Annonce
Faaborg-Midtfyn

FFV-direktør om manglende sortering: Vi kan ikke gå hen og rode i skraldespandene

Christian Møller, som er administrerende direktør i FFV, fortæller, at en stor del af borgerne i Faaborg-Midtfyn Kommune endnu ikke er begyndt på affaldssortering. Arkivfoto
Ifølge direktør i affaldsselskabet FFV, Christian Møller, er det langt fra alle borgere i Faaborg-Midtfyn Kommune, der har fået taget hul på at sortere affald. FFV har dog ingen konkrete planer for, hvordan kendskabet til affaldssortering og deres tilbud om at afhente genbrugsaffald kan blive udbredt.

Faaborg-Midtfyn: - Nogle er rigtig gode til det, og andre lægger ikke så meget vægt på det.

Sådan står det ifølge Christian Møller, administrerende direktør i affaldsselskabet FFV, til med den private affaldssortering i Faaborg-Midtfyn Kommune. Han forklarer, at det for eksempel er omkring hver tredje borger, præcis 35 procent, der gør brug af et tilbud om at få afhentet sække med sorteret affald hver anden uge. Hvor mange der selv kører til genbrugsstationerne, er det ikke muligt at give et tal på.

Dog mener han, at kommunen er på rette vej mod at nå EU-kravet om, at 50 procent af affaldet skal genbruges i 2022.

- Det skal vi nok nå, når vi også begynder at indsamle bioaffald. Der kommer den ændring i affaldsplanen, at bioaffald skal sorteres og indsamles separat, men hvad der yderligere kommer af ordninger i fremtiden, er ikke besluttet endnu, siger Christian Møller og forklarer, at det blandt andet drøftes, om borgerne skal have mere opdelte skraldespande.

Sådan får du afhentet genbrug

Selskabet FFV, som står for Faaborg-Midtfyn Kommunes renovation, tilbyder at afhente genbrugsaffald ved husstandene hver anden uge. Lige nu er det 35 procent af kommunens husstande, der benytter sig af ordningen.

Affaldet skal sorteres i sække i grupperne papir, pap, glas, dåser, hård plast, plastposer, batterier og tekstiler. Der må kun være én type affald i hver sæk - og den skal være gennemsigtig og maksimalt veje otte kilo.

Ordningen kræver ikke nogen tilmelding. Ønsker man at være en del af den, sætter man blot sine sække ud til vejen på tømningsdagen inden klokken seks om morgenen. Når skraldemændene opdager dem, tager de dem med og erstatter dem med et tilsvarende antal tomme poser til næste gang.

Der afhentes dog ikke genanvendeligt affald på øerne syd for Faaborg, i sommerhusområderne og hos virksomheder og institutioner.

Haveaffald, gamle møbler, dæk og så videre skal afleveres på en af genbrugsstationerne i kommunen. Du kan blandt andet finde et kort over dem på fyens.dk.

Står i tømningskalenderen

Men har I indtil videre gjort nok for at få spredt budskabet om, at man kan få afhentet sække med sorteret affald?

- Vi har jo udgivet kalendere, hvor der står, hvornår vi kommer og tømmer, og hvor det også står i. Samtidig kan man se det inde på vores hjemmeside. Det er for dyrt at sende information ud. Men jeg tænker, at når naboerne stiller deres sække ud, så bliver man vel nok opmærksom på, at der er den her ordning. Men selvfølgelig kunne vi informere mere omkring det.

Jeg har talt med en borger i Ringe, som fortæller, at hendes naboer ofte smider al slags affald i én spand. Kan man slet ikke gøre noget for at forhindre dét?

- Jo, det kan man godt. Vi har bare ikke nogen mulighed for at kontrollere det i praksis, for så skal vi hen og rode i skraldespanden og se, hvad der er kommet i den. Så vi kan kun appellere til borgerne om at sortere det ordentligt, siger Christian Møller, der samtidig påpeger, at FFV sidste år kørte en kampagne, hvor der blandt andet blev omdelt brochurer.

I øjeblikket er det 42 procent af affaldet i Faaborg-Midtfyn Kommune, der bliver genbrugt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce