Storebælt: Der var megen trafik på Storebæltsbroen i efterårsferiens første weekend, og når de mange udrejsende feriebilister vender hjem, bliver det for nogles vedkommende til en ærgerlig besked fra politiet. For 224 gange blev en bilist på vej over Storebæltsbroen lørdag og søndag i weekenden blitzet af politiets automatiske trafikkontrol.
Fartmåleren var begge dage stillet op mellem cirka klokken 7.15 og 13.20, og af de 10.693 trafikanter, som passerede lørdag, havde 122 foden for tungt hvilende på speederen. En enkelt nåede forbi kameraet med en hastighed på 151 km/t, selvom fartgrænsen er 110 km/t. Dermed blev turen over broen fordyret med en bøde på 3500 kroner, og oveni kommer et klip i kørekortet.
Søndag nåede 7812 trafikanter over broen i samme tidsrum, og kameraet tog billeder af 102 af dem. To fik også et klip i kørekortet, blandt andet for en hastighed på 150 km/t.
En fartbøde er som minimum på 1000 kroner, så i løbet af weekenden lagde de hurtige bilister på Storebæltsbroen mindst 230.000 kroner i statskassen.
Og hvad så, når ferietrafikken går den modsatte vej i den kommende weekend? Ja, så står fartmåleren der måske igen.
- Vi måler på strækningen efter behov, så det kan ikke udelukkes, at vi igen vil foretage hastighedsmålinger senere på ugen, lyder svaret fra vicepolitiinspektør Kenneth Lund-Jensen, leder af færdselsafdelingen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Politiet havde sidste år Storebæltsbroen som en af sine fokusstrækninger, fordi antallet af uheld var højt, og netop på broen kan uheld have store konsekvenser - både i alvorlighed for de indblandede og i gener for den øvrige trafik. I år har kontrollerne på broen dog været mere sporadiske.
Kenneth Lund-Jensen, vicepolitiinspektør, Sydsjællands og Lolland-Falsters PolitiDet kan ikke udelukkes, at vi igen vil foretage hastighedsmålinger senere på ugen
- Broen er ikke en udpeget fokusstrækning i 2021, og for så vidt angår 2022, er det endnu uafklaret, om strækningen bliver en fokusstrækning, siger Kenneth Lund-Jensen.
Men 224, der kørte for hurtigt, ud af 18.505, svarer til 1,2 procent. Det kan I vel godt være tilfredse med i forhold til tidligere kontroller på Storebælt, hvor op til 3,5 procent har kørt for hurtigt?
- Helt enig. Det er en positiv udvikling, som vi naturligvis er meget tilfredse med.
Bødetakst foreslås hævet med 20 procent
- Det skal være markant dyrere at overtræde fartgrænserne, mener regeringen, som i sommer sendte et forslag om at hæve bødetaksterne i høring.
- Forslaget blev fremsat i Folketinget 6. oktober, så lovændringen, hvis den vedtages, kan komme til at gælde fra 1. januar næste år. Sker det, bliver fartbøder hævet med 20 procent.
- I dag koster det minimum 1000 kroner at overtræde en hastighedsgrænse på fx 50 km/t i byzone. Vedtages lovforslaget, vil det koste minimum 1200 kroner. Det nuværende næste trin på bødeskalaen er 1500 kroner, og det vil stige til 1800 kroner.
- Kører man i dag mere end 65 km/t i en byzone, udløser det bøde på 3000 kroner - den vil med lovændringen lyde på 3600 kroner. Dertil kommer et klip i kørekortet.