Annonce
Kultur

Femten års flair for folkemusik

Jeppe Nielsen har i 15 år arrangeret folkemusik-koncerter i Thorøhuse Forsamlingshus. Det er blevet til flere end 60 koncerter. Foto: Kim Rune

Jeppe Nielsen fra Thorøhuse begyndte at arrangere koncerter i det lokale forsamlingshus i 2003. Siden er det blevet til flere end 60 koncerter med folkemusikere fra ind- og udland. Publikum kommer fra hele Fyn og Jylland til de ofte udsolgte koncerter.

Musik: Når det traditionelle irske band Goitse optræder fredag 14. september i Thorøhuse Forsamlingshus, er samtlige 120 stolesæder optaget. For mere end en måned siden kunne arrangørerne melde udsolgt, og sådan er det efterhånden hver gang, der er livemusik i Thorøhuses hyggelige samlingspunkt.

Det er Jeppe Nielsen, der til daglig arbejder ved Fyns Politi, som fik idéen med at arrangere koncerter i forsamlingshuset. Han begyndte at komme på Tønder Festival i 1990 og gæstede den fast 20 år i træk. Desuden har han rejst til både Skotland og endda Shetlandsøerne for at høre folkemusik.

- Jeg har altid interesseret mig for folkemusik og gennem årene etableret et stort netværk. Det begyndte jeg at bruge i 2003, hvor jeg arrangerede den første koncert med skotske Emily Smith Band. Siden er det blevet til flere end 60 koncerter, fortæller Jeppe Nielsen.

I dag er det ikke nødvendigvis ham, som kontakter bandet eller deres manager.

- De seneste år har jeg fået ekstremt mange henvendelser fra bands, som gerne vil optræde i Thorøhuse Forsamlingshus. Alene denne uge er jeg blevet kontaktet tre gange. I forgårs skrev den kendte irske folkesanger Kieran Goss og spurgte, om han skulle komme og spille. Det understreger, at arbejdet bærer frugt, siger Jeppe Nielsen.

Annonce
Der er udsolgt til stort set alle koncerter i Thorøhuse Forsamlingshus. Således også den kommende 14. september med irske Goitse. Foto: Kim Rune

Billig aften med mad og musik

Det er ikke kun blandt musikere, at Thorøhuse Forsamlingshus er blevet kendt vidt og bredt.

- Selv om der stadig kommer lokale gæster til koncerterne, er hovedparten udenbys gæster. Nogle sågar fra Jylland, fordi de er dedikerede omkring folkemusikken og gerne kører langt for de gode oplevelser, siger Jeppe Nielsen.

En del af forklaringen på de mange udsolgte koncerter skyldes formodentlig, at der er spisning før alle koncerter.

- Vi har en dygtig kok tilknyttet, som laver to retter for 125 kroner. Koncertbilletten koster typisk det samme, så det er en billig aften med musik og mad. Det kan faktisk godt være, beløbene stiger en smule næste år, da honoraret for mange bands er steget de senere år, konstaterer Jeppe Nielsen.

Han tror også, at koncerterne i forsamlingshuset er blevet en succes, fordi relativt få spillesteder konsekvent præsenterer folkemusik.

- Tobaksgaarden i Assens har indimellem en folkemusikkoncert, det samme har Foderstoffen i Rudme og Industrien i Aarup. Men der er ikke mange, der dyrker folkemusikken med samme fokus og entusiasme, som vi gør, siger Jeppe Nielsen.

Jeppe Nielsen har i 15 år arrangeret folkemusik-koncerter i Thorøhuse Forsamlingshus. Det er blevet til flere end 60 koncerter. Foto: Kim Rune

Frivillige løfter i flok

Da Jeppe Nielsen begyndte karrieren som booker og koncertarrangør, anede han intet om, hvordan man gjorde. Det var learning by doing.

- Det kom bag på mig, hvor meget arbejde der er forbundet med at booke, søge midler hos Statens Kunstfond og Assens Kommune samt sørge for marketing, siger han og understreger, at han naturligvis ikke er en enmandshær.

- Det er mig, der har det store overblik, men uden de mange andre frivillige og forsamlingshusets bestyrelse ville det aldrig have kunnet lade sig gøre. Vi er en gruppe, som virkelig knokler sammen og nyder at skabe noget i fællesskab, siger Jeppe Nielsen.

Det oplagte spørgsmål er, hvilke af de 60 bands, der har efterladt det største indtryk.

- Det er dæleme svært at svare på. Habbadekuk var en kæmpe oplevelse, Baltic Crossing har optrådt her fem-seks gange og altid været garant for en herlig koncert. Det finske orkester Frigg glemmer jeg heller ikke, siger Jeppe Nielsen.

Hvis han kigger frem mod et eventuelt 25-års jubilæum, er der ikke planer om drastiske ændringer.

- Næste år er der allerede planlagt seks koncerter, og mere kan der ikke klemmes ind i forsamlingshuset, da det heldigvis bruges til mange andre formål. Fem til seks koncerter er et passende niveau, og det passer med, at man skal arrangere mindst fem koncerter for at kunne søge støtte, siger Jeppe Nielsen.

Lukas Graham på besøg

Mange mindre spillesteder har prøvet at booke en musiker, som endnu ikke er slået igennem, for efterfølgende at se deres karriere eksplodere. Således også Thorøhuse Forsamlingshus.

- Det er sjovt at tænke på, at Lukas Graham har optrådt her. Det var i 2012, hvor han sang sammen med skotske Ross Couper og Tom Oakes. Det skyldes, at Lukas Grahams irske far Eugene arbejdede med at booke turneer med skotske, irske og nordamerikanske bands. Ham arbejdede jeg tæt sammen med om mange af de bands, vi præsenterede de første år. Lukas er vokset op med folkemusik, så det var en stor oplevelse at høre ham sammen med Ross og Tom, siger Jeppe Nielsen.

Der gemmer sig dog mange andre prominente navne i bunken af musikere, som har underholdt i forsamlingshuset.

- Nu kan jeg ikke huske alle bands på stående fod, men fløjtenisten Alan Doherty fra irske Gráda blev verdensberømt for fløjtepartiet i temaet til "Ringenes Herre". Arty McGlynn spillede seks år i Van Morrisons band og er en fremragende guitarist. Crooked Stills banjospiller Gregory Liszt var med i Bruce Springsteens The Seeger Sessions Band Tour, så vi har haft besøg af virkelig prominente gæster, siger Jeppe Nielsen.

Ofte får han sig en god snak med musikerne, der typisk slapper af i de for mange ydmyge omgivelser.

- Jeg får en masse gode historier, som er en del af belønningen for arbejdet. At være en flue på væggen, når der fortælles anekdoter om Springsteen og Van Morrison er løn nok i sig selv, siger Jeppe Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce