Annonce
Livsstil

Fem flasker rosé med rødgrød og kemi

Dagens test af lyserød vin med naturlige tendenser udfordrer lugte- og smagssansen.

Der er tysk, fransk og spansk rosé i dagens test, og det er ikke typen, man risikerer at møde i supermarkedet.

1 2019 Succés Patxanga Vinícola Succés, Conca de Barberà, Spanien. Libre.vin: 160/136 kroner v. 6 fl. (12 procent)

100 procent trepat. Mørk kobber/orangebrun. Intens duft med indslag fra land og bærbod. Ost, brød, svag brettanomyces (en let staldagtig lugt), jordbær, champignon i muld. Moderat syre, lille bærsødme og mere aromatisk krydring i smagen, der minder om blodappelsin og bitter orangeskal. En let salt tone minder om skarpheden i en blåskimmelost. Der er en lille stikkende fornemmelse på tungen. Vinen er galakser væk fra mængderne af pæn, velopdragen, lys sydfransk rosé, og hvis man holder af den slags, vil denne vin enten være en stor skuffelse eller en åbenbaring. Fire små stjerner.

4

2 2019 Rosé de Janot Jean David, Seguret (Rhône), Frankrig. Gladvin.dk: 114/95 kroner v. 6 fl. (13,5 procent)

Grenache, syrah og tempranillo. Mørk rosa. Bærdomineret duft - vi taler røde kirsebær og lyse hindbær og så lidt lys chokolade og en snert af noget kemisk i retning af opløsningsmiddel. En rosé med struktur i munden - her er peber, bitter solbærskal, en smule tanniner, en pæn syre og en tydelig alkohol. Forholdsvis stor krop af en rosé at være; det er ikke den, du skal vælge som kølemiddel på terrassen - snarere skal den på bordet til kød fra grillen. Og til det formål er den et godt køb ved seks styk-prisen. Fire store stjerner.

4

3 2020 Vin Rosé Clos du Tue-Boeuf, Vin de France (Loire), Frankrig . Gladvin.dk: 138/115 kroner v. 6 fl. (12,75 procent)

100 procent gamay. Rosa med medium intens duft af osteskorpe, kommen, jordbær, peber og tør jord. I smagen er det peber og stilke-bitterhed, der markerer sig først, fulgt af modne jordbær, syrlige, røde kirsebær og ribs. Godt doseret syre og meget nem at drikke, men man skal lige overbevise sig selv efter at have duftet til vinen først.

3

4 2019 Corail Château de Roquefort, Côtes de Provence, Frankrig. Gladvin.dk: 132/110 kroner v. 6 fl. (12,5 procent)

Syrah, grenache, carignan, cinsault, vermentino, mourvèdre og clairette. Lys kobberfarvet. Brød, salt, peber, krydderurtebed, kirsebær og hindbær i en indbydende duft. Flere hindbær i smagen sammen med rabarber og fløde - rødgrød på flaske? I så fald en raffineret udgave med en moderat syre, som fører til en cremet mundfornemmelse og en medium længde på eftersmagen, hvor der lige er et hint af viol. Seks styk-prisen hiver fem stjerner hjem.

5

5 2019 Frei. Körper. Kultur Rosé Bianca & Daniel Schmitt, Rheinhessen, Tyskland. Libre.vin: 208,22/177 kroner v. 6 fl. (1 liter) (11 procent)

Dornfelder og portugieser. Rosa og skyet i glasset (ufiltreret). Gær og gårdsplads, svag neglelakfjerner, der skygger lidt for de røde kirsebær, granatæblekerner og vandmelon, som også er i duften. Syren er høj, og der er kød, syrlige hindbær og kirsebær og våde jordbær i smagen. Brød og gær træder frem i eftersmagen. Optræder mere som en lys rødvin end som en rosé, og den vil gøre sig bedst til en tallerken med noget kød - fx stegt kylling med rabarberkompot eller frikadeller med surt til. Med skruelåg.

3

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Politikere kræver handling fra minister og kommunen i Marco-sag: - Lad nu den familie flytte ind til deres barn

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Stor mystik om politiaktion: Efterforsker mistænkeligt forhold

Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Navne

Årets Faaborgenser: Grethe samler trådene og har styr på pengene

Nyborg

Charlotte og Poul var tæt på krigen, men oplevede den ikke på tæt hånd: - Det var som 1001 nats eventyr

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Sydfyn For abonnenter

Foråret var skidt, sommeren er god, og i år kan Langeland følge med de mange turister

Odense

Politisk ballade om job-løfter får borgmester til at afbryde ferie: - Venstre ved udmærket, hvordan tingene forholder sig

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Assens

Frivillige søreddere måtte rykke ud midt i fredagshygge og EM-kamp: - Det viser, at der har været et stort behov for os

Odense For abonnenter

Magiske somre i Odense: Euforisk EM-finale på Rudolf Steiner-lejr

Navne

Mindeord: Søster blev kendt da hun satte millionær til at skrælle kartofler

Annonce