Annonce
Kultur

Festivaldebut i Tusindårsskoven: Genforenede Kashmir optræder på Tinderbox

Kashmir har givet flere festivalkoncerter gennem årene. Her på Smukfest i 2011. Foto: Malte Kristensen, Scanpix.
Til maj optræder Kashmir i udsolgte Boxen i Herning og ligeledes udsolgte Royal Arena i København. Til juni optræder rockgruppen på Northside i Aarhus og på Tinderbox i Odense, hvilket bliver de to eneste festivalkoncerter i 2020.

Det var en glædens dag for mange, da Kashmir 1. oktober meldte ud, at bandet var genforenet efter seks års pause og havde planlagt to store arenakoncerter i maj 2020. De to koncerter var så efterspurgte, at der blev arrangeret en ekstrakoncert i Royal Arena, som også blev udsolgt.

Nu er der håb for alle dem, der ikke har billet til koncerterne i Herning og København i maj, da Down The Drain Group, der står bag koncerterne, tilfældigvis også står bag Northside i Aarhus og Tinderbox i Odense. Koncertfirmaet har netop meddelt, at Kashmir giver to festivalkoncerter til sommer, og det er ikke overraskende netop på Northside og fredag 26. juni på Tinderbox.

Kashmir nåede at optræde på Northside i juni 2013, inden gruppen indledte pausen på seks år, som af oplagte grunde har betydet, at bandet aldrig har spillet på Tinderbox, der blev afholdt første gang i 2015.

Kashmir har dog optrådt et væld af gang i Odense. Både Posten, Rytmeposten, Magasinet og endda Kansas City har haft besøg af kvartetten. Netop koncerten til den hedengangne festival Kansas City Live i 2008 mindes forsanger Kasper Eistrup.

- Jeg husker tydeligt koncerten på Kansas City. Det er én af dem, som sidder i rygsøjlen. Publikum skabte os den aften. Gode koncerter er, som jeg ser det, en dans to parter imellem. Bandet skal skænke benzinen og publikum gnisten. Hvis benzinen ikke er der, bliver det en lang og træg gnidning uden basis for et stort og pludseligt bål. Hvis gnisten derimod heller ikke gives, fordamper det hele i ensidig ligegyldighed. Koncerter er ikke en god biografoplevelse. Det er noget mere fysisk, som kræver investeringer for at tage fat, siger frontmanden og lægger dermed op til dans i Tusindårsskoven.

Annonce

Comeback efter seks års pause: Kashmirs rockraket letter igen

Et ekstremt alsidigt band

Genforeningen i bandet har været under opsejling et par år, fortalte Kasper Eistrup i et eksklusivt interview med Fyens Stiftstidende i oktober.

- Jeg ville gerne svare, at vi besluttede at genforene Kashmir 26. april 2019 klokken 13. Men det ærlige svar er, at det har været en langsommelig proces, der har strakt sig over flere år. Jeg mødte eksempelvis Asger på gaden på Vesterbro for et par år siden, hvor vi snakkede om børn og familie, inden jeg dristede mig til at spørge ham, og han havde lyst til at spille med Kashmir igen. Han svarede: "Har du lyst"? Ingen har turdet tone rent flag, hvilket har været kendetegnende indtil for ganske nylig, lød det fra forsangeren.

De fire medlemmer i bandet har en tydelig fornemmelse af, at Kashmirs sange stadig lever ude blandt publikum. Jævnligt stoppes de af folk på gaden, som vil påpege, at en sang har betydet meget for dem og fulgt dem gennem hele og halve liv.

- Når man hører, hvor meget publikum har savnet Kashmir, er det svært ikke at blive påvirket. Hold kæft, hvor hører jeg tit fra folk, der har et minde knyttet til en af vores sange. Denne genforening handler naturligvis også om at dele sangene med de mennesker, der holder sangene i live, udtalte bassist Mads Tunebjerg i samme interview.

For at lade op til de fem planlagte koncerter har Kasper Eistrup blandt andet benyttet bilture til at genopdage gruppens syv udgivelser, som han for første gang har kunnet betragte nogenlunde objektivt.

- Når jeg lytter på udgivelserne i dag, forbløffer det mig, hvor mange forskellige retninger de stikker i. Kashmir var ikke én konsistent størrelse, men et ekstremt alsidigt band. Det overrasker mig faktisk, at vi kom så bredt ud, som vi gjorde. Fordi mange af udgivelserne er introverte, støjende og eksperimenterende. Jeg er stolt af, at vi fik så stort et publikum uden nogensinde at gå på kompromis eller række ned efter publikum.

Musikredaktørens fem Kashmir-favoritsange

Fem stjerner til Kashmir på Kansas City

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lukket feriecenter tæt på åbning: Oprørte husejere stempler lejeaftale med feriecenter som ulovlig

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Slut med togdrift om søndagen

1995 Ritt Bjerregaard har i hvert fald lært én ting af sin sag med lejligheden på Vesterbro i København: Prisen for at fastholde nogle principper kan blive for stor. Derfor valgte hun i går at meddele finansminister Mogens Lykketoft, at hun giver afkald på 166.000 kroner årligt i ministerpension oven i de godt 1,2 millioner lavt beskattede kroner, som hun får som EU-kommissær. Til Fyens Stiftstidende siger Ritt Bjerregaard, at hun dybest set er modstander af, at man skal rette sig efter tilfældige stemninger, eller hvad der tidligere har været praksis. Når jeg gav affald på pensionen, var det fordi, at situationen efterhånden var blevet så hysterisk, at den skyggede for alt det, jeg skulle lave som kommissær. 1970 Det er radioens udsendelser, der trods alt vinder i konkurrencen om lytter/seernes bevågenhed, måske fordi radiolytning er lettere at kombinere med andre gøremål. Sådan lyder konklusionen af en lytter- og seerundersøgelse, som Danmarks Radio har offentliggjort. Undersøgelsen viser blandt andet, at lytterne uhyre sjældent lukker for en radioudsendelse, fordi de finder den kedelig, Det gør derimod en del seere. Tv har dog stadig meget store seertal. Over to millioner mennesker ser aftenens første tv-avis, hvorimod den sene udgaves seertal er meget afhængig af, hvilken udsendelse, der ligger umiddelbart forud. Hvis det er et populært program, er der mange, der også ser tv-avisen bagefter. 1945 Den længe ventede nedskæring af statsbanetrafikken bliver nu til alvor. I går aftes udsendte statsbanerne meddelelse om, at nedskæringen skal træde i kraft den 1. februar, og at den reducerer toggangen til 20 procent af den normale trafik før krigen. Den almindelige regel for hverdagstrafikken bliver, at der kører et tog om morgenen og et om aftenen, og om søndagen vil der slet ikke køre damptog. Forbindelsen mellem landsdelene bliver efter den nye køreplan meget vanskelig, idet der kun bliver én forbindelse daglig i hver retning – og om søndagen kan man overhovedet ikke rejse. Færgebilletterne til Storebæltsoverfarten genindføres fra 1. februar og udleveres kun i begrænset omfang.

Nordfyn

Ungt ægtepar overtager kendt Bogense-spisested

Annonce