Annonce
Fyn

Fik halveret straf: Dna-spor ikke nok til at blive dømt

Selv om ens dna er på et jagtgevær og tilhørende ammunition fundet i en sø på Østfyn er det ikke ensbetydende med, at man kan dømmes for besiddelse af våben. Det viser en sag fra Østre Landsret, hvor en fynsk mand blev frifundet. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
En fynsk mand har ved landsretten næsten fået halveret sin straf, fordi landsdommerne ikke mente, at dna på et oversavet jagtgevær på et ukendt tidspunkt var nok til at blive dømt på.

Selv om der var fundet dna på et oversavet jagtgevær og ammunition tilhørende Peter Lund Christensen var det ikke nok til at dømme ham for våbenbesiddelse.

Det var forleden resultatet af en dom fra Østre Landsret, som næsten halverede straffen for den fynske mand i forhold til det, han var blevet idømt ved Retten i Odense.

Dengang blev Peter Lund Christensen idømt fængsel i tre år og ni måneder, men landsretten frifandt ham for besiddelse af et oversavet jagtgevær med tilhørende ammunition, der var fundet i en sø i Ravndrup på Østfyn. Dermed kunne manden "nøjes" med at blive dømt for en række andre mindre ting, som tilsammen gav ham to års ubetinget fængsel.

- Selv om dna er et godt bevis er det ikke altid tilstrækkeligt til domfældelse, fortæller mandens forsvarer, advokat Vilhelm Dickmeiss.

Godt nok var der dna fra Peter Lund Christensen på såvel jagtgevær som ammunition, men ifølge anklageskriftet havde han haft det i sin besiddelse "på et ukendt sted" og "et ukendt tidspunkt". Det var ifølge forsvarsadvokaten for upræcist, og det har formentligt også været landsrettens opfattelse. Landsretten gav i sin dom ikke nogen præcis årsag til frifindelsen.

Da manden ifølge anklagemyndigheden havde haft jagtgeværet og ammunitionen på et ukendt tidspunkt var det for landsretten også svært at vurdere, om det var inden eller efter den 1. januar 2018, hvor loven for våbenbesiddelse blev skærpet fra minimum ét års fængsel til minimum to års fængsel.

- Spørgsmålet var derfor, om man skulle dømme ud fra de gamle regler eller ud fra de nye regler, siger Vilhelm Dickmeiss.

Til gengæld blev Peter Lund Christensen idømt to års ubetinget fængsel for indbrud, færdselslovsovertrædelser, kørsel uden kørekort og andre mindre forseelser.

- Dommen er udtryk for, at fund af ens dna på et oversavet jagtgevær og på ammunitionen ikke altid er nok til, at man bliver dømt, siger forsvarsadvokaten.

Avisen skriver altid navn på personer, som er blevet idømt fra ét års ubetinget fængsel og opefter.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce