Annonce
Livsstil

Far og søn har fælles hobby: 15-årige Kevin fandt 1000 år gammel vikingebroche - nu ligger den i køleskabet

Jan Vogelius og hans søn, 15-årige Kevin Vogelius, har altid været tætte. De deler den samme hobby, hvor de tager ud og leder efter historiske fund med deres metaldetektorer. For ikke så lang tid siden fandt Kevin en værdifuld vikingebroche. Foto: Aida Jahic
15-årige Kevin Vogelius fik sin far Jan Vogelius med på sin hobby. Nu leder de efter historiske fund i fællesskab, og senest har de fundet en værdifuld vikingebroche.

Ringe: Jan Vogelius tager en broche ud af sit køleskab. Den ligger i en rund plastikindpakning oven på en vatrondel. Med forsigtige hænder sætter han den på køkkenøen for at vise den frem.

- Brochen opbevares bedst på køl, fortæller han.

Begrundelsen for hans forsigtighed er, at brochen er et dyrebart eje. Både for staten og for Jan og Kevin Vogelius.

Annonce

Den stammer nemlig fra vikingetiden og er over 1000 år gammel.

Brochen er en dobbeltskallet cirkulær skivefibel i jellingestil fra vikingetiden. Fiblen betragtes som et danefæ og er over 1000 år gammel. Foto: Aida Jahic

Vikingebrochen er et danefæ og skal derfor afleveres inde hos Øhavsmuseet i Faaborg, lige så snart det kan lade sig gøre.

Det er Jan Vogelius' søn, 15-årige Kevin Vogelius, der fandt brochen, da han ledte efter 10- og 20 kroner med sin metaldetektor i det tidligere grusgravsområde ved Hudevad.

- Jeg ledte efter 10'ere og 20'ere, men endte med at finde en fibel fra vikingetiden, siger Kevin Vogelius stolt og indskyder:

- Jeg var i tvivl om, hvorvidt den var ægte, for jeg har ikke fundet særlig mange danefæ, men det har du til gengæld, far.

Danefæ og fibler

Et danefæ er en genstand fra fortiden af værdifuldt materiale eller af stor kulturhistorisk værdi, som er fundet i Danmark, og som ikke tilhører nogen. Danefæ skal ifølge loven overdrages til Nationalmuseet.

En fibel, eller en fibula, er et bøjeligt spænde, som ofte ligner en sikkerhedsnål. Fibler blev brugt fra bronzealderen til og med middelalderen. Udviklingen i både form og dekoration gør fibler til et vigtigt redskab i at tidsbestemme gravfund.

Både far og søn deler den samme hobby, hvor de tager deres metaldetektorer med ud og leder efter gamle fund. Der har de fundet lidt af hvert: Alt fra 500 år gamle mønter til stenalderøkser.

Det kommer vi tilbage til.

Fælles hobby

Det startede i børnehaven. I hvert fald for Kevin Vogelius. Han så nogle arkæologer grave efter stenalderfund, da han gik en tur med børnehaven, og det gav ham lyst til at gøre det samme.

- Det er sindssyg lang tid siden, men jeg synes, det så spændende ud. Og jeg fandt også en stenøkse for enden af vejen, fortæller han.

Han ved ikke, hvornår han fandt ud af, at der fandtes metaldetektorer, men på et tidspunkt fik han en billig en, og sådan startede hans arkæologiske eventyr. Efterfølgende fik Kevin også sin far med på idéen.

- Da jeg var helt lille, ledte vi sammen med min metaldetektor, og så købte han sin egen bagefter. Så jeg fik min far til at lede med metaldetektor, og nu finder han bedre fund end mig, siger Kevin med et grin.

Kevin Vogelius er 15 år gammel og går på Natur- og Helhedsskolen i Årslev. Han leder også tit efter historiske fund på skolens område, men typisk finder han ikke noget. Foto: Aida Jahic

Men der er ikke spidse albuer mellem far og søn. Det er en fælles hobby, og de leder også sammen, når de kan.

- Vi kan godt finde på at tage ud og lede hver anden weekend, fortæller Jan Vogelius, der bliver suppleret af sin søn:

- Det kommer selvfølgelig an på vejret, og om vi har tid til at gå ud at lede.

Annonce

- Man skal virkelig sætte sig ind i tingene

Det er heller ikke bare at tage en metaldetektor og gå ud at lede. Der er forarbejde, regler og mange ting at holde styr på, forklarer de to.

- Hvis jeg ikke havde vidst, hvad en fibel var, så havde jeg måske smidt den ud, siger Kevin.


Vi finder mange sølvmønter fra 15- og 1600-tallet. Bagefter går vi ind og undersøger årstallet, hvor vi så finder ud af, hvem der var konge i den tid.

Jan Vogelius


Det er vigtigt at vide, hvad er hvad. Hvad er en fibel, og hvordan kan man med det blotte øje se, hvilken tid den cirka stammer fra. Kevin kunne for eksempel med det samme spotte, at den sjældne broche var fra vikingetiden.

- Museer vil rigtig gerne have, at man læser op på historiske fund og historien generelt, før man begiver sig ud med en metaldetektor. Der er så mange regler, og du kan ikke bare gå ud og lede på en tilfældig mark. Man skal virkelig sætte sig ind i tingene, siger Jan.

Kevin Vogelius har sammen med sin far fundet en del økser fra stenalderen. Foto: Aida Jahic

- Man skal have lov til at lede alle steder, så skal man også bruge GPS, så man har de præcise koordinater for, hvor man finder tingene, fortsætter Kevin.

Derudover skal de sjældne fund afleveres til museerne. Men der er også en hel del fund, som det arkæologiske makkerpar gerne må beholde. Blandt andet en god bunke stenalderøkser, som Kevin glædeligt tager ud af vitrineskabet for at vise frem.

Annonce

Kræver tålmodighed

- De er fandeme fede, siger Kevin til økserne, der er linet op på sofabordet.

- Alle de her økser er fra stenalderen, og det kan man tydeligt se, fordi de er hugget og er dermed menneskearbejde. Denne her er blevet hugget og slebet bagefter, belærer Kevin, der tydeligvis har lavet sit forarbejde.

Ud over de mange økser, har Kevin og Jan en skål fyldt med mønter, der er over 500 år gamle.

- Vi finder mange sølvmønter fra 15- og 1600-tallet. Bagefter går vi ind og undersøger årstallet, hvor vi så for eksempel finder ud af, hvem der var konge i den tid, fortæller Jan.

Selvom de to har gravet mange gode fund op, finder de også en del skrald. Det er derfor vigtigt at huske tålmodigheden. Foto: Aida Jahic

Når makkerparret viser en stor samling frem, kunne det godt tænkes, at det ikke er så svært at finde en 500 år gammel mønt. Men der kan faktisk godt gå 6-7 timer på en dag, hvor man ikke finder noget, forklarer de.

- Det er en hobby, som kræver tålmodighed. Der er mange, som køber en metaldetektor og giver de op med det samme, fordi de ikke er tålmodige nok, siger de to.

Faktisk finder de to også en del skrald, så man kan godt sige, at Kevin og Jan rydder op i naturen.

- Vi finder sindssyg meget affald. Langt over halvdelen af det, vi finder, er affald. Det er slet ikke til at beskrive, siger Kevin.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Nadia fik tourettes som seksårig: - Mit liv har været et helvede

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ekstraordinært mange børn indlagt med RS-virus på OUH: Operationer og ambulatorietider bliver udsat

Odense For abonnenter

Nu kan Mette alligevel komme i bad inden efterårsferien: - Dejligt. Men hvad med alle dem, der ikke kommer i avisen?

GOG

GOG klar til Europa: En aftenvagt på kontoret

Nordfyn For abonnenter

Voldsom kritik af handicap-håndtering på vælgermøde: - Var det en privat virksomhed, ville man som ledelse gribe ind

Odense

Danmarksmester: Frederikke fra Amager Strand kan det der med ikke at lade fødevarer gå til spilde

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Middelfart

Malerfirma flyttede til Lillebælt: Vi ser os som et supplement til de eksisterende håndværkere

Hvem skal passe farmor

Tina brændte ud af at passe både arbejde og sin syge mor: Indfør 'bedstes første sygedag,' foreslår Ældre Sagen

Erhverv

Travle Kurt har købt tre nye luksusbusser på en måned: - Det svarer til personbilernes Rolls-Royce

Kultur

Carsten Bang vil tilbage til det simple i nyt one-man show: Noget af materialet er 30 år gammelt

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Miljøet vigtigere end større gartnerier

Odense

Se video: Kirkegårdens kendteste kæmpe fik kappet toppen

Annonce