Annonce
Faaborg-Midtfyn

Fart over feltet i Faaborgs fiskehus: Familievirksomhed udvider takket være EU-tilskud

Stephen Andersen (th.) og sønnen Daniel Hvidtfeldt arbejder sammen i familievirksomheden Fiskehuset i Faaborg. Foto: Sofie Ejlskov Hugger
Gennem de 15 år, familien Andersen har drevet Fiskehuset i Faaborg, har de arbejdet for at forny sig. Nu har økonomisk støtte med EU- og statspenge gjort det muligt at renovere og udvide varesortimentet endnu engang.

Faaborg: Siden familien Andersen overtog Fiskehuset i Faaborg for 15 år siden, har det meste af forretningen fået en overhaling. Frostrummet er renoveret, kølerne er erstattet med nye, flere slags fiskevarer er kommet til, og i 2009 åbnede den tilhørende restaurant, hvor turister og lokale bliver bespist i sommermånederne.

Det har ført til, at familievirksomheden er blevet udvalgt til at modtage et støttebeløb fra De Lokale Aktionsgruppe for Syd-, Øst- og Midtfyn, der er en offentlig forening finansieret med penge fra staten og EU. Fiskehuset har fået 100.000 kroner i støtte, og beløbet har indtil videre været med til at finansiere nyt inventar både i butikken og i restauranten.

- Det betyder, at vi allerede på nuværende tidspunkt kan sige, at omsætningen er øget, siger Stephen Andersen, der sammen med sin kone Helena Andersen står i spidsen for Fiskehuset.

Eksempelvis er der med de offentlige tilskudskroner blevet skabt kølerplads til, at røget spæk og bacon har kunnet blive en del af varesortimentet. Det er i den historiske butiks ånd, idet de samme varer blev forhandlet for over 100 år siden, hvor der var også røgeri i huset i Havnegade.

I det hele taget er det de små, løbende justeringer, der ifølge Stephen Andersen gør, at han og familien formår at holde sig oven vande som specialforhandlere i konkurrence med de store supermarkeder.

- Faaborg er lidt udkantsdanmark sammenlignet med Svendborg. Vi skal arbejde for det og kan ikke kommende sovende til det, hvis vi vil bevare specialbutikkerne, siger Stephen Andersen.

Annonce
Spæk og bacon er blandt de nye varer, som der er blevet plads til i Fiskehuset i Faaborg, efter Stephen Andersen og familien har investeret i nye kølere. Foto: Sofie Ejlskov Hugger

Har familien tæt på

For ham er det en fordel, at han har både konen Helena Andersen og sønnerne Daniel Hvidtfeldt og Jacob Andersen ved sin side i løbet af arbejdsdagen. Daniel Hvidtfeldt er udlært og arbejder fast i familieforretningen, mens Jacob Andersen hjælper til i sommerperioderne.

- Det går godt her, fordi vi er en familie, der er her sammen. Det er ligesom vores hobby. Vi tager jo også arbejdet med hjem og diskuterer det over aftensmaden, forklarer Stephen Andersen.

Ligesom han sætter pris på, at han kan dele og drøfte hverdagen i forretningen med sin familie, gør han ligeledes en dyd ud af at tale i lidt længere tid med kunderne. Det er netop muligt i en mindre specialforretning, hvor mange af de handlende er stamkunder.

- På den måde er det ikke bare en forretning, forklarer Stephen Andersen.

Det næste, han regner med at forny, er restaurantens menu, der også skal byde på sandwich. Derudover vil han sælge fiskeplatter i forretningen og i samarbejde med Faaborg Cykeltaxi give mulighed for, at kunderne kan tage mad og vin under armen og køre til vandet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce