Annonce
Navne

Fighteren fra Hasmark

TRIUMF: Dorte Schmidt Brown har lært at kæmpe - både i EU og på Nordfyn

Annonce

HUN HAR ikke været hjemme til at fejre sin store triumf. Da indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, sagde ja til at ændre navnet på Nordfyns nye storkommune fra Bogense til Nordfyns Kommune, sad hun i et fly sammen med mand og barn på vej til Sardinen på ferie.

Under solen på den rebelske italienske ø kan Nordfynslisten Dorte Schmidt Brown fra Hasmark nu passende nyde, at halvandet års sej og indimellem bitter kamp gav det resultat, som hun og et flertal af borgerne i den nye storkommune fandt rigtigt.

Ligesom det ikke overrasker, at Løkke Rasmussen valgte at lytte til flertallet ved folkeafstemningen tidligere på måneden, overrasker det ikke, at Schmidt Brown endte som en af de store vindere.

Hun er kendt som en fighter, der er klar til at kæmpe, hvor de fleste andre giver op og sukker "nu må det være nok."

DEN EGENSKAB afslørede hun til fulde, da hun i sin tid som ansat i EU helt alene tog kampen op mod et net af omfattende økonomisk svindel.

Også den kamp vandt hun. Men prisen var høj. Hun mistede sit job.

- En ildsjæl og idealist ud over alle grænser, fastslår den tidligere EU-parlamentariker Freddy Blak, der lærte fynboen at kende i EU.

- Hun kan ikke vende ryggen til, når hun møder noget, hun finder uretfærdigt. Bare der var nogle flere af hendes slags i den politiske verden. Det er mennesker som hende, der kan forvandle politik fra noget middelmådigt til noget med format.

DERFOR må folkene, der kæmpede for en nordfynsk navneændring, men tilsyneladende stod med dårlige kort, nærmest ha' følt, at de blev forgyldt, da Dorte Schmidt Brown for halvandet årstid siden kom på holdet. Som et lokalt fodboldhold, der pludselig får en VM-stjerne som Ronaldinho på holdet.

Selv understregede hun dengang, at hun ikke kom med alene for at kæmpe for navnet Nordfyn, men også for at gøre op med et politisk system, som hun mente havde glemt at lytte.

HENDES ORD vandt gehør. Ved sidste års kommunalvalg blev hun med over 800 personlige stemmer en af topscorerne, og Nordfynslisten kom ind i det nye byråd med to medlemmer.

Dorte Schmidt Brown er nu med i den nye kommunes sammenlægningsudvalg.

"Flittig, arbejdsom, god til at få overblik", er nogle af de roser, baglandet giver hende med på vejen i den nye rolle, mens kritikere efterlyser flere klare politiske budskaber. Mange har også haft svært ved at forstå, at hun i den indædte kamp for en navneændring kunne være med til at forbigå valgets topscorer, socialdemokraten Erik Hansen, og i stedet placere Venstres Bent Dyssemark i borgmesterstolen.

INGEN kan dog rokke ved Dorte Schmidt Browns lokale forudsætninger for at klare de nye kommunale udfordringer. Hun er rodfæstet i sit lokalområde, og hun var blot 11 år, da familien i 1977 flyttede fra Skt. Klemens til et firelænget hobbylandbrug i Hasmark.

Efter studentereksamen fra Nordfyns Gymnasium begyndte hun at læse økonomi på Syddansk Universitet. og blev færdig som cand.merc. i 1992. Herefter underviste hun en kort periode på TietgenSkolen, inden hun i 1993 lod sig friste af et job i EU's statistikafdeling, Eurostat, i Luxembourg.

DET VAR her hun opdagede omfattende svindel med EU-midler. Hun gik til sine chefer, men ingen ville lytte til hende. Hun appellerede videre op i systemet uden held, og imens blev hun isoleret og chikaneret af chefer og kolleger. "En hysterisk kælling", kaldte de hende.

Først da Freddy Blak lagde øre til og tog hendes sag op, skete der noget. Hun fik foretræde for EU-parlamentets budgetudvalg, og sagen begyndte at rulle.

MEN DET kostede. Dorte Schmidt Brown måtte i 2001 sygemeldes, og hun får i dag pension fra EU.

Senere har en omfattende undersøgelse vist, at der var svindlet for over 60 millioner i Eurostat. Fynboen fik en undskyldning fra Kommissionen med daværende personalekommissær Neil Kinnock i spidsen.

Til gengæld har hun haft sværere ved at trænge igennem med forskellige erstatningssager, og de sidste juridiske tovtrækkerier står stadig på.

I 2004 blev Schmidt Brown kåret til Årets Europæer af Europabevægelsen.

Hun fik prisen for "sin enestående modige indsats", og hun er ligeledes blevet hædret med Frode Jakobsen-prisen for sit "store politiske mod".

SELV valgte hun i 2001 at vende tilbage til Fyn, og hun bor nu på barndomsgården i Hasmark sammen med sin engelske mand, Kevin Brown, som hun mødte i Luxembourg, samt parrets 11-årige søn Luke.

Her brugte hun sin 40 års fødselsdag tidligere på året til igen at få et par heste ind stalden, så ungdommens passion for de firebenede kan genopfriskes.

Også barndomsinteressen for gymnastik holdes ved lige. Blandt andet underviser hun på frivillig basis i ryggymnastik på Otterup Realskole.

Hvem kan være bedre til det end en kvinde, der magtede at holde ryggen rank under en ensom kamp mod stormægtige EU?

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce