Annonce
Fyn

Fartmålere på Storebæltsbroen tændes næste år

I 2022 bliver der efter planen tændt for de kameraer, som fast skal måle bilernes hastighed over Storebæltsbroen. Foto: Michael Bager.
For halvandet år siden lancerede transportminister Benny Engelbrecht (S) permanent fartkontrol på Storebæltsbroen og i tunnel-delen af Øresundsforbindelsen. Nu ser det ud til, at kameraerne kan blive tændt næste år.

Fyn: Bilister, som jævnligt kører over Storebæltsbroen, gør af flere grunde klogt i at overholde hastighedsgrænserne både på broen og på strækningen før og efter betalingsanlægget ved Halsskov. Som omtalt adskillige gange i Fyens Stiftstidende har politiet på ugentlig basis holdt øje med hastighederne på og i nærheden af broen, og det har sendt millioner af bødekroner i statskassen.

I efteråret 2019 fortalte transportminister Benny Engelbrecht (S), at der skulle monteres permanente kameraer til fartmåling både på Storebæltsbroen og i Øresundsforbindelsens tunnel, hvor Vejdirektoratet havde målt, at 85 procent af trafikanterne kørte for hurtigt. Planen var at indføre strækningskontrol på de to forbindelser, og det arbejde har efterhånden været et stykke tid undervejs.

I juni sidste år oplyste Sund & Bælt, at kameraerne forventeligt ville blive leveret i løbet af sommeren, men det udestod stadig at få afklaret, hvordan målingerne kunne kobles til politiets it-systemer.

Annonce


Vi har aldrig haft de her strækningsmålinger, så vi kender ikke effekten af det. Jeg kan bare se, hvad effekten af stærekasser er, og den er ret god lige der, hvor stærekassen står, men kommer man et par kilometer længere frem, har man glemt alt om den. Om effekten af en strækningsmåling bliver den samme, ved jeg ikke.

Erik Mader, vicepolitiinspektør, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi


Kameraer tændes næste år

Nu skal der imidlertid sættes fart i arbejdet, siger transportminister Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse.

- I øjeblikket er vi i gang med at behandle en samlet pakke med en række initiativer mod vanvidskørsel i Folketinget – og i den sammenhæng er det naturligt at få sat ekstra skub på den sidste del af projektet med stræknings-ATK, som skal hjælpe os med at fange fartsyndere på vores to største broforbindelser, siger Benny Engelbrecht.

Kameraerne er ifølge Transportministeriet ved at blive monteret, og ministeriet arbejder sammen med Justitsministeriet for at få tændt kameraerne hurtigst muligt.

- Med den stræknings-ATK får vi bedre mulighed for at få fat i fartsyndere, og forhåbentlig vil kameraerne også få bilister til at tænke sig om en ekstra gang, inden de trykker speederen i bund, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i pressemeddelelsen fra Transportministeriet.

Kameraerne ventes dog først tændt i 2022.

Sådan fungerer strækningskontrol

Strækningskontrol måler, i modsætning til politiets automatiske trafikkontroller (ATK) og de fastmonterede stærekasser, gennemsnitshastigheden over en strækning.

- Man sætter et kamera op for eksempel ved betalingsanlægget, og i det øjeblik man kører igennem, bliver ens nummer og tidspunkt registreret. Så begynder taksameteret at tikke, og når man så for eksempel kører ned ad højbroen, sidder der et kamera ude på autoværnet, eller hvor man nu kan sætte det, og måler, hvad gennemsnitshastigheden har været, forklarer vicepolitiinspektør Erik Mader fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis færdselsafdeling.

Annonce

Man ser ikke blitzen

Men selvom de til den tid forventes at påvirke bilister med tunge speederfødder, betyder det ikke nødvendigvis, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis ATK-målinger på Storebæltsbroen ophører. Det sagde Erik Mader, vicepolitiinspektør i politiets færdselsafdeling, til Fyens Stiftstidende sidste år:

- Vi har aldrig haft de her strækningsmålinger, så vi kender ikke effekten af det. Jeg kan bare se, hvad effekten af stærekasser er, og den er ret god lige der, hvor stærekassen står, men kommer man et par kilometer længere frem, har man glemt alt om den. Om effekten af en strækningsmåling bliver den samme, ved jeg ikke. For man ser jo ikke blitzen, man får bare et brev i postkassen. Derfor kan det godt være, at vi skal ud og markere med fotovognen, fordi den blitzer, og så bliver man opmærksom på det.

Alene i december sidste år blitzede politiets kontroller på Storebæltsbroen 833 bilister, og der blev uddelt 27 klip i kørekort og to betingede frakendelser af førerretten på grund af for høje hastigheder på broen.

Sammenlignet med flere kontroller tidligere på året kørte forholdsvis færre bilister dog for hurtigt over broen i december, hvilket politiet tager som et udtryk for, at de hyppige fartkontroller på Storebælt har påvirket bilisterne.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense

Kender du en solstråle? Kommune søger unge til at hygge om de ældre på plejehjem

Erhverv For abonnenter

Nyt kæmpe erhvervsbyggeri ved motorvejen ligger indenfor kirkebyggelinjen: - Når vi står på kirkegården, kan vi kigge henover taget

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Nordfyn For abonnenter

Passager faldt ud af kurven: Havarikommission har undersøgt alvorlig hændelse under DM i ballonflyvning

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Debat

Heftig debat om valgplakater: Kan vi ikke nøjes med kvalme, når vi er syge, Søren?

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Annonce