Annonce
Biler

Fem ting du bør tjekke, inden du kører på sommerferie

Bliver din bil kun brugt til kortere ture i hverdagen, kan du få ubehagelige oplevelser, hvis den skal holde til mange hundrede kilometers tur på sommerferien. Men du kan selv tjekke bilens tilstand og sikre dig, hvis uheldet skulle være ude - her er fem punkter, som enhver bilist ifølge Applus Bilsyn bør undersøge inden en lang køretur.

.

Annonce

Hvornår skiftede du sidst bremsevæske?

Gør dig selv og dine medrejsende en tjeneste og tjek bilens tilstand, blandt andet bremsevæsken, inden du kører på ferie. Foto: Applus Bilsyn.

Ophedet bremsevæske skaber lommer af luft i væsken, og det kan få bremserne til at sætte ud, ad. Skift derfor bremsevæsken hvert andet år.

Holder dækkene?

Der skal minimum være 1,6 millimeter mønsterdybde i dækkene. Arkivfoto: Colourbox.

Der skal minimum være 1,6 millimeter dybde i dækkenes mønster, men det anbefales at køre med mindst tre millimeter. Hvis du skal køre med bilen tungt pakket, kan du forebygge uheld og udskiftning af dæk på køreturen, hvis du skifter dæk, inden turen begynder. Tjek bilens instruktionsbog for det korrekte dæktryk og sørg for at dækkene er pumpet hårdt nok.

Er der lys i pæren?

Det kan spare dig for tid undervejs at medbringe et par ekstra pærer til bilens lygter. Arkivfoto: Colourbox.

Test at alle lygter på bilen fungerer - og køb et par erstatningspærer med til turen, så du ikke skal bruge tid på at finde dem, hvis en af lygterne sætter ud på ferien. Det samme gælder bilens sikringer.

Kan motoren afkøles?

Når du havner i en kø på motorvejen, er det vigtigt, at bilens kølesystem fungerer, så motoren ikke bliver overophedet. Arkivfoto: Colourbox.

Prøv at køre din bil varm og lad derefter motoren køre i tomgang. Der må ikke gå mere end et par minutter, før den elektriske blæser slår til. Det skal sikre, at motoren ikke bliver overophedet, når du - igen - havner i en kø på en tysk motorvej.

Tjek også at der er nok kølervæske på bilen, og at køleren ikke er tæret og utæt

Trænger bilen til ny olie?

Du bør tjekke oliestanden, inden du kører på ferie. Foto: Applus Bilsyn.

- Kører bilen kun korte ture i hverdagen, optager den en masse fugt eller vand i olien. Vandet fordamper, når bilen kører flere hundrede kilometer i træk, og så er oliestanden pludselig lav. Det medfører en høj temperatur i motoren, der til sidst bryder sammen, forklarer teknisk chef hos Applus Bilsyn Lars Kiholm.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce