borgmester i Davao i de næste 20-25 år, og han tog kampen op med militante kommunister, kriminelle og islamister.

Davao var ifølge avisen Financial Times kendt som "Drabsbyen". Og Duterte blev valgt på et løfte om at rydde op. Han holdt ord.

Han forvandlede forbrydernes paradis til et af de mest sikre og fredelige steder i det sydøstlige Asien.

Det skete ikke med blomster eller ved at vende den anden kind til. Han indførte udgangsforbud for unge, forbud mod at sælge alkohol i særlige tidsrum, forud mod at ryge offentligt, forbud mod offentlig støj.

Det var den pæne side af de nye tider.

For et meget højt antal kriminelle blev fundet dræbt. Ofte dræbt af to-tre mænd på motorcykler.

Menneskerets-aktivister siger, at 1000-1400 mennesker blev dræbt af myndighederne under Duterte uden rettergang.

Men der blev ro, og de lokale døbte ham "Duterte Harry" efter Clint Eastwoods filmfigur Dirty Harry, der rydder op i San Francisco.

Dutertes metoder blev ikke standset, og han er i gang endnu, selv om han ikke er en ung mand mere.

Lørdag den 28. marts fylder han 75, og nu opererer han i hele Filippinerne.

I 2016 vandt han præsidentvalget i en alder af 71 år. Han lovede vælgerne at slå hårdt ned på narko og anden kriminalitet.

Hans voldelige politipatruljer har taget hårdt fat, specielt i de første præsidentår. BBC fortæller, at tusindvis af mennesker er blevet dræbt af patruljer uden rettergang.

Duterte sagde for et par år siden, at der var tre millioner narkomaner i Filippinerne, og han ville være glad for at dræbe dem alle.

Reuters skriver, at da det gik hårdest til, blev der dræbt fire mennesker om dagen.

Han nyder stadig opbakning, men hans facon vækker kritik i udlandet - ikke kun blandt menneskerettigheds-organisationer.

Han kaldte engang USA's tidligere præsident Barack Obama "søn af en tæve", og så aflyste Obama et møde med Duterte.

Han har kaldt paven det samme.

Derimod ser det ud til, at han har det bedre med USA's nuværende præsident, Donald Trump, som Duterte også blev sammenlignet med i den filippinske valgkamp i 2016.

En politiker, der går imod strømmen og de rigtige meninger. Trump sagde i februar i år, at han har "et rigtig godt forhold" til Duterte, selv om Duterte har ophævet den såkaldte VFA-aftale, der afstikker rammerne for amerikanske soldaters tilstedeværelse i Filippinerne.

Duterte, der er uddannet advokat, har været gift to gange og har fire børn. Hans ældste datter, Sara, er i øvrigt nu borgmester i Davao. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 161 er nu døde med coronavirus i Danmark

Fyn

Odense-restaurant begærer sig konkurs

Annonce