Annonce
Sydfyn

Fem sydfynske valgdramaer du skal holde øje med i dag

Det er dagen, hvor de personlige stemmer bliver talt op, og hvor de enkelte kandidaters skæbne skal afgøres.
Onsdag aften var der fokus på partier og mandater, men når de personlige stemmer bliver talt op torsdag eftermiddag, er det tid til personlige dramaer med vindere og tabere - tårer og jubelskrig.

Brødtekst

Femte S-forsøg

Socialdemokratiet har ikke fået valgt en kandidat i Svendborgkredsen siden valget i 2001, og torsdag vil det vise sig, om Bjørn Brandenborg har mere held end forgængerne ved de seneste fire folketingsvalg. Foto: Katrine Becher Damkjær

Optællingen af de personlige stemmer vil vise, om Socialdemokratiet efter fire forgæves forsøg igen kan sende en kandidat fra Svendborgkredsen til Christiansborg. Den 27-årige debutant Bjørn Brandenborg har ført en energisk og meget synlig valgkamp, og der er lagt op til, at han skal kæmpe med Julie Skovsby (Assenskredsen) og Alexander Grandt Petersen (Odense Syd) om det femte S-mandat.

Det er strategien, at Bjørn Brandenborg skal trække mandatet i land med masser af personlige stemmer i sin egen kreds, og det kræver formentlig omkring 4000 personlige stemmer i Svendborg og på Langeland. Sidst det lykkedes en S-kandidat at få så mange personlige stemmer i Svendborgkredsen var ved valget i 1998, hvor Grete Schødts fik 5480 krydser på sin hjemmebane. Optællingerne onsdag aften pegede i den rigtige retning for Brandenborg, for han kunne se Socialdemokratiet tage 31 procent af stemmerne på Svendborg og Langeland.

Det bliver også spændende at se, hvor mange S-stemmer thurinskfødte Trine Bramsen henter på sin fødeegn. Ved hendes debutvalg i 2011 fik hun 537 stemmer, mens hun 2015 hentede 1171 krydser i Svendborgkredsen.

Bonnesen vs Lilleholt

Erling Bonnesen (tv) fik flere personlige stemmer end Lars Chr. Lilleholt for fire år siden, mens Lilleholt vandt den fynske duel i 2011. Foto: Michael Bager

Der er næppe tvivl om, at både Erling Bonnesen og Lars Chr. Lilleholt bliver valgt til endnu en periode i Folketinget, men torsdag vil det vise sig, hvem af de to Venstre-profiler, der får flest personlige stemmer.

Ved valget i 2015 vandt Bonnesen den duel med 9034 personlige stemmer mod Lilleholts 8161, men det var alligevel Lilleholt, der løb med ministerposten, da Lars Løkke Rasmussen dannede regering. Ved valget i 2011 vandt Lilleholt den fynske V-duel, mens Bonnesen slog Lilleholt i 2007.

Det bliver også spændende at følge vælgernes dom over Jane Heitmann, der har lagt sig ud med dele af Venstre i en sag om fremtiden for regionerne. Venstres fynske regionsrådsmedlem Bo Libergren er en af dem, der er gået i direkte infight med Heitmann, og han stod selv på stemmesedlen ved valget i går, og skal også have sin skæbne afgjort i dag.

Intern kamp om DF-mandater

Dorthe Ullemose falder spontant Alex Ahrendtsen om halsen, da de personlige stemmer er talt op i 2015. Ullemsoe genopstiller ikke, mens Ahrendtsen er på vippen efter DF's valglussing på Fyn.

Dansk Folkeparti fik et kanonvalg for fire år siden, og en ordentlig vælgerlussing onsdag aften. Partiet blev reduceret til to fynske mandater, og optællingen af de personlige stemmer vil i dag vise, hvem der løber med mandaterne.

Alex Ahrendtsen og Jens Henrik Thulesen Dahl er favoritter med Pernille Bendixen og Nyborgs viceborgmester Carsten Kudsk som dark horse.

Svendborgs byrådsmedlem Dorthe Ullemose strøg for fire år siden direkte ind i Folketinget med 2670 stemmer, men hun genopstillede ikke. Ullemose hentede de 1963 personlige stemmer i Svendborgkredsen, og det vil være en sensation, hvis hendes efterfølger, Eva Jørgensen fra Bogense, kan gentage den bedrift.

Helveg vs Hersom

Rasmus Helveg Petersen og Camilla Hersom dyster om det enlige radikale mandat på Fyn.

De Radikale blev udraderet på Fyn ved valget for fire år siden, men onsdag genvandt partiet et fynsk mandat, og i dag skal det vise sig, om det bliver Rasmus Helveg Petersen eller Camilla Hersom, der bliver en del af den nye radikale folketingsgruppe.

Rasmus Helveg Petersen tabte for fire år siden mandatet til Zenia Stampe, der i Sjællands Storkreds sendte den daværende klima-, energi- og bygningsminister ud i det politiske mørke. Nu stiller Rasmus Helveg Petersen op på Fyn, hvor hans far, Niels Helveg Petersen, var opstillet og blev valgt gang på gang i mere end 30 år.

Camilla Hersom scorede 3958 personlige stemmer på Fyn ved valget i 2011, men fik kun 1967 stemmer, da hun fire år senere blev stemt ud.

Vælgernes dom over Hønge

Karsten Hønge har været udsat for en regulær shitstorm efter valget til Europa-Parlamentet, og nu venter han på vælgernes dom ved folketingsvalget. Foto:Bax Lindhardt

SF’s Karsten Hønge har været en af de mest omtalte politikere i den seneste uge, efter at han den 26. maj blev valgt til Europa-Parlamentet med 19.687 personlige stemmer, men sagde nej tak til pladsen. Hønge ville hellere i Folketinget og blev ramt af en decideret shitstorm, og han har siden været ude at undskylde forløbet, og nu skal det vise sig, hvad EU-affæren det har kostet SF’eren.

For fire år siden fik Karsten Hønge 2647 personlige stemmer på Fyn og sendte den tidligere partiformand Annette Vilhelmsen ud af Folketinget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Grundejere i Odense kan nedlægge veto: Forbehold for mindesmærke over nazismens ofre vækker vrede

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce