Annonce
Biler

Fem ting du bør tjekke, inden du kører på sommerferie

Bliver din bil kun brugt til kortere ture i hverdagen, kan du få ubehagelige oplevelser, hvis den skal holde til mange hundrede kilometers tur på sommerferien. Men du kan selv tjekke bilens tilstand og sikre dig, hvis uheldet skulle være ude - her er fem punkter, som enhver bilist ifølge Applus Bilsyn bør undersøge inden en lang køretur.

.

Annonce

Hvornår skiftede du sidst bremsevæske?

Gør dig selv og dine medrejsende en tjeneste og tjek bilens tilstand, blandt andet bremsevæsken, inden du kører på ferie. Foto: Applus Bilsyn.

Ophedet bremsevæske skaber lommer af luft i væsken, og det kan få bremserne til at sætte ud, ad. Skift derfor bremsevæsken hvert andet år.

Holder dækkene?

Der skal minimum være 1,6 millimeter mønsterdybde i dækkene. Arkivfoto: Colourbox.

Der skal minimum være 1,6 millimeter dybde i dækkenes mønster, men det anbefales at køre med mindst tre millimeter. Hvis du skal køre med bilen tungt pakket, kan du forebygge uheld og udskiftning af dæk på køreturen, hvis du skifter dæk, inden turen begynder. Tjek bilens instruktionsbog for det korrekte dæktryk og sørg for at dækkene er pumpet hårdt nok.

Er der lys i pæren?

Det kan spare dig for tid undervejs at medbringe et par ekstra pærer til bilens lygter. Arkivfoto: Colourbox.

Test at alle lygter på bilen fungerer - og køb et par erstatningspærer med til turen, så du ikke skal bruge tid på at finde dem, hvis en af lygterne sætter ud på ferien. Det samme gælder bilens sikringer.

Kan motoren afkøles?

Når du havner i en kø på motorvejen, er det vigtigt, at bilens kølesystem fungerer, så motoren ikke bliver overophedet. Arkivfoto: Colourbox.

Prøv at køre din bil varm og lad derefter motoren køre i tomgang. Der må ikke gå mere end et par minutter, før den elektriske blæser slår til. Det skal sikre, at motoren ikke bliver overophedet, når du - igen - havner i en kø på en tysk motorvej.

Tjek også at der er nok kølervæske på bilen, og at køleren ikke er tæret og utæt

Trænger bilen til ny olie?

Du bør tjekke oliestanden, inden du kører på ferie. Foto: Applus Bilsyn.

- Kører bilen kun korte ture i hverdagen, optager den en masse fugt eller vand i olien. Vandet fordamper, når bilen kører flere hundrede kilometer i træk, og så er oliestanden pludselig lav. Det medfører en høj temperatur i motoren, der til sidst bryder sammen, forklarer teknisk chef hos Applus Bilsyn Lars Kiholm.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce