Annonce
Odense

Frygter lugtgener: Fangel Biogas får ja til udvidelse

Fangel Biogas får lov at udvide fra en kapacitet fra 132.000 ton årligt til 250.000 ton årligt. Det har et klart flertal i By- og Kulturudvalget tirsdag besluttet. Arkivfoto: Nils Svalebøg
S-politiker: - Der er ingen klar evidens for, at lugtgenerne kommer fra biogasanlægget.

Massive protester fra lokalområdet til trods har et stort flertal af politikerne i Odense Kommunes by- og kulturudvalg tirsdag besluttet at sige ja til Fangel Biogas' ønske om at udvide produktionen fra 132.000 ton årligt til 250.000 ton årligt.

Både Socialdemokratiet, Venstre og Konservative stemte for, mens kun Enhedslisten stemte imod.

Niclas Turan Kandemir (S) siger, at sagen krævede "indgående drøftelser til gruppemødet", som Socialdemokratiet afholdt mandag.

- Samlet set synes vi, at der bør gives ja til udvidelse, og vi mener, at de bekymringer, der har været givet udtryk for fra mange naboers side, imødegås af de tiltag, virksomheden tager i forbindelse med udvidelsen, siger han.

Kandemir tilføjer, at det også har spillet ind, at Socialdemokratiet ikke af det, embedsfolkene har lagt frem, er blevet overbevist om, at de lugtgener, beboerne i dag oplever, kan tilskrives biogasanlægget.

- Der er ingen klar evidens for, at lugtgenerne kommer fra biogasanlægget, siger han.

Annonce

Massiv strøm af høringssvar

Biogasanlægget i Fangel modtager gylle fra lokale landmænd og madaffald, der hovedsageligt kommer fra lokale madbearbejdende virksomheder.

Biogassen benyttes til at producere elektricitet og fjernvarme i anlæggets gasmotorer.

Udvidelsesplanerne har skabt massiv debat i lokalområdet.

Der er afgivet 99 høringssvar fordelt på 58 husstande, og desuden er der gennemført fire underskriftindsamlinger - to til fordel for en udvidelse og to imod. Flest er dog imod.

Efter høringsfristens udløb har flere politikere i udvalget fortsat modtaget store mængder af holdningstilkendegivelser i sagen.

Kan forbedre forhold

Ifølge Socialdemokratiet kan det vise sig som en fordel for de omkringboende, at udvidelsen giver mulighed for, at al af- og pålæsning i fremtiden kommer til at foregå inden døre i stedet for udendørs, som det sker i dag.

Desuden vil en ny adgangsvej ind til anlægget lette de trafikale gener i området, mener partiet.

Det samme hæfter by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) sig ved. Hun siger:

- Fremover bliver der ingen udendørs af- og pålæsninger - heller ikke på de travle kampagnedage, som netop er det, mange har påpeget som et problem.

Siger du, at det ligefrem bliver bedre for bebeorne ude i området efter udvidelsen?

- Jeg mener, at den her udvidelse i hvert fald ikke gør det vanskeligere for dem, end det er i forvejen.

Tæt overvågning

I lokalområdet har der både været beboere som har støttet og som har været imod biogas-udvidelsen.

Klart flest har dog været imod. Blandt andet med henvisning til, at ejeren af Fangel Biogas, Bigadan, også er medejer af biogasanlæg i Kalundborg, som Kalundborg Kommune nu har politianmeldt på grund af lugtgener.

Men V og S hæfter sig særligt ved, at Bigadan, der ejer Fangel Biogas, har forpligtet sig til yderligere tiltag ud over dem, som i forvejen fremgår af miljøvilkårene. Herunder tæt overvågning af udledningerne og løbende indrapportering til kommunen.

- Det betyder, der kan gribes ind, hvis der sker et eller andet, der ikke skal ske, siger Jane Jegind.

Niclas Turan Kandemir siger, at han specifikt har spurgt ind til, hvad der sker, hvis virksomheden ikke overholder vilkårene.

- Vi har fået oplyst, at så kan betyde politianmeldelse og et muligt driftsforbud, hvis det viser sig nødvendigt, siger han.

Enhedslisten stemte som eneste parti imod udvidelsen. Udvalgsmedlem Mathilda Printzlau-Paulsen siger, at partiet anser biogas for at være en lappeløsning.

- Biogas ikke er en reel løsning, på den miljøbelastning, som svineproduktionen medfører. I stedet for at gå på kompromis med trafiksikkerhed og livskvalitet for beboerne i området, bør vi se problematikken fra et større perspektiv og sætte krav til vores landbrug om at sikre en produktion, der er skånsom for klimaet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bandekriminalitet. Vi skal beskytte vidner bedre

Synspunkt: Hvis en borger i Odense, på Fyn eller et andet sted i landet oplever grov kriminalitet, bør det meldes til politiet. Men vi risikerer, at alt for mange afholder sig fra det, fordi de er bange for at vidne – særligt når kriminaliteten er begået af voldsparate, hårdkogte bandekriminelle. Derfor foreslog vi i weekenden, at vidner i bandesager skal sikres langt bedre end i dag: Vidner skal have anonymitet i alle sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidners identitet må aldrig fremgå i sagsakter i sager mod registrerede bandemedlemmer. Vidner skærmes helt af, så der i retslokalet kun er dommer, domsmænd/nævninge, anklager og forsvarer. Vidnerne skal ganske enkelt kunne udtale sig uden at være hundeangste for, hvad der kan ske med dem selv eller deres familie, fordi det tiltalte bandemedlem og hans ’brødre’ kender deres identitet. Bedre beskyttelse af vidner er også klart til samfundets bedste, for gode vidneudsagn er ofte det, der gør, at kriminelle bandemedlemmer dømmes for deres forbrydelser. Som samfund stiller vi tilmed store krav til vidnerne: Et vidne er forpligtet til at udtale sig, tale sandt, møde op i retten og forblive i retten – ellers risikerer vidnet at blive anholdt. Så det mindste, vi som samfund kan gøre, er da at sikre vidnets sikkerhed. På lederplads her avisen lød det dog i mandags, at vores forslag går for vidt. At vi ikke kan have ”et parallelt retssystem, hvor bandemedlemmer og rockere får ringere muligheder for at forsvare sig i retten end andre tiltalte”. Alle skal naturligvis have en retfærdig rettergang, det kunne vi aldrig drømme om at gå på kompromis med. Og det bør bestemt også være muligt, selvom et hardcore bandemedlem ikke får serveret vidnets navn på et sølvfad. Vi foreslår netop, at forsvarsadvokaten skal kende vidnets identitet, så hun/han kan foretage sin egen research om vidnet og udspørge vidnet på kryds og tværs – men forsvareren skal være sig sit ansvar bevidst og ikke afsløre vidnets identitet over for sin bandeklient. Det er vist ikke for meget forlangt. Tryghed er altafgørende for, at vidner fortæller, hvad de har set. Her i avisen kunne vi jo i weekenden læse, hvordan beboere i et boligområde i det nordøstlige Odense afholder sig fra at melde episoder til politiet af frygt for gengældelse fra tvivlsomme typer. Når vi skal banderne til livs, skal vi presse dem konstant. De fleste odenseanere har – desværre – gennem årene bidt mærke i bandernes storskrydende adfærd i vores by. Og en del odenseanere har oplevet trusler og regulære afstraffelser. Som by skal vi stå sammen mod banderne, og vi har brug for, at lovgiverne på Christiansborg giver os de bedste rammer for det – ved at beskytte vidner bedre. Det er godt, at bandemedlemmer nu kan idømmes længere fængselsstraffe, men hvad hjælper det, hvis de ikke dømmes? Fordi vidnerne ikke tør stå frem?

Nyborg

Nyt læserråd er skudt i gang: Nyborg-aktører skal finde løsninger sammen med Fyens Stiftstidende

Annonce