Annonce
Odense

Far fængslet for at bortføre døtre til Libanon: - Mine piger var meget bange

En 46-årig mand forsvarede mandag eftermiddag sin beslutning om at bortføre sine dengang 9- og 12-årige børn til Libanon for ni år siden. Ifølge ham skete det af frygt for moderens familie. Arkivfoto: Michael Bager
En 46-årig mand blev søndag aften anholdt i Københavns Lufthavn, ni år efter at han bortførte sine dengang 9- og 12-årige døtre til Libanon. Manden forklarede manden i retten, at han flygtede af frygt for sin ekskones familie og nu er vendt tilbage, så den ældste datter kan blive behandlet for epilepsi. Han blev foreløbigt varetægtsfængslet i fire uger.
Annonce

Det var en tydeligt påvirket mand, der mandag eftermiddag forklarede, hvorfor han for ni år siden bortførte sine to døtre på dengang 9 og 12 år og tog dem med til Libanon.

Det skete ved et grundlovsforhør ved Retten i Odense, der foreløbigt varetægtsfængslede den 46-årige mand i fire uger.

I retten forklarede manden via tolk, hvordan han selv og døtrene følte sig truet af familien til børnenes mor og derfor var blevet i Libanon, efter hvad der egentligt skulle have været en ferie.

Manden var på det tidspunkt blevet skilt fra børnenes mor og havde ved byretten fået tilkendt forældremyndigheden over de to piger, men sagen var stadig ikke afsluttet og blev senere omstødt af Østre Landsret, der modsat byretten kom frem til, at moderen skulle have forældremyndigheden over børnene.

På dét tidspunkt var manden dog for længst stukket af til Libanon med sine to døtre. Det skete den 7. juli 2010. Manden forklarede i retten, at han havde købt en returbillet til Danmark, men i stedet blev han altså med døtrene i Libanon i de næste ni et halvt år.

Den 46-årige mand forklarede, at det skyldtes trusler fra flere forskellige medlemmer af moderens familie, der ifølge faren tilhører det kriminelle miljø.

- Mine piger var meget bange, og det var jeg også. Særligt den ældste frygtede for sit eget og mit liv, sagde manden.

Annonce

Ældste datter har epilepsi

Den 46-årige mand har også taget sine døtre med tilbage til Danmark. De er i dag 18 og 20 år. Og manden erkendte, at det ikke mindst var den ældste datters epilepsi, der gjorde, at de alle tre tog tilbage til Danmark søndag aften.

- Hun får medicin, men jeg kan ikke få hende behandlet i Libanon. Og så kan de få færdiggjort deres uddannelser, sagde manden, der brød sammen og måtte tage en lang pause, da han talte om datterens sygdom.

Mens de to døtre har dansk statsborgerskab, er den sigtede statsløs palæstinenser. Han overvejede dog ikke at sende børnene alene til Danmark, fortalte han:

- Jeg vil ikke lade dem være alene, ligesom de heller ikke lod mig i stikken dengang, sagde han.

Annonce

Kan give over to års fængsel

Retten i Odense valgte at varetægtsfængsle manden i fire uger. Allerede ved grundlovsforhøret fremlagde anklager Jacob Thaarup flere tidligere domme for bortførelser af egne børn og argumenterede for, at sagen som minimum burde udløse to års fængsel.

- Den sigtede har været fuldt bekendt med, at moderen har haft forældremyndigheden. Det kan der selvfølgelig være mange meninger om, men det forekommer at være helt selvfølgeligt, at man ikke bare må holde børnene væk fra deres mor igennem så mange år. Og det gælder sådan set uanset, hvad pigerne måtte have sagt, sagde Jacob Thaarup.

Forsvareren pegede modsat på, at retten burde lægge vægt på faderens og børnenes frygt.

- Vi har hørt, at der har været nogle grunde til, at de ikke kom tilbage til Danmark. Børnene har blandt andet ikke ønsket det, fordi de har haft en velbegrundet frygt for, hvad der ville ske, hvis de kom tilbage, sagde Anne-Birgitte Bjerre-Olsen.

Den sigtede kærede dog ikke afgørelsen om varetægtsfængsling til landsretten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce