Annonce
Faaborg-Midtfyn

Fed åbning af Outdoor Sydfyn: Seje svømmere kastede sig i øhavet

Super-svømmeren Lars Simonsen i en saltomortale og Outdoor Sydfyn-leder Rico Busk (t.h.) på vej ned i øhavets bølger til de andre open water-svømmere inden turen tilbage til Havnebadet. Foto: Palle Søby
I den vidunderlige sensommeraften blev det en forrygende åbning af Outdoor Sydfyn, da skonnerten "Fylla" sejlede ud fra Faaborg og sendte 20 open water-svømmere i øhavet til godt en kilometers svømning tilbage til Havnebadet.

Faaborg: 10 - 9 - 8 - 7 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1 - START!

- PLASK!

Outdoor Sydfyn 2019 åbnede på en måde, man aldrig har set før. For da borgmester Hans Stavnsager havde talt ned til start, kastede 20 seje open water-svømmere sig ud på dybt vand fra rælingen på den gamle skonnert "Fylla" for at svømme godt en kilometer ind til Havnebadet.

Det hele begyndte med kaffe og friskpresset smoothie fra Café Sozes stand på stævnepladsen, hvorefter en skøn blanding af svømmere, lokalpolitikere, sponsorer, presse og Outdoor Sydfyn-ledelse steg om bord på "Fylla", der stille gled ud på øhavet ud til det sted, hvor svømmerne skulle i vandet. I alt var godt 40 gæster om bord.

Og sådan en vidunderlig sensommeraften tager øhavet og Faaborg sig altså bare umådelig smukt ud set fra en gammel skonnert som "Fylla", og der kan ikke herske tvivl om, at alle om bord hyggede sig gevaldigt.

- Det er et fedt arrangement. En supersjov idé, lød det fra to af svømmerne, Gitte Højfeldt og Lotte Kludt, der begge oprindelig er fra Faaborg, men i dag bor i henholdsvis Birkerød og København.

Annonce
Hurtigste kvinde og hurtigste mand: Kirsten Jensen fra Odense og Jesper Damgaard fra København. Foto: Palle Søby

Super-svømmer var med

Blandt svømmerne var også den lokale super-svømmer fra Svanninge, Lars Simonsen, der lige nu er i gang med at færdiggøre sit store projekt: At svømme Danmark Rundt. Han har allerede tilbagelagt 1250 kilometer og mangler kun 110-120 kilometer, så han regner med at være færdig midt i september.

- Jeg har svømmet otte kilometer tidligere i dag fra sydspidsen af Langeland til Bagenkop. Nu tager jeg lige en pause i aften, så jeg kan svømme den her kilometer. Men det er 100 procent sikkert, at jeg ikke kommer først i land, for jeg svømmer ikke særlig hurtigt, sagde han, inden han med en saltomortale kastede sig i havet sammen med Outdoor Sydfyns sekretariatsleder, Rico Busk.

Dejligt og hårdt

Lars Simonsen fik ret. Han blev ikke den hurtigste.

Det gjorde 31-årige Jesper Damgaard fra København.

- Det var dejligt, men også lidt hårdt. Der var en del bølger, der kom lige imod os. Så er det ikke helt let at få vejrtrækningen til at fungere, fortalte Jesper Damgaard, det stillede op som ambassadør for "Bevæg dig for livet".

Det var således ham, der kunne gå først hen ad den røde løber og sprænge snoren på Havnebadet, så Outdoor Sydfyn dermed var officielt åbnet.

Hurtigste kvinde var 47-årige Kirsten Jensen fra Odense.

- Det var fedt. Vandet ser så stille ud, men når man er nede i det, er det slet ikke så stille. Så det kan godt være lidt svært at pejle sagde hun.

De hurtigste svømmere var i land på 20 minutter, og det var længe før, "Fylla" nåede tilbage i havn.

Herefter var der lokal rosévin fra Grands Vin i Bjerne og spisning i teltet på stævnepladsen.

Nu er Outdoor Sydfyn for alvor svømmet i gang. Der venter en vild weekend i Faaborg - ikke mindst på stævnepladsen, hvor der både lørdag og søndag vil være et overflødighedshorn af de såkaldte "try it"-aktiviteter.

Så er det lige før, det går løs: "Fylla" er nået ud til det sted, hvor svømmerne skal hoppe i havet. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce