Annonce
Nyborg

Fantastiske resultater med plads til forbedring: Kun halvdelen af ældre med hjemmepleje har en god livskvalitet

Sonja Marie Jensen (S) synes, det er meget bekymrende, at livskvaliteten blandt borgerne, der modtager hjemmepleje er markant lavere end i kommunens andre tilbud. Arkivfoto. Birgitte Carol Heiberg
Selv om de ældre i Nyborg Kommune generelt er tilfredse, halter kommunikationen til de pårørende, og det samme gør livskvaliteten blandt de ældre, der modtager hjemmepleje.

Nyborg: En ny undersøgelse viser, at ældre borgere i Nyborg Kommune generelt er meget tilfredse med de ydelser og tilbud, de modtager.

Der er dog fortsat punkter, hvor kommunens indsats halter på ældreområdet, men overordnet er det et positivt resultat, som undersøgelsen tegner.

Og det er noget, der vækker stor glæde over hele linjen hos politikerne.

Annonce

- Det hele ser overordnet rigtig godt ud. Det er en flot undersøgelse, som viser, at vi på mange parametre klarer det godt i kommunen. Selvfølgelig er der altid plads til forbedringer, men det er småting, lyder det fra formanden for Ældreudvalget, Carsten Kudsk (De Lokalnationale).

Det bakker Jacob Nilsson (V) formanden op i.

- Det er positivt, at vi er gået frem på flere punkter siden 2017, men det betyder ikke, at vi skal hvile på laurbærene. Det er nu, vi skal vise, at vi kan fortsætte det høje niveau og samtidig forbedre det, der halter en smule.

Næstformanden for Ældreudvalget, Sonja Marie Jensen (S), er enig med de to udvalgsmedlemmer i, at kommunen kan være stolte af den høje tilfredshed hos størstedelen af de ældre borgere.

Men der er især en ting, der bekymrer hende ved undersøgelsen, som blev præsenteret på et pressemøde torsdag eftermiddag, hvor Ældreudvalget og Sundheds- og Forebyggelsesudvalget sammen med vicekommunaldirektøren og sundheds- og ældrechefen deltog.

Dårlig livskvalitet

Ifølge rapporten har 76 procent af de adspurgte borgere på plejecentrene en god eller meget god livskvalitet, mens det for borgere, der modtager hjemmehjælp kun er 46 procent, der har en god eller meget god livskvalitet.


Det er enormt bekymrende, at borgere derhjemme vurderer deres livskvalitet så meget lavere.

Sonja Marie Jensen (S), næstformand for ældreudvalget


Og det, selv om tilfredsheden blandt de ældre borgere, der modtager hjemmehjælp, ellers har været stigende siden en lignende undersøgelse blev lavet i 2017.

- Det er enormt bekymrende, at borgere derhjemme vurderer deres livskvalitet så meget lavere. Vi i Socialdemokratiet er bekymrede for, at vores borgere kommer for sent på plejehjem. Der ligger en stor opgave foran os, når vi skal løse den her udfordring.

Derfor håber næstformanden, at der kan skabes en dialog om, hvorvidt der skal skabes flere plejehjemspladser, så livskvaliteten blandt de ældre kan ændres.

Og står det til Carsten Kudsk (De Lokalnationale), skal der kigges på lige netop den problemstilling. Dog gør formanden opmærksom på, at det ofte er de ældre selv, der ønsker at blive i eget hjem.

- Vi ved, at de ældre oplever et godt fællesskab på plejecentrene, så derfor skal vi nok kigge nærmere på, hvad vi kan gøre for at forbedre livskvaliteten for dem, der modtager hjemmepleje.

Annonce

Nye initiativer

Der findes i dag allerede en række initiativer, som skal være med til at afhjælpe ensomhed og øge livskvaliteten blandt de ældre.

Men ifølge sundheds- og ældrechef Mette Bill Ladegaard vil man med fordel kunne kigge på flere tiltag, der kan ændre tallene på det område.

- Vi har et projekt kørende lige nu, der hedder "Flere ind i fællesskabet", som skal motivere de ældre til at få flere relationer. Da vi ved, at relationer i alderdommen har stor betydning for livskvaliteten, er det også vigtigt, at vi sætter mere fokus på det område, fortæller hun.

Det øgede fokus på relationer mellem de ældre borgere mener Sonja Marie Jensen (S) med fordel, man kunne lægge i kommunens aktivcentre og caféer, som er åbne for alle.

- Vi kan se, at livskvaliteten i caféerne er markant højere. Vores aktivcentre er drevet af få faglige ansatte og mange frivillige, så det kunne være, vi skulle styrke det faglige personale for samtidig at styrke indsatsen mod den dårlige livskvalitet.

Annonce

Kommunikationen halter

Udover udfordringerne med den lave livskvalitet blandt borgerne, der modtager hjemmehjælp, er der et andet punkt, der falder i øjnene hos politikerne - nemlig kommunikationen til de pårørende.

Som en ny ting i rapporten har man valgt at spørge de pårørende, hvordan de oplever tilfredsheden med kommunens ydelser. Og her viser undersøgelsen, at især kommunikationen halter.

Derfor er det også et af de punkter, der skal gøres noget ved, hvis man spørger Sonja Marie Jensen (S).

- Vi skal helt sikkert snakke om, hvordan vi kan forbedre os på pårørendeområdet. Det er vigtigt, at der er nogen, der også tager sig af dem, og de ved, hvor de skal henvende sig.

Og det giver Carsten Kudsk (De Lokalnationale) hende ret i.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal blive bedre til at kommunikationen til de pårørende. Det overrasker mig lidt, at det halter, for de skal selvfølgelig have alle nødvendige oplysninger, så det er helt sikkert et område, vi skal kigge nærmere på, siger han.

Annonce
Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se billederne: Folk kom langvejs fra til indvielsen af Fyns største bikepark - skal sætte nye standarder

Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Faaborg-Midtfyn

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Odense

Ældgammel ro-tradition genopstod på Odense Kanal: - Det handler om fællesskab og forpligtelse

Assens

Andreas kan cykle mere sikkert i skole på ny dobbeltrettet cykelsti forbi fynsk slot: - Det var et væmmeligt sted

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold skal ramme topform i Champions League - storholdet Györ og Anne Mette Hansen venter i Gudme

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med søstrene Iversen, Kasper Schmeichels smuttur og GOG som vært

Erhverv

Populær kro lander solidt overskud trods flere måneders nedlukning: - Vi har eddermame knoklet for det

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Kerteminde

Christina blev træt af lang transport og udfordrende arbejdstider: Nu åbner hun sin egen frisørsalon

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Assens

To eksplosionsbrag på kort tid: - Det er klart, man bliver forskrækket

Annonce