Annonce
Fyn

Fem gode råd til mennesker med skizofreni og deres pårørende

Er du selv ramt eller kender du nogen, der har fået diagnosen skizofreni? Så er her en række gode råd til, hvordan du bedst kan forholde dig. Foto: Colourbox
Livet kan føles kaotisk, hvis man er blevet ramt af skizofreni eller er pårørende til et menneske, der har fået denne diagnose. Her er fem gode råd.

Har man fået diagnosen skizofreni, kan man føle sig både frustreret, bange og magtesløs. Men der er en række ting, man kan gøre for at få det bedre.

Her er fem gode råd til mennesker med skizofreni og de mennesker, der er tæt på dem.

Annonce

Det kan du selv gøre, hvis du har skizofreni

  • Søg hjælp hos din læge, hvis du oplever symptomer – også selvom det kan være svært. Det er en god idé at inddrage dine pårørende.
  • Find ud af, hvad der belaster dig og få hjælp til at tackle det svære. Du kan eventuelt skrive det ned og lave konkrete aftaler med dine pårørende.
  • Lær mere om sygdommen og fokuser på dine ressourcer og styrker.
  • Forsøg at holde fast i fritidsinteresser eller andet, du godt kan lide at gøre. Det giver energi, struktur og er med til at forebygge ensomhed og isolation.
  • Hold fast i din behandling, indtil du har aftalt andet med din behandler.

Det kan du gøre som pårørende

  • Lyt til den ramte og vis omsorg. Anerkend vedkommendes opfattelse af virkeligheden, men gå ikke med på den.
  • Bliv fortrolig med symptomer og behandling – og hold øje med tegn på forværring.
  • Lav konkrete aftaler med den ramte, for eksempel om behandling eller hjælp til praktiske gøremål.
  • Vær i dialog med behandlerne og tal med andre i samme situation.
  • Pas på jer selv. Respekter hinanden, giv plads og sæt grænser. Søg hjælp, eventuelt ved en psykolog, hvis du selv har brug for støtte.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: Over 100.000 ulovlige kanonslag beslaglagt i Svendborg

1994 138.534 ulovlige kanonslag blev i weekenden fundet og beslaglagt af politiet i Svendborg. Fyrværkeriet lå hos to mænd på henholdsvis 26 og 33 år, men endnu i aftes havde politiet i Svendborg ikke med sikkerhed kunnet fastslå, hvorfra fyrværkeriet stammer. Den 26-årige mand, der er fra Svendborg, hævder at have købt det af en mand i Nyborg, der dog under langvarig afhøring i går nægtede at have solgt kanonslagene. Kæmpepartiet lå på to lagre i Rudkøbing og et i Svendborg, og ifølge politiet opbevaret helt i strid med alle sikkerhedsregler. Kanonslagene har en meget kraftig knaldeffekt, men alt tyder på, at det kun var lykkedes at videresælge en meget lille del af partiet, før politiet slog til. 1969 Folketingsmand, chefredaktør Jens Peter Jensen, Odense har ladet sig opstille til det fynske amtsråd – efter sigende med det stille håb at kunne blive amtsborgmester, hvorefter han skulle være villig til at kvitte sit folketingsmandat. Han er af Venstre-vælgerforeningerne i Odense Storkommune blevet opstillet som spidskandidat, dog ikke uden en drabelig holmgang med andre, der havde samme ønske. Der måtte efter forlydende fire afstemninger til, før positionen var sikret. Det ventes, at der også kommer en amtsrådsliste fra Venstre på landet i Odense og Assens Amter, efter forlydende med amtsrådsmedlem H. Kryger Madsen som spidskandidat og endelig en liste fra Svendborg Amt. 1944 Alle vordende mødre ved, hvor umuligt det er at skaffe garn til tøj til den ventede baby. Man skal være meget heldig, om man skal kunne få noget i forretningerne, men ellers må man udnytte ældre søskendes eller andre slægtninges overskud af strikkede beklædningsgenstande, der så trevles op og strikkes om. Det kommer derfor som en glædelig overraskelse, at Odense Kamgarnsspinderi i januar, februar og marts 1945 har besluttet at levere 30 fed af sit lækre, varmende ”Hjertegarn” til vordende mødre. Man meddeler i dag, at garnet kun leveres efter skriftlig anmodning til spinderiet, og at denne skal være ledsaget af en erklæring fra læge eller jordemoder om, hvornår barnet ventes født.

Annonce