Annonce
Odense

Frygter lugtgener: Fangel Biogas får ja til udvidelse

Fangel Biogas får lov at udvide fra en kapacitet fra 132.000 ton årligt til 250.000 ton årligt. Det har et klart flertal i By- og Kulturudvalget tirsdag besluttet. Arkivfoto: Nils Svalebøg
S-politiker: - Der er ingen klar evidens for, at lugtgenerne kommer fra biogasanlægget.

Massive protester fra lokalområdet til trods har et stort flertal af politikerne i Odense Kommunes by- og kulturudvalg tirsdag besluttet at sige ja til Fangel Biogas' ønske om at udvide produktionen fra 132.000 ton årligt til 250.000 ton årligt.

Både Socialdemokratiet, Venstre og Konservative stemte for, mens kun Enhedslisten stemte imod.

Niclas Turan Kandemir (S) siger, at sagen krævede "indgående drøftelser til gruppemødet", som Socialdemokratiet afholdt mandag.

- Samlet set synes vi, at der bør gives ja til udvidelse, og vi mener, at de bekymringer, der har været givet udtryk for fra mange naboers side, imødegås af de tiltag, virksomheden tager i forbindelse med udvidelsen, siger han.

Kandemir tilføjer, at det også har spillet ind, at Socialdemokratiet ikke af det, embedsfolkene har lagt frem, er blevet overbevist om, at de lugtgener, beboerne i dag oplever, kan tilskrives biogasanlægget.

- Der er ingen klar evidens for, at lugtgenerne kommer fra biogasanlægget, siger han.

Annonce

Massiv strøm af høringssvar

Biogasanlægget i Fangel modtager gylle fra lokale landmænd og madaffald, der hovedsageligt kommer fra lokale madbearbejdende virksomheder.

Biogassen benyttes til at producere elektricitet og fjernvarme i anlæggets gasmotorer.

Udvidelsesplanerne har skabt massiv debat i lokalområdet.

Der er afgivet 99 høringssvar fordelt på 58 husstande, og desuden er der gennemført fire underskriftindsamlinger - to til fordel for en udvidelse og to imod. Flest er dog imod.

Efter høringsfristens udløb har flere politikere i udvalget fortsat modtaget store mængder af holdningstilkendegivelser i sagen.

Kan forbedre forhold

Ifølge Socialdemokratiet kan det vise sig som en fordel for de omkringboende, at udvidelsen giver mulighed for, at al af- og pålæsning i fremtiden kommer til at foregå inden døre i stedet for udendørs, som det sker i dag.

Desuden vil en ny adgangsvej ind til anlægget lette de trafikale gener i området, mener partiet.

Det samme hæfter by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) sig ved. Hun siger:

- Fremover bliver der ingen udendørs af- og pålæsninger - heller ikke på de travle kampagnedage, som netop er det, mange har påpeget som et problem.

Siger du, at det ligefrem bliver bedre for bebeorne ude i området efter udvidelsen?

- Jeg mener, at den her udvidelse i hvert fald ikke gør det vanskeligere for dem, end det er i forvejen.

Tæt overvågning

I lokalområdet har der både været beboere som har støttet og som har været imod biogas-udvidelsen.

Klart flest har dog været imod. Blandt andet med henvisning til, at ejeren af Fangel Biogas, Bigadan, også er medejer af biogasanlæg i Kalundborg, som Kalundborg Kommune nu har politianmeldt på grund af lugtgener.

Men V og S hæfter sig særligt ved, at Bigadan, der ejer Fangel Biogas, har forpligtet sig til yderligere tiltag ud over dem, som i forvejen fremgår af miljøvilkårene. Herunder tæt overvågning af udledningerne og løbende indrapportering til kommunen.

- Det betyder, der kan gribes ind, hvis der sker et eller andet, der ikke skal ske, siger Jane Jegind.

Niclas Turan Kandemir siger, at han specifikt har spurgt ind til, hvad der sker, hvis virksomheden ikke overholder vilkårene.

- Vi har fået oplyst, at så kan betyde politianmeldelse og et muligt driftsforbud, hvis det viser sig nødvendigt, siger han.

Enhedslisten stemte som eneste parti imod udvidelsen. Udvalgsmedlem Mathilda Printzlau-Paulsen siger, at partiet anser biogas for at være en lappeløsning.

- Biogas ikke er en reel løsning, på den miljøbelastning, som svineproduktionen medfører. I stedet for at gå på kompromis med trafiksikkerhed og livskvalitet for beboerne i området, bør vi se problematikken fra et større perspektiv og sætte krav til vores landbrug om at sikre en produktion, der er skånsom for klimaet.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce