Annonce
Sydfyn

Fik tilbud om frihedskommune: Statsministeren ringede midt i aftensmaden

Langelands borgmester Tonni Hansen er pavestolt over, at statsminister Mette Frederiksen har vist tillid til personalet og kommunen, der nu får lov til at rydde regler, reguleringer og bureaukrati af vejen i ældreplejen. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Borgmester Tonni Hansen (SF) er stolt over, at statsministeren har udpeget Langeland til frihedskommune, hvor regler, reguleringer og bureaukrati skal ryddes af vejen i ældreplejen.

Langeland: Borgmester Tonni Hansen stod ved køkkenbordet og var ved at lave mad sammen med hustruen Pia, da telefonen ringede søndag ved 17.30-tiden.

En af statsminister Mette Frederiksens særlige rådgivere var i den anden ende med en kort besked: Statsministeren ringer om en halv time, og jeg kan ikke fortælle, hvad det handler om.

- Man spørger sig selv, hvad i alverden det kan dreje sig om, og jeg havde faktisk ingen anelse, fortælle borgmesteren, der kort efter blev klogere.

Annonce

Han fortæller, at Mette Frederiksen ringede præcist og lagde ud med at fortælle, at hun havde fået en vild ide om at gøre Langeland og seks andre kommuner til frihedskommuner.

- Hendes engagement lyste nærmest ud af min telefon, og det var vildt smittende, fortæller Tonni Hansen, der måtte bære på hemmeligheden, indtil Mette Frederiksen gik på talerstolen og fortalte om planerne i sin åbningstale i folketingssalen tirsdag klokken 12.

Et stort ansvar

Resultatet af samtalen er en velfærdsaftale, som nu formelt skal godkendes i kommunalbestyrelsen. På Langeland betyder aftalen, at medarbejdere og ledere i ældreplejen sættes fri af bureaukrati og reguleringer for at løfte kvaliteten i velfærden.

Tonni Hansen er stolt over, at statsministeren har peget på Langeland, og han betragter udpegningen som en tillidserklæring til kommunen og personalet.

- Hver tredje på Langeland er over 65 år, og vi er derfor et sted, hvor andre nu bevæger sig hen. Det har nok været medvirkende til, at vi er blevet valgt, men jeg ser det også som en cadeau til det arbejde, der bliver lavet på vores ældreområde. Jeg er pavestolt og beæret over, at statsministeren har kigget i vores retning og har tillid til, at vi kan løfte sådan en opgave, siger Tonni Hansen.

Han fortæller også, at han roste Mette Frederiksen for initiativet, men at han også mener, Langeland Kommune påtager sig et stort ansvar ved at sige ja.


Hendes engagement lyste nærmest ud af min telefon, og det var vildt smittende.

Tonni Hansen, borgmester


- Vi har selv været kritiske overfor for meget detailregulering, men alle landets øjne vil nu også hvile på os, fordi der vil være stor interesse i at følge med i det, vi laver. Vi bliver fri for alle de snærende regler og bånd, og det er også et kæmpe ansvar, siger han.

Hvad vil det her betyde for fru Hansen, der får besøg af hjemmeplejen, eller for hr. Nielsen på plejehjemmet?

- Jeg håber på, at nærheden og omsorgen kommer i højsædet i stedet for registrering, og det man kalder minuttyranni. I stedet for at registrere, så nogle kan lave statistik og holde øje, så håber jeg, at der bliver tid til en kop kaffe og en snak med de ældre. At der bliver nogle ekstra minutter til nærhed og omsorg, siger Tonni Hansen.

Annonce

Drukne i jura

Han havde en 20 minutter lang samtale med statsministeren søndag aften, og her fik han også fortalt om sin bekymring for, at ideen om at smide bureaukratiet over bord kan ende i nye bunker af papirer fra ministerierne.

- Hvis det kommer til at handle for meget om, hvad man har krav på og ret til, så kan vi ikke sætte noget fri. Så drukner det i jura, og så kan en lille kommune som vores ikke være med. Vi skal have den totale frihed, og det fik jeg også sagt til statsministeren, fortæller Tonni Hansen.

Der er lagt op til, at forsøget skal godkendes endeligt i foråret 2021 og indledes umiddelbart efter. Erfaringerne fra de syv forsøgskommuner skal bruges til at forbedre velfærden over hele landet.

Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Testet negativ i kviktest, men positiv i pcr-test: Sosu'eren Louise endte med at smitte patient på sit arbejde

Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce