Annonce
Assens

Fynsk vinbonde triumferer i verdens største vinkonkurrence: To guldmedaljer, to af sølv og en af bronze

Nicolai Agger har i øjeblikket rygende travlt i vineriet. Arkivfoto: Sara Brun Nielsen.
Agger Vin på Vestfyn glæder sig over flere internationale medaljer, vingården nu kan bryste sig af.
Annonce

Ungersbjerge: Fyns største vinbonde - der har til huse i det bakkede landskab i Ungersbjerge tre kilometer udenfor Snave - er blevet belønnet med flere medaljer ude i den store verden.

Det er den tidligere dyrlæge Nicolai Agger, der driver vingården Agger Vin, der har sendt fem af sine vine fra 2019 til Austrian Wine Challenge, der beskriver sig selv som verdens største vinkonkurrence (AWC).

Ud af de i alt 11.232 tilsendte flasker løber vinene fra Agger Vin med to guldmedaljer, to sølvmedaljer og en seal of approval, der ifølge Nicolai Agger er en slags bronzemedalje.

- I og med at det er en international komité, der smager på vinen, så er det faktisk stort, at dansk vin kan begå sig, siger vinbonden fra Vestfyn.

Annonce

Professionel vinmager

Nicolai Agger hyrer hver sommer den professionelle vinmager Nick Entwistle til at lave vinene for sig, og det er en af opskrifterne på succesen, mener han.

- Jeg mener, at det er vejen frem for dansk vin, at man allierer sig med nogle professionelle vinmagere, siger Nicolai Agger, der drømmer om at gå sammen med andre vinbønder for at kunne hyre den professionelle vinmager for en længere periode.

I øjeblikket klarer Agger sig med egne smagsløg, da vinmageren på grund af corona-situationen må blive i New Zealand. Udover sine egne vine producerer Agger for Frørup Vingård og Skovgaarde, som er ejet af Hempel-Hansen, som også ejer vinfirmaet H.J. Hansen Vin.

- Jeg har 23 forskellige slags vine i gang, så det er med at holde tungen lige i munden, siger Nicolai Agger.

Han har en forhåbning om, at 2020 også bliver en god årgang - der kan måle sig med de prisbelønnede flasker fra 2019. Nicolai Agger får flere dage om ugen hjælp af sin søn, der er uddannet kok - og så er han i daglig online-kontakt med vinmageren på den anden side af jordkloden.

Agger sælger vin til besøgende på gården og restauranter i Assens, Odense og Lieffroy i Nyborg. Han har ikke nogle problemer med at få vinene afsat, men håber alligevel, at medaljerne vil åbne nogle døre.

- Det er det, vi skal bruge det til. Det er ikke bare en guldmedalje herhjemme i vores eget lille land. Det er til verdens største event, hvor man smager på vine, så det er nærmest en blåstempling af dansk vin, siger Nicolai Agger.

Han producerer årligt mellem 3500 og 8000 flasker - afhængig af vejret.


Det er ikke bare en guldmedalje herhjemme i vores eget lille land. Det er til verdens største event, hvor man smager på vine, så det er nærmest en blåstempling af dansk vin

Nicolai Agger, vinbonde


Annonce

Nye projekter på vej

2020 tegner til at blive et mellemår med ikke flere end 5000 flasker, anslår Agger, der ikke står stille på udviklingsfronten. 1000 ekstra stokke er på tegnebrættet til foråret, så vingården kommer op på samlet 6000 stokke af forskellige sorter såsom Solaris og Ortega.

Sønnen og svigersønnen har desuden købt et destilleringsapparat, der kan lave 500 liter spiritus ud af vinen, men om det bliver gin, rom eller noget tredje, der bliver produceret fra Ungersbjerge, er endnu ikke lagt fast.

Nicolai Agger plantede de første stokke i 2011 sammen med sin bror Peter Agger. Nicolai Agger er tidligere dyrlæge og bor selv på nabogården. Han startede vingården og tilhørende parkgolfbane op med kapital fra et medicinalfirma, der blev solgt i 2008.

Vinbonden sætter ikke beløb på investeringen og løbende nyanskaffelser, da det ifølge ham ikke er noget, som konen skal vide, som han siger med et smil i stemmen.

Indtil videre har investeringen dog ikke givet afkast - i hvert fald ikke i kroner og øre.

- Nu har jeg været vinbonde i otte-ni år, og jeg har ikke tjent på det endnu. Hvert år har vi lavet nye investeringer, påpeger Nicolai Agger.

Opkaldt efter konen

Agger Vin satser på vine, som de fleste kan lide.

Man har gang i en større satsning på hedvine som Pineau des Charentes, der ifølge Nicolai Agger normalt fremstilles i Cognacområdet. 

Da dette navn er beskyttet, kalder Agger Vin konceptet for PdC by Agger, hvor PdC står for Pinot de Charlotte, da det er Aggers kone, Charlotte, som fik ideen med hedvinen fra danske druer. 

Den bliver blandt andet brugt som velkomstdrink, og PdC by Agger RAV var én af de to vine, som vandt en guldmedalje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Coronavirus

Pfizer skruer ned for leverancer: Heunicke ser med stor alvor på situationen

Sport

Værsgo til VIP-menu hjemme foran husaltret - Odense Håndbold-sponsorerne kan hente take-away gallamenu før søndagens storkamp

Annonce