Annonce
Odense

Fem stjerner til HCA-forestilling: At rejse er at overleve

Lars Boms stemme er det første man hører, og det sidste man husker. Men skuespilleren er langt fra alene om at vise publikum nye sider af H.C. Andersen i den poetiske og jazzede forestilling. Foto: Skovdal Nordic
Forestillingen "Med Kærlig Hilsen H.C. Andersen" sniger sig effektfuldt ind under huden på publikum, fordi den viser ukendte sider af den digter, man troede, man kendte.

Vi er formentlig flere, der går rundt i en vildfarelse og tror, vi kender H.C. Andersen fra alle sider, og netop derfor er den musikalske rejse "Med Kærlig Hilsen H.C. Andersen" en kærkommen lejlighed til at blive klogere på festivalens omdrejningspunkt.

At rejse var ikke bare at leve men at overleve for den plagede digter, og hans selvplageri var ikke bare et barnligt og umætteligt ønske efter mere, men en utrættelig jagt på det perfekte, som minder om nutidens 12-tals pres.

Begge dele foldes poetisk ud i et Kinderæg af en forestilling, der er faldet ned i HCA-festivalens turban og landet på Teater Momentum: Det er Andersens univers i form af hans originale tekster, det er musikalsk vellyd i form af en velspillende trio, og så er det et overraskende kig ind mellem linjerne i de mange breve og digte, den fynske eventyrer efterlod sig.

Det er kort sagt lagt op til en klassiker på alle parametre.

Annonce

Jazz og smørstemme

Lars Boms stemme er det første, man hører, og det sidste man husker. Den smyger sig om de hastigt skiftende stemninger og synger digterens 1800-tals vers ud, som om de var skrevet i går. Godt løftet af tre musikere, som i dobbelt forstand udgør et univers for sig selv. Fra bagscenen evner de både at agere blødt afsæt for jazzede udgaver af de 14 digte samt at etablere sansefulde mellemspil af lydbilleder som angstudbrud, brusende have og stjernehimlen, som den søgende digter bevæger sig under.

Fra start til slut er tempoet højt og indtrykkene så massive, at man kan frygte at få en form for poetisk forstoppelse, men frygten er grundløs. I stedet bliver de hurtige skift et billede på en vægelsindet og skrøbelig kunstner, som kendte andre sjæle bedre end sin egen.

"Med Kærlig Hilsen H.C. Andersen" ender som et samlet værk og efterlader tilskuerne overraskede og pirrede efter mødet med den altid søgende, kaotiske kunstnersjæl, som hele tiden spejler sig og aldrig bliver stillet tilfreds. Og hvis tankespind viser sig at være temmelig nutidigt, fordi han livet igennem bevarede barnets evne til at smelte fantasi og virkelighed sammen.

Forestillingen "Kærlig hilsen fra H.C. Andersen" kan ses på Teater Momentum til og med torsdag 22. august kl. 19.30. Medvirkende: Lars Bom (manuskript og instruktion), Nicholas Kingo (keyboard, harmonika, sav), Eva Malling (kontrabas) og Benita Haastrup (trommer, perkussion og keyboard).

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce