Annonce
Sydfyn

Fejl i den kommunale forvaltning: Politiske forhandlinger om Klosterplads skal gå om

Politiske drøftelser om omdannelsen af Klosterplads skal gå om, efter væsentlige oplysninger fra politiet aldrig nåede frem til politikerne, men strandede hos den kommunale forvaltning. Arkivfoto: Hans-Henrik Dyssel
Egentligt var der lagt op til, at Økonomiudvalget tirsdag aften skulle sende lokalplanforslag for Klosterplads i høring. Men sagen blev i stedet sendt tilbage til politisk behandling i Teknik- og Erhvervsudvalget. Afgørende oplysninger i sagen fra politiet var nemlig strandet hos den kommunale forvaltning, hvormed politikerne ikke har kunnet træffe beslutning på det rette grundlag.

Svendborg: Politisk er omdannelsen af Klosterplads blevet drøftet utallige gange. Særligt spørgsmålet om antallet af parkeringspladser, har politikerne vendt og drejet til hudløshed. Og nu tager sagen endnu en tur i Teknik- og Erhvervsudvalget, efter afgørende oplysninger i sagen fra politiet var strandet hos embedsfolk i forvaltningen og altså aldrig fandt vej til politikerne.

Sagen om Klosterplads var på dagsordenen i Økonomiudvalget tirsdag sidst på dagen, hvor der egentligt var lagt op til, at politikerne skulle sende lokalplanforslaget i offentlig høring.

Sådan gik det dog ikke, da det er kommet frem, at grundlaget for lokalplanforslaget ikke var korrekt. Væsentlige oplysninger fra Fyns Politi var aldrig nået til politikernes kendskab, men var strandet hos forvaltningen.

- Jeg vil være ærlig at sige, at det er en rigtig dum sag for administrationen. For jeg synes, vi har lavet et stort fejlskøn i forhold til, hvordan vi har oplyst sagen, lød det tirsdag eftermiddag fra kommunaldirektør, Erik Bendorf, der også var til stede på Økonomiudvalgets møde senere på eftermiddagen tirsdag, hvor han ifølge Lars Erik Hornemann (V) gav en uforbeholden undskyldning som øverst ansvarlige for den kommunale forvaltning.

Annonce

Normalt vil jeg altid forsvare administrationen, men i dette tilfælde må vi konstatere, at de har siddet og puttet med nogle papirer, som ville have gjort den politiske diskussion noget nemmere, hvis vi havde haft dem. Administrationen blev ved med at sige, at der ikke var kommet noget fra politiet, som sagde at det ville være et problem med det skarpe sving. Men det var der jo. Og det er også derfor, Erik Bendorf (kommnaldirektør red.) lægger sig fladt ned og undskylder.

Lars Erik Hornemann (V)

Skarpt sving

Kort sagt drejer sagen sig om det skarpe sving ved Klosterplads. I lokalplanforslaget, der var på dagsordenen i Økonomiudvalget tirsdag, var vejføringen fortsat meget snert; noget som blandt andre venstres Birger Jensen i løbet af arbejdet med lokalplanforslaget har kritiseret. Dels fordi vejføringen med det skarpe sving ikke levnede meget plads til de ønskede parkeringspladser ved Klosterplads. Og dels fordi, at han som politibetjent vurdere, at Fyns Politi formentlig ikke ville godkende en sådan vejføring.

Og faktisk havde Birger jensen ret. Allerede i en e-mail fra den 13. maj skrev Fyns Politi til Svendborg Kommune, at svinget var for skarpt. Den oplysning nåede dog aldrig videre end til embedsværkets bord. Politikerne, der i forvejen var blevet ganske uenige om omdannelsen af Klosterplads, fik ikke noget at vide.

Flere gange pointerede Birger Jensen, at han anså vejføringen for problematisk, uden at forvaltningen af den grund fortalte, at det faktisk også var politiets vurdering. Og i begyndelsen af ugen kunne Fyns Amts Avis så fortælle, at Venstre ville forlade det parkeringsforlig, man ellers var blevet enige om i forbindelse med arbejdet med omdannelsen af Klosterplads.

- Vi følte os kørt over. Der var jo ikke nogen, der ville lytte til vores kritik og vores forslag om et alternativt vejforløb, fortæller Lars Erik Hornemann (V) om årsagen til Venstres udmelding.

Venstre med igen

Nu er det så kommet frem, at Venstre havde ret i, at vejforløbet i lokalplanforslaget for Klosterplads var problematisk, og på Økonomiudvalgets møde tirsdag aften enedes man om at sende sagen tilbage til politisk behandling i Teknik- og Erhvervsudvalget.

Det betyder, at Venstre melder sig på banen igen og gerne vil være med til forhandlinger.

- Jeg synes, vi står i en ny situation nu, og så må vi give det en chance derfra, siger Lars Erik Hornemann, der ikke har meget til overs for måden, hvorpå forvaltningen har håndteret sagen.

- Kommunaldirektøren gav en uforbeholden undskyldning i udvalget. Også direkte til Birger, som jo flere gange har gjort opmærksom på, at den vejføring, der var i projekt var for skarp, og at man burde lave et blødere sving, og at det ville åbne for, at der kunne være et antal parkeringspladser ved Sydbank.

- Normalt vil jeg altid forsvare administrationen, men i dette tilfælde må vi konstatere, at de har siddet og puttet med nogle papirer, som ville have gjort den politiske diskussion noget nemmere, hvis vi havde haft dem. Administrationen blev ved med at sige, at der ikke var kommet noget fra politiet, som sagde at det ville være et problem med det skarpe sving. Men det var der jo. Og det er også derfor, Erik Bendorf (kommnaldirektør red.) lægger sig fladt ned og undskylder, siger Lars Erik Hornemann.

Den socialdemokratiske borgmester Bo Hansen (tv) er ærgerlig over, at væsentlige oplysninger i sagen om Klosterplads ikke er kommet frem til politikerne, mens strandede hos den kommunale forvaltning. Kommunaldirektør Erik Bendorf (th) har som øverste ansvarlige givet politikerne en undskyldning. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Mistillid

Kommunaldirektør, Erik Bendorf forklarer misæren således:

- Politiet havde fremsendt dets vurdering til os. Men da det ikke var på nuværende tidspunkt, at man skulle til at fastlægge kørebaneprofilen, blev der i administrationen lavet en vurdering om, ikke at tage den med. Og det er en skidt vurdering, kan vi se nu, siger han.

- Især fordi det er en sag, der har stor politisk bevågenhed. Derfor skulle de her oplysninger have været fremlagt lige så hurtigt, vi havde fået dem, lyder det fra Erik Bendorf.

- Vi burde have fremlagt politiets forbehold hurtigst muligt og arbejdet videre med politiet i forhold til, hvad de kunne gå med til. Når man havde et overblik over det, kunne man så vurdere, hvor meget plads, der ville være foran Sydbank. Og på det grundlag kunne man diskutere, om der var rum til parkeringspladser, siger Bendorf, der som følge af sagen også er optaget af, om der er slået skår politikernes tillid til embedsværket.

Til det siger Lars Erik Hornemann:

- I hvert fald er der kastet benzin på bålet hos de politikere, som i forvejen er mistroiske over for, om der kan være nogen i administrationen, der har deres egen politiske dagsorden. Men jeg vil sige, at det er ikke min egen, personlige opfattelse, at der er en sådan dagsorden, siger han.

Kommunaldirektørens ansvar

Borgmester Bo Hansen (S) er naturligvis ærgerlig over sagen, men han giver samtidig udtryk for, at med 4000 kommunale medarbejdere, så sker der fejl fra tid til anden.

- Det er bare virkelig ærgerligt, at det sker i en sag som denne, siger han og pointerer, at ansvaret er blevet placeret:

- Når der sker fejl i det politiske, er ansvaret mit. Når der sker fejl i embedsværket, er ansvaret Erik Bendorfs, siger han og afviser at give et bud på, hvornår lokalplanforslaget så er klar til at blive sendt i offentlig høring.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regeringen tøver: Få nu stoppet de kviklån

Der skal sættes en stopper for de ågerkarle, der skamløst udnytter danskere med en begrænset indsigt i økonomi. Derfor skal der sættes en stopper for de såkaldte kviklån, som rask væk plyndrer folk for flere hundrede procent i rente om året. Derfor er det trist, at det endnu ikke er lykkedes for regeringen at finde et politisk flertal for en aftale, der kan beskytte forbrugerne mod lånehajerne. Forhandlingerne om at begrænse forbrugernes omkostninger ved kviklån er, som det fremgik af avisen torsdag, blevet sat i bero, fordi de politiske partier ifølge erhvervsminister Simon Kollerup ligger for langt fra hinanden. Det dur ikke, og Kollerup bør derfor straks genindkalde partierne til en forhandling. For det er helt urimeligt, at kviklånsudbyderne fortsat skal kunne flå forbrugerne for penge i det omfang, det sker nu. Der er, hvis de vellønnede folketingspolitikere har glemt det, eksempler på udlånere, der tager mere end 800 procent i rente om året for at låne penge ud – og det i en tid, hvor renten på resten af lånemarkedet er helt i bund, endog under nul. Ministeren og hans forhandlingspartnere bør hurtigt få indført et renteloft for denne type af lån. Om renteloftet kommer til at ligge på 15, 20 eller 25 procent, sådan som partierne skændes om, er mindre vigtigt. Det vigtige er at få gennemført en lovgivning, der stopper de lånehajer, der lige nu medvirker til at sætte nogle danskere i uoverskuelig gæld. Det er selvsagt ikke statens ansvar, om den enkelte låntager til fulde forstår de aftaler, som vedkommende måtte indgå med en bank eller et finansieringsinstitut. For det er, når alt kommer til alt, naturligvis den enkelte danskers eget ansvar at sætte sig ind i de regler og rammer, der gælder for netop det lån, der optages. Staten skal imidlertid sikre borgerne mod lånehajerne. Som det fremgår af straffeloven, er det nemlig strafbart at udnytte en anden persons økonomiske eller personlige vanskeligheder eller manglende indsigt i pengesager. Derfor skal ågerkarlene stoppes.

Annonce