Annonce
Underholdning

Fem generationer af frugtavlere: Arbejds- og familieliv er en stor pærevælling

Lone Lollesgaard sagde sit job op på Langelands Efterskole for at arbejde sammen med sin mand på frugtplantagen Strandlyst nord for Rudkøbing. Foto: Anna Stærbo
Siden Lone Lollesgaard sagde sit job op og begyndte at arbejde på familiens frugtplantage, er familiens arbejds- og familieliv blandet sammen i en stor pærevælling.

PELØKKE: - Farfar, hvad har du lavet, spørger syvårige Johan til Peter Lollesgaard, da han kommer gående imod ham med blodrøde fingerspidser iført en trøje, der ligner en malerjakke med pletter i røde og lilla nuancer.

- Jeg har været ude og plukke morbær, siger Peter Lollesgaard.

- Og jeg har endda vasket hænderne, forsikrer han barnebarnet.

Her på Strandlyst frugtplantage bor de tre generationer side om side. Peter Lollesgaard, hans søn og svigerdatter Kristoffer og Lone Lollesgaard samt parrets tre børn. Siden 2014 er familien kommet endnu tættere på hinanden, efter Lone Lollesgaard sagde sit job op på Langelands Efterskole for at arbejde fuldtid i frugtplantagen.

Det har været en god beslutning, synes hun.

- Nu arbejder jeg for eksempel lidt i weekenderne, men til gengæld kan jeg sige ja til en masse ting med børnene. Så jeg har fået en større fleksibilitet, og man skal ikke hænge i en klokkestreng. Det kan godt være, jeg skal indhente nogle ting en gang imellem, men jeg er herhjemme. Så selvom jeg skal arbejde, er jeg lige i nærheden af børnene, siger Lone Lollesgaard.

Annonce

Blå bog

Lone Lollesgaard er 47 år og gift med Kristoffer Lollesgaard.

Parret har tre børn – Rasmus på 13 år, Clara på 11 og Johan på 7 år.

Lone Lollesgaard arbejder sammen med sin mand om at drive Strandlyst frugtplantage lidt nord for Rudkøbing. Hun står blandt andet for at drive gårdbutikken og for at lave regnskab, markedsføring, kommunikation og alt det administrative.

Før arbejdede hun som forretningsfører på Langelands Efterskole, og er uddannet advokatsekretær.

Stadig travl, men sammen

Det har givet mere overskud til familien, mener Kristoffer Lollesgaard, der havde svært ved at få enderne til mødes, før parret slog sig sammen om frugtplantagen.

- Nu er der lidt mere overskud til børnene. Vi har stadig travlt, men det er på en anden måde. Vi er mere sammen med børnene, og der er altid nogen hjemme – også når børnene kommer hjem fra skole. Børnene hjælper til, og vi holder kaffepauser sammen, siger han og tilføjer:

- Hvis jeg arbejdede et andet sted fra klokken 6 til 18, ville jeg nok ikke se ret meget til mine børn. Her arbejder jeg nok 12 timer, men flere gange om dagen er jeg sammen med børnene, når vi fx denne sommer skal fodre hundehvalpe.

Det flyder sammen

Familiens struktur betyder, at det er svært at skelne mellem, hvornår man er på arbejde, og hvornår man holder fri. Det hele flyder ind i hinanden, forklarer Lone Lollesgaard.

- Og det skal man kunne lide. Nogle gange kan jeg da også misunde dem, der kan sige, at ”klokken fire har jeg fri, og så skal jeg ikke tænke mere på arbejde”. Det må da være et lækkert job. Men jeg har valgt noget andet, siger Kristoffer Lollesgaard og griner.

Kristoffer Lollesgaard er frugtavler på femte generation, og derfor kender han alt til at vokse op blandt voksne, der arbejder hjemme. Det er sundt at lære, hvor pengene kommer fra, og hvordan det hele hænger sammen, mener han.

- Det giver god mening, når man ser tilbage på det som voksen. Så tror jeg på, at vores børn kan se, at de har fået et godt fundament. At de har haft nogle forældre, der har været nærværende. Det er i hvert fald dét, der er vores håb. Vi vil gerne give dem en god base, siger Lone Lollesgaard.

Familien Lollesgaard med børnene Johan og Rasmus, deres forældre Lone og Kristoffer samt farfar Peter bor side om side med hinanden på frugtplantagen Strandlyst. Foto: Anna Stærbo
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce