Annonce
Rejser

Fem fortidsminder, du skal besøge på Fyn

Caspar Vang besøger langdysserne i Lindeskov. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Storslået natur går ofte hånd i hånd med interessante fortidsminder.
Annonce

Manden bag Fynske Fortidsminder guider dig til fem fortidsminder, der er værd at besøge på Fyn.

Langdyssen i Alléskoven. Foto: Caspar Vang
Annonce

1 Alleskoven og Pipstorn

Terrænet øst for Faaborg er yderst velforsynet med fortidsminder. I Alléskoven få kilometer øst for byen finder man både bronzealdergrave, kultsten med helleristninger og højryggede agere. Oldtidens marksystem. Desuden findes der i skoven nogle af Fyns smukkeste megalitanlæg fra bondestenalderen. Tre langdysser og en lille, blotlagt megalit ligger tæt i skoven. I den nærliggende Pipstorn skov er der fortidsminder fra bondestenalder - den sammenbyggede, tredobbelte langdysse er noget af en sjældenhed - til jernalder. Og madpakkehus og shelter fra nutiden. Et oplagt sted at nyde madpakken eller tilberede snobrødet.

Annonce

2 Glavendruplunden

Mærk det historiske sus - og familievenligheden - i Glavendruplunden på Nordfyn, når du besøger vikingetidens skibssætning og stenen med Danmarks længste runeindskrift. Glavendrupanlægget er ikke bare en runesten. Det er et monument fra vikingetiden. Et dødeminde, kuml kaldte vikingerne det, bestående af høj, skibssætning og runestenen med Danmarks længste runeindskrift. Sat til minde over vikingehøvdingen Alle af hans kone Ragnhild og deres sønner. Ristet af Sote. I det gammelt danske område - medregnet Sydslesvig og Skåneland - findes omkring 250 rune- og billedsten fra vikingetiden. Få af dem står imidlertid på det sted, hvor de oprindeligt blev sat ved vadestæder, vigtige vejforløb og høje. Det var herfra, stenene skulle fortælle om tidens vigtige personer og dem, der rejste stenene. I nyere tid blev mange af stenene ødelagt, brugt til stenskærver eller husfundamenter, mens andre blev slæbt til kirker og kirkegårdsdiger som byggemateriale.

Glavendrupanlægget. Foto: Caspar Vang
Annonce

3 Hallingskov

Der findes masser af gravhøje fra bronzealderen på det Fynske område. Ofte ligger de ensomt og pirrer nysgerrigt fantasien med historier fra svundne tider. Hvem byggede dem? Hvad gemmer højen? Og hvad med de utallige højsagn om ellefolk, vætter og farlig lystighed under højen, der ved nattetide stod på gloende pæle? I Hallingskov øst for Svendborg kan man opleve en bevaret højgruppe fra ældre bronzealder. Højene lå nemlig ikke alene, men var oftest opført i rækker eller vifteform, hvor de fortalte de tilrejsende, at her regerede en mægtig og ressourcefuld slægt. På stedet kan man også opleve to sten med helleristninger. Såkaldte skåltegn eller skålgruber. Æbleskivestenen er formentlig den fynske sten, der har flest af slagsen.

Æbleskivestenen. Foto: Caspar Vang
Annonce

4 Mårhøj og Hesthøj

Hindsholm er rigtig jættestueland. Herude finder vi to af Fyns bedst bevarede jættestuer. Det ypperligste, tragtbægerkulturen, landets tidligste bønder, kunne præstere, hvad angår megalitbyggeri. Over 5000 år gamle. Begge grav- og kultanlæg ligger med højen bevaret over gravkamrene. Har man mod på det, kan man krybe gennem gangen ind til gravkammeret i højens indre. Husk en god lommelygte.

Mårhøj er den kendteste af jættestuerne. Og det selvfølgelig med god grund. Det er Fyns største og bedst bevarede jættestue og hører til bland øens allerflotteste oldtidsminder. Og stadig flot stående. Når man har løsrevet sig fra Mårhøjs fortryllende og dragende storhed, bør man aflægge Hesthøj et visit. Denne jættestue kan nemlig både fremvise med et yderst velbevaret gravkammer og en absolut storslået udsigt over området og Storebælt.

Jættestuen Mårhøj. Foto: Caspar Vang
Annonce

5 Skt. Mads’ Kilde

Der er mere end 40 registrerede og navngivne helligkilder i det fynske område, så der er sikkert også en tæt ved dig, men det kræver tit en del detektivarbejde at finde frem til disse steder, der blev betragtet som hellige og helbredende, men ofte er gået i den store glemmebog. På Østfyn er den mest kendte Regissekilde ved Frørup, men interessant og med en fantastisk smuk beliggenhed er også Skt. Mads' Kilde ved sydsiden af Holckenhavn Fjord. Kilden er meget vandgivende og går tilbage til oldtiden. I middelalderen blev den knyttet til evangelisten Matthæus, og Mads - eller Mathias - er simpelthen en skøn forfynskning af helgennavnet. De seneste år er der skudt kildemarked og valfart til kirken op omkring Vindinge Kirke. Så vidt jeg ved det eneste eksisterende kildemarked på Fyn.

Skt. Mads' kilde. Foto: Caspar Vang
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce