Annonce
Erhverv

Fem ting du skal overveje, før du investerer opsparingen

Det ger en god idé at spørge andre til råds, før man investerer. Arkivfoto: Michael Bager

Uanset om du har 50.000 kroner eller 50 millioner på kontoen, så er der en række gode ting, du skal være opmærksom på, før du melder dig som business angel eller går med i en gruppeinvestering.

1. Find andre investorer med flere erfaringer og investeringer bag sig og spørg dem til råds. Lyt til deres erfaringer og forsøg at undgå de fejl, som de helt sikkert har gjort.

2. Erkend fra start at du kommer til at lave masser af fejl, uanset hvilke råd du får. Brug dit netværk til at studere og lære om investeringer, hvor ikke mindst værdiansættelsen af den virksomhed, du vil putte dine penge i, kan være en udfordring.

3. Invester kun penge, som du ved, at du kan undvære i dit budget. Overvej at gemme en portion af din investering, så du kan være med i anden bølge af investeringer, så du kan fastholde din indflydelse og ejerandel i virksomheden, når nye og måske større investorer træder ind i ejerkredsen.

4. Hvis du ikke har pengene til at investere alene, men gerne vil begynde at investere, så overvej om du vil gå sammen i et syndikat (en gruppe med andre investorer). Det er bl.a. den måde, de 240 medlemmer af netværket Keystones opererer. De går ind med minimum 50.000 til 100.000 kroner for en billet i en investering og er dermed et alternativ til et medlemskab af bl.a. Business Angel Syddanmark-netværket, hvor kapitalkravet er fem millioner kroner til nye medlemmer.

5. Overvej om du skal investere som såkaldt sweat equity - hvor du både investerer en portion penge og samtidigt investerer en del af dig selv og dine kompetencer i virksomheden. Det er en måde at sætte dig selv i spil, hvis du mener, at du kan bidrage på andre måder end med penge. Det er også en model, som investorer bruger for at sikre sig adgang til den virksomhed, de investerer i - og ikke mindst sikrer sig, at de får mulighed for at spille en rolle i udviklingen af virksomheden. Sweat equity fastsættes på forhånd også for en ejerandel af virksomheden - eksempelvis en ugentlig arbejdsdag i virksomheden for en ejerandel på fem procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce