Annonce
Fyn

Fem fatale forsvindinger: Her gik det galt, da demente forlod deres hjem

Det er ikke altid, at det ender lykkeligt, når de demente forlader deres hjem. Flere gange om året bliver en dement fundet død. Her er det fra eftersøgningen af den 82-årige Svend Fjendbo, der forlod Sanderum Plejehjem i tirsdags, men heldigvis blev fundet efter tre dage i god behold. Foto: Lars Krejbjerg

I langt de fleste tilfælde, hvor demente går hjemmefra, bliver de fundet i god behold. Som det var tilfældet med odenseanske Svend Fjendbo, der torsdag blev fundet i god behold efter at have været væk fra plejecenter Sanderum i to døgn.

Andre gange går det galt, når demente forsvinder hjemmefra. Læs her om fem tilfælde, der endte fatalt.

Annonce

84-årig fundet død på boldbane

I februar 2018 forlod 84-årige Egon Madsen sit hjem på Tingager Plejehjem i Ringe. Allerede få timer efter blev han fundet død på Tingagerskolen boldbane.

Efter hans død har plejehjemmet ændret retningslinjer i forhold til deres demente beboere. Hvis der er nogen, der gerne vil ud, bliver de bevilget en gps, så plejehjemmet kan se, hvor de går hen. Det sker efter aftale med borgerens pårørende. Gps'en kan være et armbånd, mens det i andre tilfælde kan være en gps sat fast i deres sko eller på deres tøj.

Fundet tildækket af sne

Samme måned blev en 54-årig bortgået dement mand efterlyst af Bornholms Politi. Han blev fundet tildækket af sne i nærheden af sin bopæl på Midtbornholm. Efterfølgende blev han bragt til hospitalet, hvor han blev erklæret død.

Kvinde frøs ihjel

I marts 2018 blev en ældre dement kvinde efterlyst af Midt- og Vestsjællands Politi. Politiet ledte efter kvinden i parkerne omkring Frederiksborgvej i Roskilde, og hun blev dagen efter fundet død af politiet i en lavning i den nederste del af Folkeparken.

Politiets kommunikationsafdeling oplyste, at hun døde af en blanding af kulde, alderdom, demens og dårlig påklædning.

Dement eftersøgt i en måned

Efter næsten en måneds intens eftersøgning blev den demente 78-årige Helen Jensen fra Søndersø fundet død på en mark. Hun blev fundet af to mænd, der var ude at gå tur. Hun forlod sit hjem den 25. januar 2016.

Helen Jensen blev ironisk nok fundet samme dag, som den organiserede eftersøgning blev indstillet. Både politiet, frivillige og organisationen Missing People havde ledt efter den 78-årige fynske kvinde.

Fundet død i havnen

Juleaftensdag 2015 forsvandt en 72-årig dement mand fra sit plejehjem i Frederikshavn. Dagen efter blev han fundet død i byens havn. Det var anden gang på kun en måned, at en dement blev død i Nordjylland efter at være vandret bort.

Det fik dengang vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi, Poul Severinsen, til at efterspørge gps'er, som demente ikke selv kan tage af.

- Det er uanstændigt, at demente kan gå væk på den måde og falde i havnen. Det er mennesker, som har det dårligt, og som vi er nødt til at passe på, sagde vicepolitiinspektøren til Ritzau.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce