Annonce
Kerteminde

Fem atom-kommuner bliver til to

Kertinge Mark er i spil som mulig placering.

Kertinge Mark: Beslutningen om, hvor i Danmark et fremtidigt atomdepot skal placeres, er blevet udskudt af flere omgange. Men nu er der sat en ny deadline for, hvornår de fem kommuner, der er i søgelyset som depotværter, kan rykke et skridt nærmere en afklaring. I går havde sundhedsminister Nick Hækkerup nemlig borgmestrene for de berørte kommuner til bords. Her fortalte sundhedsministeren, at man håber på, at de fem kommuner bliver indskrænket til to omkring det kommende årsskifte.

Og en tidsplan var, ifølge borgmester Hans Luunbjerg netop noget af det, de berørte kommuner efterspurgte under mødet.

- Vi bad om en tidshorisont i forhold til de undersøgelser, der er i gang, hvad der er status lige nu, og hvornår vi kommer nærmere en afklaring, siger han.

Og selvom det er positivt, at der nu er sat en bagvæg på, så er borgmesteren afventende med at hæve armene alt for højt i vejret endnu.

- Vi blev jo også lovet en afklaring i efteråret sidste år, og det blev ikke til noget, så jeg ved ikke, hvor meget man skal lægge i det, men det er i hvert fald det, de siger nu, og så håber vi på, at det holder denne gang, siger han.

Annonce

Ikke rimeligt

For borgmester Hans Luunbjerg var der to andre budskaber, der også var væsentlige at servere til sundhedsministeren under mødet.

- Vi synes, at han skal inddrage internationale eksperter så tidligt som muligt, så de kan nå at bidrage, og så synes vi, at han skal opprioritere mellemlagerløsningen, siger han.

Han mener nemlig ikke, at mellemlager-løsningen har fået opmærksomhed nok indtil videre.

- Det er ikke rimeligt, at slutdepotundersøgelserne er længere fremme end mellemlagerundersøgelserne, da det er aftalt, at det skal være to sideløbende spor, og det gjorde vi ministeren opmærksom på, siger han. (Vium)

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce