Annonce
Fyn

Fastspændt i 10 måneder: Patient fra fynsk hospital vil have regionen dømt

En psykisk syg mand, som var dømt til anbringelse på Sikringen i Slagelse, blev fastspændt efter et overfald på en sygeplejerske på Psykiatrisk Afdeling i Middelfart. Mandag behandler Østre Landsret ankesagen, hvor manden og hans advokat, Claus Bonnez, kræver Region Syddanmark dømt for bæltefikseringen, som varede 10 timer. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
Østre Landsret behandler mandag en ankesag fra Retten i Odense, som i april godkendte, at en mand var fastspændt på psykiatrisk afdeling i Middelfart i 10 måneder.

Middelfart/Slagelse: I december 2014 blev en sygeplejerske på psykiatrisk afdeling i Middelfart overfaldet af en patient, som var indlagt på afdelingen, fordi der ikke var plads til ham på den sikrede afdeling i Slagelse. Her skulle den psykisk syge mand ellers have været anbragt efter en dom for flere tilfælde af vold.

Efter overfaldet på sygeplejersken blev manden bæltefikseret på afdelingen i Middelfart - det skete 22. december 2014, og først 26. oktober året efter blev han løsnet fra fikseringen. Som Fyens Stiftstidende tidligere har beskrevet, var manden i en periode derefter ude af stand til at gå, fordi hans muskler var blevet svækket under den 10 måneder lange fiksering.

Den 26. april i år fastslog Retten i Odense, at det var lovligt, at Region Syddanmark - som er sygehusansvarlig for afdelingen i Middelfart - holdt manden fastspændt i 10 måneder. Den dom ankede mandens advokat, Claus Bonnez, til landsretten, som behandler sagen mandag. Hans klient har også krævet en godtgørelse på en halv million kroner af Region Syddanmark.

Annonce
Efter de 10 måneders bæltefiksering kunne den voldsdømte mand ikke gå, og han måtte derfor i en periode bruge en kørestol for at bevæge sig rundt. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg.

Vil have sagen for Højesteret - eller til Strasbourg

Claus Bonnez havde allerede før dommen i Odense varslet, at den ville blive anket, hvis den, som han forventede, gav regionen medhold.

- Den er jo helt i strid med den praksis, som Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har stillet op i disse sager, sagde Claus Bonnez efter dommen i Odense.

Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg har tidligere underkendt bæltefikseringer, som varede mellem knap fire timer og op til 15 timer.

Region Syddanmark mener overordnet, at regler og formalia er blevet overholdt i behandlingen af manden, som blev bæltefikseret i Middelfart:

- Det siger sig selv, at vi ikke gør noget, der er ulovligt. Det mener vi heller ikke, der er sket i denne sag, selv om den er usædvanlig i sin længde, sagde Anders Meinert, lægefaglig direktør i psykiatrien, sidste år til Ritzau.

Manden, som er i 30'erne, er i dag anbragt på sikringsafdelingen i Slagelse.

Hvis Østre Landsret også giver Region Syddanmark medhold, vil Claus Bonnez bede procesbevillingsnævnet om at få sagen i Højesteret. Lykkes det ikke, bliver sagen indbragt for menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, siger han til Fyens Stiftstidende.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce