Annonce
Middelfart

Bøder er ikke den eneste grund til at sænke farten på vandet: Marsvin kan blive forstyrret af motorstøj 500 meter væk

Marsvinene i Lillebælt bliver påvirket af støj fra skibsmotorer. Derfor opfordrer forsker til, at man sætter farten ned, hvis de er i nærheden. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Jo hurtigere man sejler, des mere støjer fartøjet. Derfor bør motorsejlende sænke hastigheden i farvande med mange marsvin, forklarer forsker i havpattedyr Line A. Kyhn.

Lillebælt: Sommervarmen har i de seneste uger gjort sit indtog i Danmark, og det betyder, at folk hopper i motorbåde og på jetski og stikker ud i Lillebælt og Fænøsund.

Der er dog nogle motorsejlere, der ikke overholder søvejsregler i farvandet omkring Middelfart, som Fyens Stiftstidende kunne beskrive efter at have været med Fyns Politi på kontrol i Lillebælt. I løbet af en eftermiddag og aften blev 24 sigtet - primært for hastighedsovertrædelser.

Men hensynet til andre sejlere, roere og badende er ikke den eneste grund til at sagtne farten til søs. For Lillebælt er som bekendt hjemsted for en stor bestand af marsvin, og de påvirkes af støjen fra skibsmotorer. Det fortæller Line A. Kyhn, der forsker i havpattedyr ved Aarhus Universitet.

Annonce

- Jo hurtigere man sejler, des mere larmer ens fartøj. Så man kan simpelthen justere ned på undervandsstøjen, og hvor meget man generer havpattedyr, hvis man sejler langsommere, siger hun.

Afbryder adfærd

Og her i sommerperioden er der en særlig grund til at være ekstra forsigtig med sit motordrevne fartøj, forklarer Line A. Kyhn. For fra april og frem til og med september har marsvinene nyfødte kalve.


Det er jo en fantastisk oplevelse, hvis et marsvin kommer hen til båden, og det hører vi mere og mere om. Men det kræver, at der ikke er meget støj fra båden.

Line A. Kyhn, forsker i havpattedyr


Line A. Kyhn forklarer, at studier har vist, at marsvin ændrer adfærd som følge af støj fra skibsmotorer op til 500 meter væk. Når marsvinene bliver forstyrret af støj, stopper de det, de er i gang med - eksempelvis at sove eller søge føde, og det påvirker trivslen, mener Line A. Kyhn.

- Hvis det sker rigtig mange gange (at de afbryder deres adfærd, red.), kan det påvirke deres energibudget og eksempelvis mængden af næring, de kan føre videre til deres kalve, siger hun.

Derfor bør man ifølge Line A. Kyhn sætte farten ned i Lillebælt og andre steder med mange marsvin, ligesom man også bør forsøge at sejle i en god bue udenom, når man ser dem.

- Og hvis man gerne vil se marsvinene tæt på, så kan man simpelthen stoppe båden og slukke motoren og håbe på, at de kommer i nærheden af én. Det er jo en fantastisk oplevelse, hvis et marsvin kommer hen til båden, og det hører vi mere og mere om. Men det kræver, at der ikke er meget støj fra båden, siger forskeren og fortæller, at to af hendes kollegaer er i gang med at udvikle et sæt retningslinjer for, hvordan man bør opføre sig i nærheden af marsvin.

Under projektet Bælt i Balance skal forskere også i 2022 undersøge den præcise sammenhæng mellem skibshastighed og adfærdsændringer hos marsvinene. Resultaterne af forskningen skal føre frem til en anbefaling om den maksimale hastighed, man bør sejle med gennem Lillebælt.

Line A. Kyhn kommer med en sidste opfordring til, at man skriver en sms til hende på 30183148, hvis man finder et dødt havpattedyr i vandkanten og vedhæfter et foto. Henvendelserne vil blive brugt i hendes forskning.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Stort internationalt handelsfirma vil rive iøjnefaldende skorsten ved gammelt sindssygehospital ned: - Den begynder at blive farlig

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Erhverv For abonnenter

Fynsk vognmandsfirma siger dagligt nej til kunder: Akut mangel på lastbilchauffører

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Annonce