Annonce
Fyn

Fem fatale forsvindinger: Her gik det galt, da demente forlod deres hjem

Det er ikke altid, at det ender lykkeligt, når de demente forlader deres hjem. Flere gange om året bliver en dement fundet død. Her er det fra eftersøgningen af den 82-årige Svend Fjendbo, der forlod Sanderum Plejehjem i tirsdags, men heldigvis blev fundet efter tre dage i god behold. Foto: Lars Krejbjerg

I langt de fleste tilfælde, hvor demente går hjemmefra, bliver de fundet i god behold. Som det var tilfældet med odenseanske Svend Fjendbo, der torsdag blev fundet i god behold efter at have været væk fra plejecenter Sanderum i to døgn.

Andre gange går det galt, når demente forsvinder hjemmefra. Læs her om fem tilfælde, der endte fatalt.

Annonce

84-årig fundet død på boldbane

I februar 2018 forlod 84-årige Egon Madsen sit hjem på Tingager Plejehjem i Ringe. Allerede få timer efter blev han fundet død på Tingagerskolen boldbane.

Efter hans død har plejehjemmet ændret retningslinjer i forhold til deres demente beboere. Hvis der er nogen, der gerne vil ud, bliver de bevilget en gps, så plejehjemmet kan se, hvor de går hen. Det sker efter aftale med borgerens pårørende. Gps'en kan være et armbånd, mens det i andre tilfælde kan være en gps sat fast i deres sko eller på deres tøj.

Fundet tildækket af sne

Samme måned blev en 54-årig bortgået dement mand efterlyst af Bornholms Politi. Han blev fundet tildækket af sne i nærheden af sin bopæl på Midtbornholm. Efterfølgende blev han bragt til hospitalet, hvor han blev erklæret død.

Kvinde frøs ihjel

I marts 2018 blev en ældre dement kvinde efterlyst af Midt- og Vestsjællands Politi. Politiet ledte efter kvinden i parkerne omkring Frederiksborgvej i Roskilde, og hun blev dagen efter fundet død af politiet i en lavning i den nederste del af Folkeparken.

Politiets kommunikationsafdeling oplyste, at hun døde af en blanding af kulde, alderdom, demens og dårlig påklædning.

Dement eftersøgt i en måned

Efter næsten en måneds intens eftersøgning blev den demente 78-årige Helen Jensen fra Søndersø fundet død på en mark. Hun blev fundet af to mænd, der var ude at gå tur. Hun forlod sit hjem den 25. januar 2016.

Helen Jensen blev ironisk nok fundet samme dag, som den organiserede eftersøgning blev indstillet. Både politiet, frivillige og organisationen Missing People havde ledt efter den 78-årige fynske kvinde.

Fundet død i havnen

Juleaftensdag 2015 forsvandt en 72-årig dement mand fra sit plejehjem i Frederikshavn. Dagen efter blev han fundet død i byens havn. Det var anden gang på kun en måned, at en dement blev død i Nordjylland efter at være vandret bort.

Det fik dengang vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi, Poul Severinsen, til at efterspørge gps'er, som demente ikke selv kan tage af.

- Det er uanstændigt, at demente kan gå væk på den måde og falde i havnen. Det er mennesker, som har det dårligt, og som vi er nødt til at passe på, sagde vicepolitiinspektøren til Ritzau.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce