Annonce
Musik

Festivalchef på Tinderbox: Al hjælp modtages med kyshånd

Festivaldirektør Brian Nielsen fortæller, at arbejdet frem mod Tinderbox 2021 begyndte tirsdag. Foto: Simon Staun
Hvis man vil sikre sig, at der er festivaler i Danmark i 2021, skal man beholde sin billet. Det er det krystalklare budskab fra Brian Nielsen, der har gennemgået sit værste døgn nogensinde som direktør for Tinderbox og Northside.

Det har længe simret med rygter om en aflysning af samtlige danske festivaler denne sommer. Mandag aften blev det officielt, da statsminister Mette Frederiksen meddelte, at alle festivaler og koncerter til og med august aflyses.

Først en halv time inden pressemødet blev Brian Nielsen, direktør for Tinderbox og Northside, briefet om den alvorlige udmelding.

- Via vores politiske kontakter har vi i ugevis presset på for en afklaring, blandt andet har Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) været en stor hjælp. Men når det nu skal være sådan, at 2020-festivalerne aflyses, er vi glade for at få den klarhed og besked, så vi har mulighed for at agere proaktivt og med rettidig omhu i forhold til al den praktik, der nu venter, siger Brian Nielsen.

Efter udmeldingen mandag aften har hans fokus først og fremmest været at give festivalens mange gæster en klar besked omkring situationen.

- Nu har vi meldt aflysningen ud til vores fans, og nu forsøger vi at danne os et overblik over situationen, hvilket har været svært, da forbuddene indtil i går kun blev forlænget med 14 dage ad gangen. Det har efterladt os i en situation, hvor vi ikke helt har vidst, hvilket ben vi skulle stå på, siger Brian Nielsen.

Publikum har mulighed for at påvirke festivalerne chance for overlevelse. Det kræver, at de beholder deres billet og benytter den i 2021 i stedet for 2020.

- Hvis folk beholder deres billet, skaber de en klarhed for festivalerne, så vi bedre kan planlægge os gennem krisen. Det er svært for festivalerne at vurdere, om folk tør og har lyst efter denne nedlukning? Føler folk, de har råd? Alle disse overvejelser spiller ind i forhold til næste års planlægning, siger Brian Nielsen.

Selv spekulerer han sammen med sine kolleger på, om de kan forvente at sælge billetter, som de plejer, og om de kan bruge det samme beløb på musik og produktion som hidtil.

- Der er så mange ubekendte, så mit primære budskab er: ”Behold din billet eller køb en ny til festivalerne i 2021, så snart der er mulighed for det”. Det vil forhåbentlig hjælpe festivalerne gennem denne ulykkelige tid, siger Brian Nielsen.

Branchen skal stå sammen

På diverse sociale medier har to centrale spørgsmål været, om bands stadig får betaling for de aflyste koncerter, og om publikum får penge tilbage for billetten.

- Med hensyn til honorering af bands afventer vi hjælpepakkernes lovmæssige vedtagelse og indholdet af den endelige lovtekst, før vi kan give et endeligt svar. Håbet er, at pakkerne er så dækkende, at det vil hjælpe musikere, leverandører og alle foreningerne, der hjælper os, således, at fødekæden overlever og kan bistå med at lave festival i 2021. I forhold til billetter opfordrer vi som nævnt alle til at beholde billetten, da den gælder til næste års festival, siger Brian Nielsen.

Han håber af hele sit hjerte, at alle festivaler overlever, og at alle musikere, leverandører og foreninger kommer gennem denne svære tid.

- Vi kommer gennem krisen ved, at branchen står sammen. Ved at vi alle står sammen. Det er derfor dejligt at se, at både regeringen og i Tinderbox’ tilfælde Odense Kommune bakker op. Det vil jeg gerne takke for på branchens vegne, siger Brian Nielsen.

Firmaet Down The Drain, der står bag både Tinderbox og Northside i Aarhus, har også planlagt store arenakoncerter med Nick Cave og Kashmir dette forår. De er ligeledes aflyst og skal have fundet nye datoer senere på året.

- Der er mange praktiske forhold, der skal vendes. Kan man finde en ny periode for touren eller datoerne? Kan man få det til at fungere med den produktion, der skal bygges? Det er et kæmpe puslespil, og derfor er det godt, hvis publikum udviser forståelse for, at man ikke flytter koncerter og festivaler fra det ene sekund til det andet, siger Brian Nielsen.

Annonce

Alle festivaler i samme båd

Down The Drain har en stor amerikansk kapitalfond i ryggen, men det tvivler Brian Nielsen på har den store betydning i denne situation.

- De fleste festivaler i Danmark har en fond i ryggen. Vores er udenlandsk, det er vist den eneste afvigelse. Vi er en del af en organisation med 35 af de største festivaler i verden, og det giver selvfølgelig en stor tryghed for os, når vi skal planlægge vejen frem til 2021, siger Brian Nielsen.

Han understreger, at det er ens for alle, at økonomien skal hænge sammen.

- Om du er festival A eller B, er situationen den samme. Økonomien fremadrettet skal hænge sammen, så i min optik er alle danske festivaler i samme båd, konstaterer Brian Nielsen.

De næste dage og uger får han ualmindeligt travlt.

- Jeg kommer til at kommunikere i døgndrift med alle Tinderbox’ og Northsides samarbejdspartnere, leverandører og musikere og sammen med dem sammenstykke planerne for fremtiden. I dag er første dag i planlægningen af Tinderbox 2021, siger festivalchefen.

Peter Rahbæk Juel nævnte i en artikel i denne avis, at han tror, der kan komme noget godt ud af aflysningerne, hvis der for eksempel oprettes en erhvervsfond, der yder økonomisk støtte til festivalerne.

- Vi ønsker ikke, der skal komme noget ud af aflysningerne udover klarhed for publikum. Men vi vil dog gerne sige tak til borgmesteren og Odense Kommune for deres store opbakning og kvittere for de hjælpepakker, regeringen er ved at stille til rådighed for branchen. Det er en meget stor og flot håndsrækning. Vi tager mod al hjælp med kyshånd.

Annonce

Heartland aflyser også

Den sydfynske festival Heartland, der allerede skulle være løbet af stablen sidste weekend i maj, er også aflyst i år.

Avisen har gentagne gange forsøgt at indhente en kommentar fra direktør for Heartland, Ulrik Ørum-Petersen, der i en pressemeddelelse udtaler:

- Vi havde virkelig glædet os til tre magiske dage på Egeskov Slot, men på grund af den hidtil usete situation og regeringens forlængelse af forsamlingsforbuddet, står det klart, at det ikke er muligt. Sikkerheden for vores kunstnere, gæster, personale og frivillige er den første prioritet, derfor respekterer og forstår vi myndighedernes beslutning. Men vi ser frem til at se jer alle på Egeskov igen i 2021.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Nadia fik tourettes som seksårig: - Mit liv har været et helvede

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ekstraordinært mange børn indlagt med RS-virus på OUH: Operationer og ambulatorietider bliver udsat

Odense For abonnenter

Nu kan Mette alligevel komme i bad inden efterårsferien: - Dejligt. Men hvad med alle dem, der ikke kommer i avisen?

GOG

GOG klar til Europa: En aftenvagt på kontoret

Nordfyn For abonnenter

Voldsom kritik af handicap-håndtering på vælgermøde: - Var det en privat virksomhed, ville man som ledelse gribe ind

Odense

Danmarksmester: Frederikke fra Amager Strand kan det der med ikke at lade fødevarer gå til spilde

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Middelfart

Malerfirma flyttede til Lillebælt: Vi ser os som et supplement til de eksisterende håndværkere

Hvem skal passe farmor

Tina brændte ud af at passe både arbejde og sin syge mor: Indfør 'bedstes første sygedag,' foreslår Ældre Sagen

Erhverv

Travle Kurt har købt tre nye luksusbusser på en måned: - Det svarer til personbilernes Rolls-Royce

Kultur

Carsten Bang vil tilbage til det simple i nyt one-man show: Noget af materialet er 30 år gammelt

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Miljøet vigtigere end større gartnerier

Odense

Se video: Kirkegårdens kendteste kæmpe fik kappet toppen

Annonce