Annonce
Fyn

Festivalchefen: Det var i sidste øjeblik, vi opfandt Tinderbox

Brian Nielsen opfandt så at sige Tinderbox, som på fire år er vokset til landets næststørste festival. Det kunne lade sig gøre igen, fordi de store aktører nu har indtaget scenen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Der er sket en så hurtig og massiv udvikling i festivalbranchen, at det i dag ville være stort set umuligt at skabe en ny Tinderbox-festival, vurderer ophavsmanden, Brian Nielsen.
Annonce

Han tager ikke solbrillerne af, en festival gør sjældent noget godt for nattesøvnen. Men selv lidt afskærmet bag et par solbriller kan festivalchef Brian Nielsen ikke skjule, at han er en glad og tilfreds mand.

Ikke nok med, at årets Tinderbox-festival er gået godt. I omegnen af 45.000 løste billet, og det er i hvert fald nok til, at det rekordstore musikbudget på 58 millioner kroner ikke slår bunden ud af budgettet. Om der bliver overskud i år - og hvor stort det i givet fald bliver - har han ikke det fulde overblik over endnu.

Under alle omstændigheder er det ikke de økonomiske udsigter, der ødelægger hans nattesøvn. For i foråret fik Tinderbox nye ejere, da den amerikanske festivaloperatør Superstruct, ejet af kapitalfonden Providence, gik på storindkøb og købte fem festivaler i England, den største i Norge og Finland - og så lige Brian Nielsens selskab, Down The Drain, der står bag festivalerne Northside og Tinderbox - og en masse andet.

- Det er sådan lidt hånden-af-kogepladen-agtigt for mig nu, for jeg har ikke risikoen mere. Men ellers er der ingen forskel. Nu er jeg ansat, og selv om man aldrig ved, om man skal arbejde om mandagen, når man er ansat hos andre, så kan jeg ikke forestille mig, de har købt noget, vi har bygget op, for så at droppe os, siger han.

Bagom Tinderbox

Brian Nielsen er manden bag Tinderbox og har stået i spidsen for festivalen siden 2015.

I begyndelsen var det tyske selskab Skorpio med som investor. For et år siden kom en mindre amerikansk fond, Orkila Capital, ind som medejer, inden Superstruct købte det hele i dette forår.

Superstruct driver 29 festivaler og ejes af kapitalfonden Providence fra USA.

Brian Nielsen er nu ansat som direktør, og i det daglige giver det ingen ændringer i forhold til Tinderbox og de andre aktiviteter som Northside og store koncerter, bl.a. to udsolgte Ed Sheeran-koncerter i slutningen af juli

Eneste forskel: Brian Nielsen har ingen økonomisk risiko, da Superstruct nu er eneejer.

Annonce

Så det ikke komme

Brian Nielsen havde ikke set det komme, at han faktisk på få år har udlevet den gyldne iværksætterdrøm: Start en virksomhed (Tinderbox), bank den op og skyd den af i en gylden exit.

- Sådan ser jeg det slet ikke, selv om det måske kan se sådan ud udefra. Det er snarere udtryk for rettidig omhu og en uundgåelig udvikling, der virkelig har taget fart inden for de seneste par år. Vi kunne ikke forudse for fem år siden, at det ville gå så stærkt.

Festivalbranchens aktører bliver større og større i den konsolidering, der er i gang. Superstruct alene ejer 29 festivaler og er alligevel mindre end den helt store, Live Nation, som samarbejder med Roskilde Festival og Heartland og arrangerer en masse koncerter.

- Efter min bedste vurdering ville det i dag ikke være muligt at starte Tinderbox, som vi gjorde for fire år siden, og så drive den frem til den status, festivalen har i dag. Så hurtigt er det gået, og på den måde kan man sige, at vi fik lavet Tinderbox i sidste øjeblik, forklarer Brian Nielsen.

Annonce

I fare for at lukke

Han har tidligere ikke lagt skjul på, at man ikke kunne have tålt et år to lige så dårligt som det første år, der gav et underskud på godt 30 millioner kroner. Havde år to været lige så dårligt, var Tinderbox lukket ned. Men sådan gik det heldigvis ikke, og på blot fire år har festivalen fundet sin plads.

- Og det er en god plads, synes vi. Årets program var efter min mening det absolut bedste festivalprogram i hele Europa, det er jeg villig til at diskutere med hvem som helst. Og så har vi Danmarks bedste festivalplads. Punktum. Der er så mange muligheder i Tusindsårsskoven, og logistisk er det perfekt, fordi vi kan bygge op uden at genere publikum overhovedet.

- Med 45.000 er I jo faktisk der, hvor I sagde, I gerne ville være for fire år siden. Hvad skal der så ske de kommende år?

- Vi skal ikke nødvendigvis være større for enhver pris. Vi kan måske godt være lidt flere, men det er ikke målet i sig selv. Vi skal hele tiden udvikle os og finde på nyt. I år var Groovebox noget større end tidligere, og Magic Box havde også et langt større og ambitiøst setup. Og så skal vi ellers finde ud af, om vi kan udnytte skoven endnu bedre og finde på andre små lommer, end dem vi har.

- Vi går også og overvejer, om det med to lige store scener (rød og blå, red.) er det rigtige. Der er måske nogen, der ikke er helt store nok til at spille på en stor scene, og ville det så ikke være bedre med én, måske lidt større scene, og så lade den anden dele op i to mindre? Det er sådan noget, vi går og vurderer på, uden at jeg siger det bliver til noget.

Brian Nielsen solgte hele sin Down The Drain-butik til Superstruct, der ejes af en amerikansk kapitalfond, i foråret. Nu er han ansat som direktør for Tinderbox, men uden økonomisk risiko. Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Negativ egenkapital

- Hvordan ser du næste år, bliver det lige så stort et musikbudget?

- Jeg vil faktisk håbe, vi kan slippe billigere af sted, for så er jeg en god musikkøbmand. To af de store navne i år, Neil Young og Miley Cyrus, fik vi meget sent i år - i marts, hvilket er meget sent efter vores standard, og derfor havde vi faktisk brugt nogle af pengene på andre kunstnere. Og det var endda, inden Superstruct kom til.

Men nu behøver Brian Nielsen ikke tænke på, hvor meget et eventuelt overskud i år kan bide af den negative egenkapital på 27,5 millioner kroner, som der stadig er i Tinderbox-selskabet.

Superstruct har store økonomiske muskler, og hele den butik, som er overtaget, vil alene i år omsætte for anslået 400 millioner kroner. Det er ud over Northside og Tinderbox to udsolgte Ed Sheeran-koncerter, også i Tusindårsskoven, der trækker læsset.

- Jeg bliver nødt til at spørge, selv om du sikkert ikke vil sige det. Er du blevet en rig mand på at sælge Tinderbox?

- Ja, jeg er rig mand. Eller det ved jeg ikke, om jeg er. Rigdom er et relativt begreb, siger Brian Nielsen. Bag solbrillerne.

Markedet for festivaler har ændret sig markant på meget kort tid, derfor var det rettidig omhu at sælge, mener Brian Nielsen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce