Annonce
Kultur

Festen kan fortsætte: Nyt tilskud letter presset på Kulturnatten

Kulturnattens eget budget er i 2021 på i alt 227.000 kroner. En del kommer fra budgettet "Kultur på tværs" som erstatning for de penge, der plejer at komme fra den regionale kulturaftale. Arkivfoto: Kolding Kommune
Med udsigt til færre regionale midler var kulturnatten i Kolding kommet under pres. Nu er kulturudvalget kommet festen til undsætning med en pose penge fra eget budget.

Kolding: I flere år har Kulturnatten i Kolding fungeret som det lokale startskud på Trekantområdets Festuge, og en stor del af budgettet er blevet dækket af penge fra den regionale kulturaftale, som er underskrevet af kulturministeren.

Sådan en ny aftale er netop blevet indgået med staten. Og selv om den sammenlagt sender 4,2 millioner kroner i retning af Kolding og de øvrige kommuner i Trekantsamarbejdet, så betyder den alligevel færre penge til Kulturnatten.

Man har nemlig valgt at ændre på ordningen, så de enkelte kommuner nu får betydeligt færre penge i direkte støtte. Det har sat kulturnatten under pres.

Nu har kulturudvalget så fundet 125.000 kroner på sit eget budget, som bliver kanaliseret over i Kulturnatten. Det svarer til mere end halvdelen af det kommunale tilskud til Kulturnatten. Dermed kan det store arrangement fortsætte på uformindsket kraft, når det igen er muligt at holde så store begivenheder i Danmark.

- For mig har kulturnatten ikke været i fare, for jeg har været overbevist om, at vi nok skulle finde pengene et andet sted, og jeg glæder mig over, at vi har fundet dem på vores eget budget, siger Jesper Elkjær (Samarbejdspartiet), der er formand for kulturudvalget.

Annonce

Enig i ændringen

Ifølge den nye regionsaftale får Kolding Kommune 100.000 kroner per år i direkte støtte. Så sent som i 2017 lød beløbet på 225.000 kroner, så det er altså blevet kraftigt beskåret over en kort årrække.

Jesper Elkjær fortæller, at han selv støtter, at færre midler fra kulturaftalen nu bliver sendte direkte videre til de enkelte kommuner.

- Det betyder ganske vist, at den enkelte kommune får færre penge at lave kultur for, men der bliver til gengæld flere penge til at skabe kultur for hele Trekantsamarbejdet, og det er lige præcis hovedformålet med at lave en regional kulturaftale, mener Jesper Elkjær.

Noget af det, som henter støtte via den regionale aftale, er Jazz i Trekanten og det øvrige program i Trekantområdets Festuge.

Annonce

Tilfreds minister

Jesper Elkjær glæder sig også over, at den nye aftale er blevet så rummelig, at alle kulturlivets aktører har mulighed for at søge om projektstøtte. Kulturminister Joy Mogensen har ønsket, at særligt de unge er blevet nævnt i aftalen, og de er også nævnt som det ene ud af tre indsatsområder. Det kommenterer Joy Mogensen i en pressemeddelelse:

- Med de nye aftaler styrker staten og kommunerne sammen børn og unges aktive deltagelse i kulturlivet. Det er for mig den helt centrale nøgle til at udvikle fremtidens kulturliv. Samtidig er lokalt engagement og frihed til nytænkning hjørnesten i konceptet og nøglen til aftalernes succes. Jeg er glad for, at vi har lavet nogle aftaler, der rækker helt frem til 2024, så vi har nogle faste og stabile rammer for kulturregionernes arbejde.

Den samlede økonomi i aftalen er på 4,2 millioner kroner per år frem til og med 2024. Heraf er 1,8 millioner kroner finansieret af Trekantområdet Danmark, og 2,4 millioner kroner er finansieret af staten.

Kulturaftalen

  • Kulturaftaler er frivillige, fireårige aftaler, som kulturministeren kan indgå med en kommune eller en gruppe af samarbejdende kommuner. Kommunerne i en aftale udgør en kulturregion.
  • I den kommende fireårige periode har 73 kommuner ønsket at indgå en aftale med kulturministeren. Det gælder blandt andre Kolding Kommune og de øvrige seks kommuner i Trekantsamarbejdet.
  • Fokus i kulturaftalerne er at koordinere en fælles indsats for udvikling af kunst- og kulturlivet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat For abonnenter

Superman, Døgnbrænderen og andre lokale kendisser vil ind i politik - kan de holde gejsten?

Annonce