Annonce
Faaborg-Midtfyn

Fra næste uge kan du blive testet hver dag: Faaborg ser ud til at slippe for smitteeksplosion

De lange køer til test frustrerer faaborgenserne. Foto: Palle Søby
Timelange køer til test i Faaborg frustrerer borgerne. Region Syddanmark presses til at skrue op for testkapaciteten, og allerede fra næste uge kan du blive testet i Faaborg alle ugens dage.

Faaborg: Siggi W. Kristoffersen så sit snit til at snuppe en mundfuld luft, da han fik de friske smittetal for Faaborg mandag. Vicekommunaldirektøren med ansvar for kommunens kernevelfærd havde den bekymrede mine på i weekenden, og søndag lød hans kommentar til smittetallene: "Jeg holder vejret."


Frygten er jo at få en eksponentielt stigende smittekurve, altså en smitteeksplosion, for kommer vi over 32 i Faaborg Sogn, så betyder det nedlukning.

Vicekommunaldirektør Siggi W. Kristoffersen


Annonce

Det gør han sådan set stadig, for faren for en smitteeksplosion i købstaden er ikke drevet over. Antallet er smittede for de seneste syv døgn er steget fra 14 søndag til 15 mandag, men altså stadig under lørdagstallet 17, som betød, at Styrelsens for Patientsikkerhed indkaldte kommunens task force til hastemøde søndag formiddag.

Vicekommunaldirektør Siggi W. Kristoffersen holder fortsat vejret. Foto: Hung Tien Vu/Faaborg-Midtfyn Kommune

- Frygten er jo at få en eksponentielt stigende smittekurve, altså en smitteeksplosion, for kommer vi over 32 i Faaborg Sogn, så betyder det nedlukning af blandt andet skoler, fritids- og kulturtilbud, til vi igen får kontrol over smittespredningen. Det er nok for tidligt at sige, at vi er på sikker grund, men i hvert fald virker det til, at der er styr på situationen, konstaterer Siggi W. Kristoffersen.

I løbet af den seneste uges tid har sundhedsmyndighederne lokaliseret tre større smittekæder. Én på Øhavsskolen, hvor både en lærer og nogle elever var smittet, én der opstod i forbindelse med en børnefødselsdag for 10-12-årige børn, og én som opstod ved et socialt arrangement for nogle store teenagere.

32 er lig med nedlukning

I Faaborg Sogn skal der være 32 smittede inden for syv dage for at udløse en nedlukning, og efter at have ligget stabilt på cirka 10 smittede er tallet steget i den seneste uge.

Lørdag var der konstateret 17 smittede i Faaborg Sogn inden for de seneste syv dage. Mandag var tallet faldet til 15.

- Der er ikke nogen, der har gjort noget ulovligt. Skolesituationen kom hurtigt under kontrol, og der har også været kontakt til de involverede omkring de sociale arrangementer. Man må altså vurdere på, om det nu også er klogt at holde en børnefødselsdag, for det er den type arrangementer, regeringen anbefalder, man udskyder.

- Der er en forståelse for, at det er vanskeligt for teenagere at stå uden sociale arrangementer i halvandet år, og her er det, vi må appellere til, at man har omtanken med, altså sørger for at blive testet hyppigt, husker at spritte af og forsøger at holde afstand, formaner vicekommunaldirektøren.

Testkapaciteten er alt for lille

Men netop de tests, Siggi W. Kristoffersen opfordrer til, er lidt af en udfordring i Faaborg-området, for kapaciteten er ikke optimal.

I fredags var køen til en kviktest i Forum Faaborg op til to timer, forlød det i hvert fald på Facebook, og søndag stod folk i kø i op til en time og 40 minutter, mens presset var størst, lyder de efterretninger, Siggi W. Kristoffersen har fået fra kommunens egne ansatte.

Erik Breum Andersen, centerchef i Forum Faaborg, holder lidt øje med situationen, og hans vurdering er, at folk højst står i kø i op til en time til halvanden. Foto: Palle Søby

Om køerne ved Forum Faaborg siger centerchef Erik Breum Andersen:

- Der er ikke ret meget kø til PCR-test om tirsdagen. Højst 15-30 minutter. Her går det stærkt. Hvis vi ser på kviktest, er søndag den værste dag. Her kan der være kø i op til en time eller halvanden, men i perioder er vi helt nede på en halv time. Her på kontoret har vi to medarbejdere, der stod i kø 45-50 minutter søndag. Jeg har godt set, at nogen på Facebook har skrevet om kø i to timer, men det tror jeg simpelthen ikke på, siger Erik Breum Andersen.

I Facebook-gruppen "Faaborg" skrev Jan Hansen:

"De lange ventetider altid vil folk blive trætte af i længden. Tror, de skal skrue op for tests/centre som flere andre steder i Danmark. Det ikke rimeligt, at folk skal stå i pisseregnvejr i over en time hver uge."

Annonce

Op til 30 bliver afvist

Forsøger man at undgå lang kø ved at vente til sidst i åbningstiden, er det ikke nødvendigvis smart. Selv om testcentret i Forum Faaborg søndag havde åbent til klokken 21, så blev der allerede kort efter 20.30 lukket for optag af nye i køen.

- Det svinger meget, hvor mange der bliver afvist, når der skal lukkes af til sidst. Nogle dage er det måske 10, nogle dage 30 og nogle dage slet ingen. Søndag er værst, men jeg mener ikke, det på noget tidspunkt har været mere end 30, siger centerchef Erik Breum Andersen, Forum Faaborg.

Læser Jørn Lorenzen foreslår i dag, at der også kommer tidsbestilling på kviktest, ligesom der er til PCR-test mange steder - dog ikke i Faaborg-Midtfyn.

Siggi W. Kristoffersen er meget opmærksom på, at testkapaciteten er en udfordring:

- Det er jo fint, at jeg og andre opfordrer til, at man lader sig teste hyppigt, men det bliver et problem, hvis folk vender om, når de ser, hvor lang køen er. Jeg kan godt følge ideen med tidsbestilling til kvikstest, men det er en national beslutning, at der skal være et tilbud, hvor man bare kan møde op uden tidsbestilling.

Annonce

Nu øges kapaciteten

Ifølge vicekommunaldirektøren har Styrelsen for Patientsikkerhed en opmærksomhed på, at testkapaciteten i Faaborg virker utilstrækkelig, både lige nu, hvor byen står med en akut situation, men også på lidt længere sigt, fordi Faaborg er en turistby, der besøges af mange gæster om sommeren.

Sådan udvides testkapaciteten i Faaborg-Midtfyn

Ud over de testmuligheder, der allerede findes, udvides testkapaciteten i Faaborg-Midtfyn med følgende:

Årslev Hallen: Torsdag og fredag 8.00-20.00 (opstart uge 20).

Forum Faaborg: Mandag, onsdag og fredag 8.00-20.00 (opstart mandag og onsdag uge 21, fredag uge 20).

Idrætscenter Midtfyn: Mandag 8.00-20.00 (opstart uge 21).

Nørre Broby Fritidscenter: Fredag 8.00-20.00 (opstart uge 20).

Kværndrup Hallen: Mandag og fredag 8.00-20.00, lørdag og søndag 10.00-20.00 (opstart mandag uge 21, fredag, lørdag og søndag uge 20).

Mandag middag fik kommunen besked om, at den i første omgang var rykket ned i prioritering på grund af værre smitteudbrud i Jylland.

Men midt på eftermiddagen kunne Siggi W. Kristoffersen sende denne glædelige melding ud:

- Efter at have tygget lidt på vores utilfredshed har regionen nu meddelt, at man alligevel udvider testkapaciteten i kommunen. Det betyder blandt andet, at der vil være testkapacitet i Faaborg alle ugens dage, nævner han.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Thorbjørn fra Vester Aaby har stor succes med ukorrekte børnefilm: - Spørger Matthesen, om jeg vil lave en tre'er, siger jeg ja

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Vanvidsbilist med kæmpepromille anholdt: Politiet beslaglagde bilen

Fyn For abonnenter

Penge til letbanen sluttede Helvegs vildeste år i politik: Østergaards fald satte lavinen i gang

Debat

Avisen mener: Sygeplejerskerne må være tålmodige

Kultur

Jazzens beskedne pianist hyldet: - Jeg kører træt i det, hvis autopiloten er slået til

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Erhverv

Tidlig rapshøst giver travlhed hos biodieselproducent: Erik var første mand med fuldt læs

Kerteminde

Restaurant leder med lys og lygte: - Vi har gjort alt for at finde personale til køkkenet

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Kerteminde For abonnenter

Firma hos fynsk gods udvider: - Det er en stærk sommer, selvom alle kirsebærerne døde

OB For abonnenter

Oliver Christensen viste stærke parader - men pokeren om OB-målmanden er en gyser efter HSV-keepers pragtkamp

OB For abonnenter

Se højdepunkterne: OB fightede sig til point i hidsig tidlig topkamp

Annonce