Annonce
Odense

Fejl i fire ud af ti socialsager i Odense Kommune: Udvalg skal få styr på klagesager

Enhedslistens Reza Javid har længe haft fokus på sagsbehandlingen i Odense Kommune. Onsdag stillede han forslag i byrådssalen om, at de relevante udvalg skal arbejde systematisk med de såkaldte omgørelsesprocenter. Arkivfoto: Kim Rune
Mange borgere får ret, når de klager over sagsbehandlingen på socialområdet og antallet er stigende. Det bekymrer Enhedslisten, som onsdag i byrådssalen stillede forslag om, at de tre relevante udvalg skal have fokus på, hvordan man nedbringer den såkaldte omgørelsesprocent.

For mange borgere, der klager over sagsbehandlingen i socialsager i Odense Kommune, får ret i deres klage. Det var partierne enige om til onsdagens byrådsmøde, hvor de diskuterede et forslag fra Enhedslisten, der ønsker en tættere overvågning af tallene og en forklaring på, hvorfor antallet af sager med fejl er stigende i Odense Kommune, mens tendensen på landsplan er faldende.

Samlet set hjemsendte eller ændrede Ankestyrelsen fire ud af ti klagesager i Odense Kommune i 2018, fremgik det af en orientering til byrådet i november sidste år, og det tal er uacceptabelt, mener Enhedslisten. Derfor benyttede partiet sin initiativret til at stille et forslag om, at de tre relevante udvalg, der har med socialsager at gøre, skal have et særligt fokus på de stigende omgørelsesprocenter, og hvordan kurven knækkes.

Det handler om, hvordan man giver odenseanerne den bedst mulige sagsbehandling, forklarede Reza Javid fra Enhedslisten i byrådssalen:

- Det er os som byråd, som sætter ambitionerne og rammerne - også de økonomiske rammer - og det er forvaltningerne, som arbejder og forvalter det. Men hvordan evaluerer vi vores praksis? Hvordan finder vi ud af, om vi som minimum gør det godt nok og helst rigtig godt, spurgte han sine byrådskollegaer, som oplæg til forslaget. Han sluttede af med at sige:

- Der skal handles. Vi kan og skal gøre det bedre.

Annonce

Det besluttede de også

  1. Det bliver billigere at have en elev i Odense Musikskole efter sommerferien. Det besluttede byrådet, da de vedtog, at taksterne kan sættes ned i Odense Musikskole. Fra august vil det således koste 575 kroner at sende et barn til soloundervisning i stedet for de nuværende 609 kroner. I forbindelse med budgettet afsatte forligspartierne 1 millioner kroner til Odense Musikskole med det formål, at flere børn og unge uanset baggrund skal få glæde af musikskolens mange tilbud.
  2. Byrådet gav det sidste grønne lys til aftalen om byudvikling med Reitan, der ejer Trekantgrunden mellem Havnegade og Toldbodgade. Byggeriet vil komme til at indeholde cirka 80 nye lejligheder, restaurant, cafe, parkeringshus og en dagligvarebutik.

  3. To kunstråd bliver til et - kaldet Odense Kunstråd. Byrådet vedtog fusionen af Odense Bys Kunstfond og det udvalg, der beslutter, hvad der skal ske med midlerne fra den såkaldte en-procent pulje. Det er de penge, der skal sættes af til kunst, hver gang der bygges for over to millioner kroner i det offentlige. Det har været en lang og besværlig proces med mange juridiske spidsfindigheder, men i sidste ende betyder fusionen mere kunst for pengene, mener formand for det nye kunstråd, Anders W. Berthelsen (S).

  4. Odense Kommune har fået en Verdensmålspolitik. Det betyder, at FNs 17 verdensmål skal tænkes ind i kommunens arbejde i stort og småt. Når der laves strategier, byggeplaner, undervises i skolerne og meget andet. Det har været svært, at gøre politikken konkret, fremgik det af kommentarerne til byrådsmødet, hvor alle partier vedtog den nye politik.

Enighed om resolutionstekst

Ingen syntes at være uenige med Enhedslisten i, at tallene er graverede, når 42 procent af klagesagerne på socialområdet, 39 procent af børnehandicap-sagerne og 43 procent af voksen-handicapsagerne bliver omgjort.

Både Venstres Marlene Ambo-Rasmussen og Socialdemokraternes Cecilie Crawley var inde på, at disse klagesager kunne være grobund for mistillid mellem borgere og kommune. Også Alternativet, Konservative og Dansk Folkeparti kvitterede for forslaget, og erklærede sig enige i, at tallene burde granskes.

Beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) mindede i byrådssalen om, at der allerede arbejdes med at give den korrekte sagsbehandling i forvaltningerne, men medgav, at der er plads til forbedring.

- Vi skal lære af vores fejl, sagde Dybro, der sammen med Enhedslisten og sine rådmandskollegaer i Ældre- og Handicapforvaltningen og Børn- og Ungeforvaltningen, inden byrådsmødet havde udfærdiget en resolutionstekst for at imødekomme Enhedslistens forslag.

Resolutionsteksten pålægger de tre udvalg at udarbejde en fælles procedure omkring, hvordan man ser på tallene, der skal være mere gennemskuelige, samtidig med, at de respektive forvaltninger pålægges at gøre rede for, hvordan man vil nedbringe antallet af fejl.

Et enigt byråd vedtog resolutionsteksten, der betyder, at de respektive udvalg vil får sager til behandling på området i løbet af 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce