Annonce
Odense

Frygter lugtgener: Fangel Biogas får ja til udvidelse

Fangel Biogas får lov at udvide fra en kapacitet fra 132.000 ton årligt til 250.000 ton årligt. Det har et klart flertal i By- og Kulturudvalget tirsdag besluttet. Arkivfoto: Nils Svalebøg
S-politiker: - Der er ingen klar evidens for, at lugtgenerne kommer fra biogasanlægget.

Massive protester fra lokalområdet til trods har et stort flertal af politikerne i Odense Kommunes by- og kulturudvalg tirsdag besluttet at sige ja til Fangel Biogas' ønske om at udvide produktionen fra 132.000 ton årligt til 250.000 ton årligt.

Både Socialdemokratiet, Venstre og Konservative stemte for, mens kun Enhedslisten stemte imod.

Niclas Turan Kandemir (S) siger, at sagen krævede "indgående drøftelser til gruppemødet", som Socialdemokratiet afholdt mandag.

- Samlet set synes vi, at der bør gives ja til udvidelse, og vi mener, at de bekymringer, der har været givet udtryk for fra mange naboers side, imødegås af de tiltag, virksomheden tager i forbindelse med udvidelsen, siger han.

Kandemir tilføjer, at det også har spillet ind, at Socialdemokratiet ikke af det, embedsfolkene har lagt frem, er blevet overbevist om, at de lugtgener, beboerne i dag oplever, kan tilskrives biogasanlægget.

- Der er ingen klar evidens for, at lugtgenerne kommer fra biogasanlægget, siger han.

Annonce

Massiv strøm af høringssvar

Biogasanlægget i Fangel modtager gylle fra lokale landmænd og madaffald, der hovedsageligt kommer fra lokale madbearbejdende virksomheder.

Biogassen benyttes til at producere elektricitet og fjernvarme i anlæggets gasmotorer.

Udvidelsesplanerne har skabt massiv debat i lokalområdet.

Der er afgivet 99 høringssvar fordelt på 58 husstande, og desuden er der gennemført fire underskriftindsamlinger - to til fordel for en udvidelse og to imod. Flest er dog imod.

Efter høringsfristens udløb har flere politikere i udvalget fortsat modtaget store mængder af holdningstilkendegivelser i sagen.

Kan forbedre forhold

Ifølge Socialdemokratiet kan det vise sig som en fordel for de omkringboende, at udvidelsen giver mulighed for, at al af- og pålæsning i fremtiden kommer til at foregå inden døre i stedet for udendørs, som det sker i dag.

Desuden vil en ny adgangsvej ind til anlægget lette de trafikale gener i området, mener partiet.

Det samme hæfter by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) sig ved. Hun siger:

- Fremover bliver der ingen udendørs af- og pålæsninger - heller ikke på de travle kampagnedage, som netop er det, mange har påpeget som et problem.

Siger du, at det ligefrem bliver bedre for bebeorne ude i området efter udvidelsen?

- Jeg mener, at den her udvidelse i hvert fald ikke gør det vanskeligere for dem, end det er i forvejen.

Tæt overvågning

I lokalområdet har der både været beboere som har støttet og som har været imod biogas-udvidelsen.

Klart flest har dog været imod. Blandt andet med henvisning til, at ejeren af Fangel Biogas, Bigadan, også er medejer af biogasanlæg i Kalundborg, som Kalundborg Kommune nu har politianmeldt på grund af lugtgener.

Men V og S hæfter sig særligt ved, at Bigadan, der ejer Fangel Biogas, har forpligtet sig til yderligere tiltag ud over dem, som i forvejen fremgår af miljøvilkårene. Herunder tæt overvågning af udledningerne og løbende indrapportering til kommunen.

- Det betyder, der kan gribes ind, hvis der sker et eller andet, der ikke skal ske, siger Jane Jegind.

Niclas Turan Kandemir siger, at han specifikt har spurgt ind til, hvad der sker, hvis virksomheden ikke overholder vilkårene.

- Vi har fået oplyst, at så kan betyde politianmeldelse og et muligt driftsforbud, hvis det viser sig nødvendigt, siger han.

Enhedslisten stemte som eneste parti imod udvidelsen. Udvalgsmedlem Mathilda Printzlau-Paulsen siger, at partiet anser biogas for at være en lappeløsning.

- Biogas ikke er en reel løsning, på den miljøbelastning, som svineproduktionen medfører. I stedet for at gå på kompromis med trafiksikkerhed og livskvalitet for beboerne i området, bør vi se problematikken fra et større perspektiv og sætte krav til vores landbrug om at sikre en produktion, der er skånsom for klimaet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce