Annonce
Odense

Fem år efter branden: Odense Roklub sagde tak for gaven fra Samsø

Morgenmaden er spist, og kursen er sat fra Odense Roklub mod Vigelsø med en blanding af odenseanere og samsinger i bådene. Foto: Jesper Mads Eriksen
For fem år siden blev Odense Roklub raseret af en påsat brand. Klubben stod næsten på bar bund efter branden og fik hjælp mange steder fra. Blandt andet fra Samsø.
Annonce

Havnen: Egentlig kunne det være alt rigeligt sådan en sommermorgen at sidde på terrassen og nyde udsigten over havn og kanal. Men inden for i Odense Roklubs klubhus er et større morgenbord dækket op med rundstykker, ost, syltetøj, pålæg og selvfølgelig den obligatoriske brunsviger.

En snes rutinerede tur-roere sidder bænket omkring bordet, og de skal have fyldt depoterne godt op, inden en dagtur Vigelsø tur-retur venter. En god håndfuld af roerne er fra Samsø, og historien om, hvorfor de sidder ved et morgenbord i Odense Roklub denne skønne torsdag morgen, begynder for knap fem år siden på en anderledes uhyggelig baggrund.

I 2015 er Odense hærget af en række påsatte brande. Mange af dem i Fruens Bøge og Dalum, hvor blandt andet Carlslund og Bondestuen bliver ofre. Nøjagtig midt i august går det også ud over Odense Roklub, hvor klubhus og lokaler til bådene brænder.

Kyholm hedder inriggeren, som de gode folk fra Samsø forærede til Odense Roklub, da nøden var størst. Foto: Jesper Mads Eriksen

I alt mistede Odense Roklub 65 både. Det fortæller 80-årige Jørgen Steen Olsen, der har været medlem af klubben, siden han var knægt. Dengang var han materialeansvarlig.

- Det gik lynhurtigt med glasfiberbådene, mens nogle af træbådene overlevede, fordi de stod nederst, og varmen steg til vejrs, fortæller han over morgenmaden.

Annonce

Underforsikret

Fem år senere er det tydeligt, at historien er endt godt. Roklubben har et bedre klubhus og generelt langt bedre forhold end før branden. Men dengang i 2015 var det et voldsomt chok og selvfølgelig nærmest umuligt at drive en roklub, når nu man havde mistet klubhuset og de fleste af bådene.

Oven i købet var man, fortæller Jørgen Steen Olsen, noget underforsikrede netop i henseende til bådene og løsøre i det hele taget.Vi troede, der ville komme et par stykker, men de kom 15.

Charly Jensen, Samsø Ro- og Kajakklub


Fagforeningen HK Midt trådte til, da det gjaldt om at finde lokaler til den husvilde roklub, som både dengang og nu er Fyns største. Der var også hjælp at finde hos fonde og så ikke mindst hos andre roklubber, som lånte eller forærede både til de nødstedte venner i Odense.

En af dem var Samsø Ro- og Kajakklub.

- Vi fik at vide, at de havde en fire-årers inrigger, de gerne ville forære os, fortæller Jørgen Steen Olsen.

Samsingerne Bodil Mørk og Charly Jensen fortæller, at de blev chokerede og kede af det på Odense Roklubs vegne, da de hørte om branden. Klubben på Samsø var oprindeligt en ren roklub, men i de senere år er kajakker faktisk blevet langt mere populære på øen i Kattegat, så man mente, at man godt kunne undvære den ene af de to inriggere, man havde.

Jørgen Steen Olsen fra Odense Roklub blev glad, da Samsø Ro- og Kajakklub forærede en båd til odenseanerne efter den påsatte brand. Foto: Jesper Mads Eriksen

I Odense var roklubbens trailere sluppet helskindet gennem branden, så den af dem, der egner sig til inrigger-både blev spændt bag en vogn, og turen gik til Hou og derfra med færge til Samsø, hvor ro- og kajakklubben holder til i Langør på den nordøstlige del af øen.

Hvad Jørgen Steen Olsen ikke havde fortalt vennerne på Samsø var, at det var en delegation på 15 mand fra Odense Roklub, der var taget til øen.

- Vi troede, der ville komme et par stykker, men de kom 15, griner Charly Jensen fra Samsø.

Annonce

Kyholm

Roerne fra Odense benyttede lejligheden til at udforske farvandene omkring Samsø. De har måske også været omkring øen Kyholm, der ligger øst for Samsø, halvvejs mod Vejrø. Det er nemlig øen, der har givet navn til den fire-årers-inrigger, som odenseanerne fik med hjem efter at have nydt havet omkring Samsø.

- Vi fik en fantastisk modtagelse på Samsø med brød og kaffe, så det mindste vi kunne gøre var at invitere på genvisit, siger Jørgen Steen Olsen.

Af forskellige grunde gik der så næsten fem år, inden Odense Roklub kunne sige tak for sidst. Men så var i hvert fald også både kaffe og brød til de seks samsinger, som var med på genvisitten og endda havde overnattet i roklubbens hytter.

Der var også pilsnere på køl, som de generøse gæster fra Kattegat-øen kunne få med på turen til Vigelsø, hvor den gode båd Kyholm, fire-årers-inriggeren fra Samsø, selvfølgelig var en af de fire både, som stævnede ud med rutinerede folk ved årerne og Jørgen Steen Olsen som en af styrmændene.

Annonce
Annonce
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Fyn

Flere arbejdspladser i sigte: Cannabis-succes åbner døren for flere job - byggeri bliver genoptaget

Odense

V-politiker raser: Udvalg ville ikke tale om Tarup Gl. Præstegaard

Annonce