Annonce
Odense

To børn på uforglemmeligt eventyr: Alma og Kalle fandt ægte skat i lokal sø - nu efterlyser de ejeren

Kalle Kjær Hansen og veninden Alma Noe Westberg med den utrolige skat fundet i Roesskovparkens sø. Foto: Bjørn Hansen
En ganske almindelig lørdag eftermiddag kan hurtigt udvikle sig i en eventyrlig retning. Det ved Bjørn Hansen og børnene Kalle Kjær Hansen og Alma Noe Westberg, der fandt en sand skat under et besøg i den lokale park. Nu vil de finde ejeren.

Bolbro: - Far! vi har fundet en skat.

Bjørn Hansens sindsstemning var ingenlunde på helt samme euforiske niveau, som det hans søn Kalle og veninden Alma mønstrede, da de kom styrtende om i hjemmets have på Roesskovvej lørdag eftermiddag.

- Jeg stod egentlig bare og rev løv sammen, og prøvede at forklare, at det var fint, men at jeg lige var i gang med noget. De var temmelig vedholdende, så jeg tænkte - "nårh, ja. Så lad gå da".

Annonce

Bjørn Hansen gik med. Han havde bedt børnene om at finde blomster i den lokale park til den gravsten, familien havde installeret i haven i anledning af halloween.

Da de nærmede sig parkens sø, hvori børnene mente at have set den såkaldte skat, kunne Bjørn Hansen stille og roligt mærke sin skepsis forvandle sig til nysgerrighed.

- De havde sagt, at det lignede et pengeskab og det måtte jeg give dem ret i. Det lå vel tre-fire meter ude, så jeg måtte lige have fat i riven og et sæt gummistøvler.

En ægte skat

Den firkantede genstand var tung, og Bjørn Hansen kunne kun hive riven til sig, så pengeskabet trillede henad søbunden.

Imens havde han under anstrengelserne for at hale skabet op fået sig sit helt eget personlige heppekor.

- De stod der som to cheerleadere. De var helt oppe at køre og udbrød flere gange, at de slet ikke kunne forstå det. "Tænk, at vi har fundet en skat", råbte de. Jeg blev revet med af stemningen. Det var en fed fornemmelse at være en del af deres eventyr.

Da skabet var bragt op på land, fik de åbnet det ulåste pengeskab. Bjørn Hansen indstillede sig på, at det var tomt, men børnene var kun interesserede i, hvad skatten indeholdt.

- De var jo aldrig i tvivl om, at de havde fundet noget af værdi - og det viste sig jo altså, at de fik ret.

En møntsamling bestående af cirka 2000 mønter sat i mapper og ark åbenbarede sig.

Annonce

Et livsværk

Skabet blev tømt for vand og fragtet tilbage til huset. Her ringede Bjørn Hansen til sin kones møntsamler-kammerat for at få en kenders øjne på fundet.

- Han var temmelig imponeret over samlingen og kaldte den et livsværk. Den består af nordiske og tyske mønter - nogle tilsyneladende i fulde serier. Der var sågar mønter fra den tyske kejsertid. Han mente, den måtte have en vis værdi.

Ligesom de fleste andre børn, kan de jo godt lide skærme, så jeg sagde til dem, at det her var en vigtig erfaring for eftertiden. Det er, hvad der kan ske, når man leger udenfor. Det eventyr ville de aldrig have fået, hvis de var begravet bag en skærm

Bjørn Hansen


Derefter kontaktede Bjørn Hansen politiet - hvilket ikke alle parter i den store opdagelse udviste lige stor begejstring for.

- Børnene havde fået en vis ejerfornemmelse for skatten, og var derfor lidt bedrøvede over at skulle afgive den. Men jeg forklarede, at møntsamlingen tilhørte en anden, som havde dedikeret mange år og kræfter på at skabe den. At vedkommende fortjente at få samlingen igen. Det forstod de godt.

Annonce

Findeløn?

Da politiet kiggede forbi samme aften for at hente pengeskabet og indholdet, lå spørgsmålet fra sønnen Kalle derfor klart på tungespidsen, da den unge eventyrer blev afhørt.

- Han ville vide om der var en findeløn, nu hvor skatten blev taget fra ham. Det ville politiet lige finde ud af, fortæller Bjørn Hansen, hvis børn, om ikke andet, har fået sig et eventyr, de altid vil mindes - og ikke mindst en værdifuld lektie.

Møntsamlingen er efter en hurtig vurdering centreret omkring Norden og Tyskland. Foto: Bjørn Hansen

- Ligesom de fleste andre børn, kan de jo godt lide skærme, så jeg sagde til dem, at det her var en vigtig erfaring for eftertiden. Det er, hvad der kan ske, når man leger udenfor. Det eventyr ville de aldrig have fået, hvis de var begravet bag en skærm.

Bjørn Hansen har via et møntsamler-fællesskab på Facebook efterlyst en eventuel ejer uden held og håber nu, at en efterlysning i avisen kan hjælpe pengeskabet hjem igen.

Fyns Politi har endnu ikke kunnet matche pengeskabet med nogle anmeldelser. Arbejdet for at finde den rette ejer pågår dog stadig.

Om børnene får en findeløn er stadig uvist.

Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce