Annonce
Livsstil

Fart og alkohol er en dårlig cocktail

Silkehaler er på størrelse med stære og har deres lidenhed til trods en misundelsesværdig stor lever og kan hurtigt omsætte alkoholen i de gærede bær. Foto: Colourbox

For år tilbage havde vi et smukt rønnebærtræ uden for køkkenvinduet. Mens jeg stod og kokkererede, kom en bande silkehaler susende ned i træet. Fuglene tømte træet for rønnebær på få minutter og forlod gerningsstedet uden at se sig tilbage.

Sådan blander man huslige sysler med gode naturoplevelser.

Silkehaler er på størrelse med stære og har deres lidenhed til trods en misundelsesværdig stor lever og kan hurtigt omsætte alkoholen i de gærede bær. Der er dog observationer af - sikkert unge - silkehaler, der er fløjet direkte ind i en husmur og ikke engang en glasgavl.

Fart og alkohol har aldrig været en god cocktail. R.I.P.

Heldigvis er der mange silkehaler i Danmark - så kig op. De flyver sammen i store bander - ja, enkelte år er der observeret så store flokke, at det kunne kaldes en invasion.

Annonce

Havens gangster

Silkehalen ligner lidt en gangster med sort maske på, og fuglens flotte hovedfjer ligner punkhår, men så har den - lidt formildende - også en sort hagesmæk.

Silkehalen er eksotisk på den nordlige måde. Den lever i det nordlige Skandinavien, nordlige Canada, Sibirien og Alaska. I Danmark ses flest silkehaler i de store byer, hvor der om vinteren er store bevoksninger med bærbærende buske og træer.

Hvis man er så heldig at få en flok silkehaler ind på matriklen, har man faktisk fået en gæst, der er ekstremt tillidsfuld i forhold til det, vi normalt oplever med indfødte danske fugle. Det skyldes ifølge fuglekendere, at mange af silkehalerne har ynglet i helt mennesketomme områder.

I gamle dage varslede silkehaler krig, dyrtid og pest. En mere retvisende beskrivelse af silkehalen er begået af forfatteren Svend Fleuron: "Alle vintersolens stærke nedgangsfarver, horisontbuens pragtskær flammer fra dens halevifte, harpiksgult over ildrødt."

Sørg for frisk vand

Selvom silkehalerne gerne får sig en tår over tørsten af de gærede bær på vinterens buske og træer, er der dog et fuglefodringstip, der også gælder for her: Sørg for at sikre vand til alle havens fugle - også dem, der blot er på visit. Når frosten så kommer, er det vigtigt at skifte vandet dagligt. Når man drikker morgenkaffen, kan man passende tænke: "Har alle andre på matriklen også noget at drikke?"

Jeg ved godt, at jeg kalder silkehalerne for nogle banditter. Det er ment på den mest kærlige måde, og jeg ser dem som kærkomne gæster i naturen omkring mig. De varsler ganske vist vinter og mørke, men samtidig giver de mig lyst til at komme ud.

Ud i naturen og ud i det sparsomme dagslys. For som skuespilleren Peter Mygind siger så rigtigt siger: "Hvem er sur efter en gåtur?"

Mit juletip er derfor: Gå ud og oplev naturen. Du kan tage en termokande varm kaffe med eller en flaske Gammel Dansk, hvor rønnebær for øvrigt er en vigtig ingrediens, med.

Og hører du lyden af små klokker, så kan det være kaldet fra silkehaler, der er gået på kro i en nærliggende busk eller et rigt træ.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce