Annonce
Faaborg-Midtfyn

- Far, du skal ikke fodre fisk med cigaretskod: Rullende akvarium gør børn til fiskenes bedste venner

Vagn Gram har i årevis lært børn om, hvordan vi passer bedre på havmiljøet. Her får børnene syn for, hvordan det ser ud, når åleyngel slippes fri i Øhavet. Arkivfoto: Robert Wengler
Øhavscentret i Faaborg får attraktion til 94.000 kroner. Her skal 3.000 børn hvert år lære, hvordan vi passer bedre på fiskenes ynglepladser.

Faaborg: Øhavscentret, Faaborg Amatørfiskerforenings aktivitetsområde på havnen i Faaborg, er på vej med en ny attraktion, et tre meter langt akvarium på hjul, der skal fortælle - især skolebørn - om fiskelivets kår i det kystnære havområder.


Desværre står det mange steder skidt til i lavvandsområderne. Hvis vi få rettet op på det, så kommer vi til at stå med et spisekammer, der så let som ingenting ville kunne levere måltider til hver eneste dansker tre gange om dagen.

Vagn Gram, chef for Øhavscentret.


Annonce

Hvert år besøger 3.000 børn, hvad enten de er skoleklasser på udflugt eller sommerferierende børnebørn, Øhavscentret. Poderne bliver via våde fingre og miljørigtig lærdom en slags ambassadører for bedre fiskevand.

Akvariet bliver en kopi af havbunden ud for Faaborg, med sand, sten, planter og fisk, som gerne må røres.

- Vi fortæller børnene om, hvorfor det står skidt til med havmiljøet, og hvorfor det er så vigtigt, at der er rent vand. Så går Lille-Per hjem og forklarer farmand, hvorfor kan ikke skal skyde sit cigaretskod ud i vandet. Det er børnene, vi skal have fat i for at ændre verden, siger Vagn Gram, som er efterhånden er blevet 82 år, hvilket altså ikke hindrer ham i at skubbe verden i retning af et bedre sted.

Fiskere samler data til forskere

Det kan han gøre ud fra en ret eksakt viden. I snart 20 år har såkaldte nøglefiskere fra blandt andet Faaborg Amatørfiskerforening leveret data til forskere fra DTU Aqua om, hvordan det står til med livet under overfladen på deres faste fiskepladser.

- Førhen forskede de i det dybe hav, og det er lidt tusetosset, for alle fisk skal i deres livscyklus omkring lavere vand for at yngle og æde. Desværre står det mange steder skidt til i lavvandsområderne. Hvis vi få rettet op på det, så kommer vi til at stå med et spisekammer, der så let som ingenting ville kunne levere måltider hver eneste dansker tre gange om dagen, lyder det entusiastisk fra Vagn Gram.

Der er egentlig ikke så meget nyt i, at han inviterer børnene på akvariebesøg på Øhavscentret, der åbnede i 2014, for amatørfiskerne har siden haft et indendørs akvarium stående i en af hovedbygningerne, men coroanen er kommet i vejen.

Øhavscentret har siden 2014 haft et indendørs akvarium. Det er dyrt at drive, og coronarestriktionerne gør, at det ikke rigtigt er i brug. Nu kommer der er stor udendørs akvarium på hjul. Arkivfoto: Michael Lorenzen

- På grund af smitterisikoen har vi ikke kunnet lukke folk ind. Men med et udendørs akvarie på hjul,  er der ingen problemer. Det kan vi så rulle det rundt efter, hvor solen står, og vi kan slippe for en væsentligt del af el-regningen. Om sommeren bruger vi op til 75 kroner i døgnet på strøm, fordi vi skal køle vandet ned. Den omkostning kan vi reducere til fem-ti kroner, forklarer formanden.

Akvariehuset skal fremover bruges til udstilling af gamle fiskeredskaber.

Det koster små 94.000 kroner at få det rullende akvarium installeret, og den regning betales med midler fra kommunens udviklingspulje.

Den nye attraktion står klar i løbet af de første sommermåneder.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce