Annonce
Kultur

Femstjernet Lasse-far: Helner på toppen af bakken

Lasse Helner har sammen med sit band, hvor alle på nær en er fynboer, udgivet et af karrierens bedste albummer. Foto: Simon Staun
74-årige Lasse Helner har samlet et fortrinligt band og med ”Over the Hill – Still Got the Thrill” udgivet et af sin karrieres bedste albummer. Fribytterdrømme i trioformat er rædselsslagne for at miste livet, mens Malte Nordtorp Pedersen viser enormt potentiale i Knægt.
Lasse Helner - Over the Hill - Still Got the Thrill

Lasse Helner – ”Over the Hill – Still Got the Thrill”

Man skal ikke lytte mange sekunder til Lasse Helners nye album for at konstatere, at han stadig har ”the thrill”. I fællesskab med en række knalddygtige fynske musikere og korsangere samt en trommeslager fra Aalborg har 74-årige Helner skabt et af karrierens mest helstøbte udgivelser med et ben plantet solidt i blues- og americana-mulden.

Man kan se hjuldamperen på Mississippi lægge fra kaj med en hæs tuden, da sangen ”200 Feet Deep” byder indenfor på et album, hvor Lasse Helner ser tilbage på livet og næsten med bibelsk tyngde konkluderer, at intet er større end kærligheden. Cementeret med sangene ”Love Love” og ”Love Is Lord”, hvis titler tydeligt understreger budskabet.

Lasse Helner albumdebuterede for 47 år siden med albummet, ”Du sku’ ta mig, mens jeg er ung”, og selv om det bugner med fine sange, er ”Over the Thrill – Still Got the Thrill” beviset på, at man ikke altid skal vælge ungdommen. For livsvisdommen strutter ud af teksterne på det nye udspil, hvor det blandt andet slås fast, at ”tid er en illusion – lige til enden” og at ”tiden er din ven, ikke din fjende”.

Fynske Kell Dalager er en fornøjelse på keyboard og orgel, der på flere sange er det perfekte krydderi. Vokalgruppen med Camilla Albers, Lise Haavik og Anja Følleslev er også eminent, og de tre velsyngende kvinder beviser, hvor vitalt et solidt kor kan være for helhedsindtrykket.


Det kan godt være, vi lever i en ”Troubled World”, som en sang er døbt. Men så længe Lasse Helner er en del af den, er det til at leve med.

Fra anmeldelsen


Det altopslugende omdrejningspunkt er naturligvis Lasse Helner, der synger med overskud og nerve. I enkelte sange er stemmen ved at nå derud, hvor det begynder at halte, men det er blot med til at give indtrykket af en mand, der har levet det liv, han synger om, fuldt ud.

Både han og band lægger roligt fra land på titelnummeret ”Over the Hill”, der folder sig ud som en gedigen bluesblomst, hvor hammondorglet og kor tager til i styrke. Et virkelig velspillet og velkomponeret nummer, hvor hele ensemblet stråler.

”It Took So Long” er både musikalsk og lyrisk nært beslægtet med Patti Smiths “Redondo Beach” og ”The People Have the Power”. Et rastaficeret beat er fundament for den mest politiske sang på albummet, hvor Helner synger, at vi har brug for mere forståelse, humanitet og næstekærlighed. Ja, synger er måske et fattigt ord. Han forkynder det nærmere.

Det kan godt være, vi lever i en ”Troubled World”, som en sang er døbt. Men så længe Lasse Helner er en del af den, er det til at leve med.

Fribytterdrømme - Ikke bange for at dø, men rædselsslagen for at miste livet
Annonce

Fribytterdrømme – ”Ikke bange for at dø, men rædselsslagen for at miste livet”

- Jeg er ikke bange for at dø, men rædselsslagen for at miste livet, synger forsanger Lau IV Pedersen smerteligt på det gribende åbningsnummer, ”Morgenstjerne”, på Fribytterdrømmes fjerde album, der har taget navn efter den smukke linje.

Lau IV Pedersen har lagt endnu flere lag på sine tekster og er både ekstremt selvudlevende og poetisk veloplagt. Formuleringer som: ”Du er gløden i mine øjne” på den triphoppede ”Solkult” eller ”følg hendes fodspor, de dufter af springvand” på ”Se hun har solen som kronen på hovedet” er sangskriverhåndværk af høj kaliber.

Jeg er transformeret, forkynder Lau IV Pedersen flere gange på albummet, der forsætter traditionen med at udgive nyt hvert andet ulige år. Blandt andet isyngesættes transformationen på ”Solkult”, hvor ”jeg” sagtens kan forandres til ”vi”. For Fribytterdrømme går som decimeret band mange nye veje på et album, hvor de elektroniske virkemidler er i højsædet.

Fribytterdrømme har sagt farvel til flere medlemmer siden forrige udspil ”Skin” og består ud over Lau IV Pedersen af Tobias Smith Agger på orgel og keyboard samt Felix Corrigan Suneson på trommer, percussion og keyboard.

Det er svært at afgøre, hvad trioformatet betyder for kemien i bandet, men faktum er, at Fribytterdrømme nærmest forsager den syrerock, de blev født ud af, og næsten udelukkende betræder elektroniske stier med referencer til 90’ernes og 00’ernes rock og synth.

Transformationen skildres også med nummeret ”Fønix”, hvor de fynske musikere rejser sig fra asken og smelter akustisk guitar og calypso-toner sammen i et nummer med et umiskendeligt Det Ganske Lille Band-udtryk. Midtvejs sendes der også en vokal hilsen til David Bowie, da Lau IV Pedersen rammer samme vemod som ”Space Oddity”, hvor Major Tom sidder i sin tindåse.

Jeg savner de helt store musikalske åbenbaringer og energiudladninger som ”Det skinnende” eller ”Hallusignaler” på forrige udspil ”Skin”. Derfor er det især teksterne, som gør fjerde udspil til en oplevelse.

Men man må for guds skyld ikke stoppe lytningen inden punktummet ”Jeg er blevet en anden”, hvor Lau IV Pedersen synger formidabelt og akkompagneres optimalt med klaver og akustisk guitar. En befriende organisk og helstøbt sang, hvor de skarpsindige ord står knivskarpt.

Knægt - Tragisk komedie
Annonce

Knægt – ”Tragisk komedie”

Malte Nordtorp Pedersen har drukket af den samme poetiske kilde som sin storebror, Asger Nordtorp Pedersen, der albumdebuterede som Guldimund tidligere på året.

De har samme melankolske klang i de kor-trænede stemmer, der uden problemer strækker sig til de lyseste toner. Man skal holde tungen lige i øret for at afkode forskellen på deres vokaler, og det musikalske udtryk har også flere ligheder end forskelle.

Den lyriske legesyge er også identisk på en række formidabelt ligefremme popsange, hvor Malte med en dokumentaristisk tilgang skildrer en ildebrand i ”Lysende flammer”, hvor en lastbil med frosne grise passerer forbi.

På ”Nu går det godt igen” går Knægt planken – eller pianoet – ud og indleder med enkelte toner og en messende ”nu går det godt igen”. Igen og igen og igen. Modigt, tryllebindende og særdeles overrumplende.

Jeg er helt vild med blæserne, som generelt giver melodierne nuancer, strengeinstrumenter sjældent formår. Derudover er jeg helt vild med trommespillet, der spænder fra det funky og tilbagelænede til det hektiske og håndholdte på den vovede seks minutter lange ”Regionens rovfugl”.

Niveauet er uhørt hørt på ep’ens fem sange, og med brødrene Nordtorps aliasser Guldimund og Knægt kan Assens og Fyn prale af to af landets mest visionære og gåsehudsfremkaldende musikere anno 2021.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Odense

19-årige Rosa har åbnet butik med egne designs midt i Odense: - Jeg var altid hende, der mødte op og lignede en regnbue

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Middelfart

Taget på fersk gerning: Polsk vognmand må efterlade lastbil i Danmark

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Nyborg

Pas bedre på de grønne byrum

Erhverv

Kirsten sælger sidste bid af sin mands firma: - De interesserede tænkte nok, at jeg var et let offer

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Navne For abonnenter

Gift i 65 år: - Og nu render du også med min tjenestepige!

Odense For abonnenter

Carlos Daabas anholdt i Bulgarien: På flugt siden politiet droppede håndjern på vej til arresten - Han ønsker at vende hjem

Nyborg

Reddet på målstregen: Balletskolen flytter til musikskolen

Annonce