Annonce
Musik

Festivalgæster får fortællingen om Lundsgaard Gods: Søhelte, økologi og hemmelig spiritus

Godsejer Rodulf Iuel er selv vært på den "Økosafari", der vil tage festivalgæsterne gennem historien om Lundsgaard Gods. Foto: John Freddy
Gæster kan få historien om Lundsgaard Gods ved den kommende Kammermusikfestival. Man kommer både omkring søhelten Niels Juel og det økologiske landbrug, man driver i dag. Et nyt kapitel til historien vil blive skrevet, når godset inden længe - formentlig - åbner eget destilleri.

Som en del af årets Kammermusikfestival på Lundsgaard Gods vil gæsterne få mulighed for at tage på "Økosafari". Her bliver man vist rundt på ejendommen og hører om stedets historie, det økologiske landbrug og også lidt om familien Iuel.

Historien er heller ikke dårlig. Navnet Iuel er nedarvet fra selveste Niels Juel, den danske søhelt, der besejrede svensken ved det berømte søslag i Køge Bugt i 1677. Det var søheltens sønnesøn, der købte Lundsgaard Gods i 1747. Selvom godset i en periode var ude af familiens hænder, så blev det købt tilbage i 1939, og i dag hedder godsejeren Rodulf Iuel.

- Jeg synes, det er sjovt at have de her elementer med i festivalen. Det er et andet publikum, end der normalt er herude, og mange af dem er faktisk også interesserede i, hvad der sker herude, siger Rudolf Iuel.

Annonce

Nye lokale specialiteter

Lundsgaard Gods er meget mere end et økologisk landbrug. Stedet har også en café og selvfølgelig et kulturhus, Anexet, hvor koncerterne til kammermusikfestivalen finder sted. Siden sidste års festival er der også åbnet en ny gårdbutik, som også vil blive taget i brug under festivalen.

- Vores gårdbutik er egentlig Sommers Køkkenunivers, der lå inde ved Brandts Klædefabrik i Odense før. Den er rykket herud, og samtidig med det har den taget nogle forskellige lokale varer ind. Der er blandt andet mit eget mel, noget lokalproduceret honning og andre ting, siger Rodulf Iuel.

Som noget helt nyt er godset også ved at starte et destilleri op. Eller rettere: Man venter på at Kerteminde Kommune giver godkendelse til, at man kan påbegynde projektet. Forventningen er dog, at man kan sætte gang i de første destilleringer til oktober. Præcis hvad der skal destilleres, er Rodulf Iuel ikke meget for at afsløre.

- Det er en stor produktionshemmelighed, hvad der skal laves. Men jeg kan godt røbe, at det blandt andet bliver æblebrændevin, siger godsejeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce