Annonce
Nordfyn

Farvel til snævre rammer: Dalhøj vælger friheden som privat familierådgiver

Bjarne Dalhøj tilbyder som familierådgiver flere kurser og gruppeforløb for familier og børn sammen med Birgitte Pliniussen, der bidrager som spirituel vejleder. Foto: Nils Svalebøg
Bjarne Dalhøj er på vej ud af sit mangeårige job som familiekonsulent i Nordfyns Kommune. I stedet starter han sit eget firma som familierådgiver. Første initiativ er en sorggruppe for børn, som han tilbyder sammen med Birgitte Pliniussen.

Nordfyn: Efter flere end 25 år som familiekonsulent i Nordfyns Kommune siger Bjarne Dalhøj snart farvel til fast job og sikker indtægt for at bruge de sidste år af sit arbejdsliv som selvstændig familierådgiver.

Dermed siger han også farvel til snævre rammer og krav om, at det, han ser som den nødvendige hjælp til en familie med akutte problemer, skal vente på en langvarig udredning. Og farvel til krav om, at han skal dokumentere alt, hvad han gør, og skrive rapporter om sagen.

Til gengæld siger han goddag til friheden. Friheden til at træde til med hurtig hjælp og støtte til familier i krise uden at være begrænset af paragraffer og snærende rammer.

- Jeg synes efterhånden, systemerne er blevet så stive, at jeg ikke kan få lov til at yde den hjælp, jeg synes, virker, og det med lange rapporter er ikke lige min spidskompetence, siger Bjarne Dalhøj.

Til gengæld er en af hans spidskompetencer, eller livsindstilling som han selv kalder det, at hjælpe dem, der ikke har det godt i livet.

Annonce

Jeg synes efterhånden, systemerne er blevet så stive, at jeg ikke kan få lov til at yde den hjælp, jeg synes, virker, og det med lange rapporter er ikke lige min spidskompetence.

Bjarne Dalhøj

Sorggruppe for børn

Bjarne Dalhøj når at fejre 62 års fødselsdag, før han har sidste arbejdsdag i Nordfyns Kommune 15. november. Han er dog begyndt på udfasningen, som han kalder det, og har så småt taget fat på sit nye liv som privat familierådgiver.

Det første initiativ fra den nye familierådgiver er et forsøg på at etablere en nordfynsk sorggruppe for børn, der har mistet en forælder eller oplevet en anden stor sorg. Foreløbig har et par stykker meldt deres interesse, men der skal helst være fem-seks børn med, før gruppen kan komme i gang.

Sorggruppen tilbyder Dalhøj i samarbejde med Birgitte Pliniussen. De to kender hinanden indgående gennem mange års samarbejde omkring Nordfyns Amatør Teater og teateret Ramazang, og de er begge af den overbevisning, at muligheden for at hjælpe såvel familier i krise som børn i sorg først og fremmest handler om relationer og tillid. Det handler om at skabe en god personlig relation og møde folk dér, hvor de er i deres liv.

På sin hjemmeside tilbyder Bjarne Dalhøj også hjælp til blandt andre skilsmissefamilier, familier med børn, der ikke vil i skole, og familier, der er kørt sur i hverdagen. Men forældre skal ikke regne med at få et "ja, selvfølgelig", hvis de kommer til ham og siger "fix mit barn".

- Det handler om hele familien, og de skal selv arbejde med. Jeg kan pege på muligheder, og jeg kommer gerne hjem til familien og observerer, men de skal selv vælge den rigtige løsning.

Mange kontakter

Selv om Bjarne Dalhøj i fremtiden skal tage betaling for hjælp, som familier måske kan få gratis i det kommunale system, tror han ikke, at betalingen vil afholde nogen fra at bruge den private rådgiver.

- Hvis der er en mor, der ikke har råd til at betale for hjælp til sit barn, skal vi nok finde ud af det, siger han.

Ikke at han satser på at arbejde gratis, men han nævner foreninger som Lions, Rotary og Soroptimisterne, som har tradition for at være gavmilde.

Ud over private kunder regner den ny-etablerede familierådgiver også med, at kommuner vil købe ydelser af ham. Han har allerede kontakt med Odense Kommune og regner da også med, at hans snart forhenværende arbejdsgiver vil bruge ham.

- Jeg har mange kontakter og gode erfaringer med i rygsækken.

I starten vil Bjarne Dalhøj arbejde fra sit skrivebord i hjemmet, eller leje et kontor på timebasis, hvis han for eksempel skal arbejde i Odense.

Bjarne Dalhøj kvitter sit job som familiekonsulent i Nordfyns Kommune for at springe ud som privat familierådgiver. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce