Annonce
Livsstil

Fang din første hornfisk: Når rapsen blomstrer gult, svømmer hornfisken til de danske kyster

Udsigterne til at fange hornfisk så sorte ud i slutningen af april, da avisens novice-lystfisker (t.h.) tog ud at fiske med fiskeguide Claus Eklundh Christensen (t.v.) ved Sydøstfyn. Men den slags udsigter holder jo kun, indtil en hornfisk bider på. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Forårets komme er lig med hornfisk ved de danske kyster. Vi tog med fiskeguide Claus Eklundh Christensen på fisketur for at kaste snøren efter de populære fisk i slutningen af april. Udsigterne til at fange de aflange, sølvfarvede hornfisk tegnede endnu ikke godt. Men livet som lystfisker er lunefuldt, så vi gav vores fiskeheld en chance.

- En dårlig fiskedag er bedre end en god arbejdsdag, fastslår Claus Eklundh Christensen.

Han har fisket, siden han var seks år, og er fiskeguide på tiende år.

Det er tirsdag eftermiddag i slutningen af april, og den erfarne fiskeguide har taget avisens lystfisker-novice med ud at fiske efter hornfisk. Bøgen har netop knopskudt de første grønne skud, og skovbunden er hvid af anemoner. En anden rigtig forårsbebuder er hornfisk. I store flokke trækker de ind i de danske farvande, typisk fra slutningen af april til juni.

Annonce

- Men udsigterne tegner ikke særligt godt endnu, fortæller Claus Eklundh om de meldinger, han har hørt fra lystfiskernes jungletrommer.

Indtil videre er der blevet fanget meget få hornfisk, og det er ellers en fisk, som man virkelig kan have held med, hvis man rammer en stime.

En god begynderfisk

En dårlig fiskedag betyder, at vi ikke fanger noget, men fiskeguiden har helt ret i, at det sagtens kan være bedre end en god arbejdsdag. Vi fisker fra en pynt på Sydøstfyn ikke langt fra Lundeborg. Med Storebæltsbroen og Langelandsbroen i horisonten og to marsvin, der bugter sig i det glitrende Storebælt rundt om pynten, hvor vi står, er vi næsten ligeglade med, om vi fanger en hornfisk. Indtil videre.

Avisens udsendte lystfiskernovice er på fisketur efter hornfisk med fiskeguide Claus Eklundh Christenden. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Hornfisken er ellers en meget populær fisk. Kendt for sin sølvskinnende, aflange krop med nuancer af blå og grøn. Den er også kendt for sine grønne fiskeben, som gør det let at skelne fiskekød fra ben, når man spiser den, selv om den har mange af dem. Den har også et langt næb fuld af små sylespidse tænder. Med dem spiser den blandt andet tobis og andre småfisk. Det er den slags fisk, vi prøver at efterligne denne eftermiddag. Og der er flere måder at lokke en hornfisk til: med blink, bobleflåd, bombarda eller silkesnor.

Claus Eklundh fisker med et bombarda-flåd. Et bombarda er et flydende flåd, der lægger sig i vandoverfladen og trækker en krog med et stykke sild i efter sig, når man trækker snøren ind. Lystfisker-novicen prøver kræfter med silkesnor, som det er meningen, at hornfiskens næb skal vikle sig ind i som et alternativ til en krog.

Ta’ med ud og fisk

Med søer, vandløb og mere end 7000 kilometer kyststrækning er Danmark et attraktivt land for lystfiskere og rig på muligheder for at opleve den danske natur og samtidig få en fisk på krogen.

Der er over 200.000 lystfiskerentusiaster og 200 frivillige lystfiskeriforeninger i Danmark.

I 2020 købte 146.000 lystfiskere et fisketegn, der gælder for et år. Det er en stigning på 30.000 sammenlignet med 2019.

Knap 10 procent af de danske lystfiskere er kvinder, men antallet er stigende.

I løbet af året tager avisens udsendte novice-lystfisker med fiskeguide Claus Eklundh Christensen ud for at fiske sæsonens fisk. 

Claus Eklundh Christensen deler også sine bedste fiskeopskrifter.

Fælles for de forskellige teknikker er, at de er rimelig simple og nemme at gå til. Hvis man ønsker at fiske med blink med krog på, er det en fordel at bruge en krogforlænger. Det vil sige et lille stykke metaltråd eller et ekstra stykke line mellem blink og krog. Det er for at undgå, at hornfiskens næb smutter af krogen. Med den ekstra afstand mellem blink og krog er det nemmere at få hornfisken på krogen.

- Husk, at linen til forlænger og forfang skal være lidt tyk (0,30-0,35 mm). Ellers kan hornfiskens tænder flosse den, pointerer Claus Eklundh.

Ligesom den lille trekrog også kan gøre skade på for eksempel ens fingre, hvis man ikke passer på. Derfor er teknikken med silkesnor en god fidus. Snoren er ligesom sytråd og lagt i flere lag og kommer i alle slags farver. Når det flagrer som en hale efter et blink i vandoverfladen, vækker det hornfiskens opmærksomhed.


Hornfisk smager bedst friskfanget, og fang ikke flere hornfisk, end du kan spise.

Claus Eklundh Christensen, fiskeguide


- For nybegyndere og børnefamilier er hornfisk en god fisk at fiske efter. Hvis man fisker med silkesnor, er der ingen krog, og det gør det mindre angstprovokerende for forældre. Den er også en sjov fisk, fordi der er drøn på, når der er bid. Hornfisken er en superfighter, fortæller Claus Eklundh, mens vi kaster på livet løs:

- Det er også en hyggelig fisk at fiske sammen. Med et bobleflåd kan man sidde på en sten eller mole og trække snøren langsomt ind. Der er masser tid til at hyggesnakke.

Fiskeguide Claus Eklundh Christensen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Det er heller ikke svært at finde snakketøjet frem denne eftermiddag, for naturen viser sig fra sin flotteste side. Vi står i neoprenwaders til hoftehøjde og balancerer på tangsmattede sten og sommetider hvid sandbund. Claus Eklundh kalder havvandet ginklart, for det er som at kigge direkte ind i et akvarium. Der går heller ikke lang tid, før vi opdager liv under havoverfladen.

- Se! udbryder han:

- Små havørreder.

Claus Eklundh Christensen

Er certificeret fiskeguide og uddannet biologilærer. Han har arrangeret kurser og undervist i lystfiskeri i 10 år.

Han står bag Fish’n’Ship, der har base på Sydfyn, og som tilbyder en bred vifte af guidede fisketure, kurser for nybegyndere og erfarne fiskere samt events fra både kysten og en specialdesignet båd.

Kurserne finder hovedsageligt sted på Sydfyn, men også omkring Aarhus og København. Firmaevents finder sted i hele landet. 

Claus Eklundh Christensen er 47 år og bor i Oure med sin kone. Sammen har de tre voksne døtre.

Første gang han fangede en fisk, var han seks år og på fisketur i Sverige med sin far og svoger. Det var en aborre fanget med en hjemmelavet fiskestang med korkprop og krog for enden af snøren. Siden da har han været bidt af lystfiskeriet: - Jeg er gået glip af mange gymnasiefester på grund af fiskeri. Når de andre kom hjem fra fest, stod jeg op og tog af sted med en god kammerat for at ramme solopgangen, husker Claus Eklundh Christensen.

Og ganske rigtigt. En flok små fisk vover sig nysgerrigt nærmere for at skynde sig væk, da de er en meter fra os. Der kommer til at gå et par år, før de er store nok til, at man må fange dem, men kort tid efter spotter Claus Eklundh noget, som gør ham endnu mere entusiastisk.

Annonce

Årets første hornfisk

Han haler bombardaflådet ind, og efter det lille stykke sild, der hænger i krogen, suser et sølvskinnende lyn. En hornfisk! Men lige inden dens næb når maddingen, tager den et skarpt sving og er væk. Alligevel er vores fiskeguide ikke til at tøjle, for nu ved han, at hornfiskene er derude et sted.

En hornfisk har bidt på krogen. Det er en aflang fisk med store øjne og et karakteristisk næb. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Så vi kaster snøren i en vifte ud over et mørkt område med tang, hvor hornfiskene typisk finder deres føde. Nu har jeg også fået blod på tanden. Med bombarda er fidusen enten at lade den flyde eller trække langsomt ind. Med blink med silkesnor skal man hale snøren ind i et hurtigt tempo. Noget kan tyde på, at hornfiskene er mest til den langsomme side i dag, for pludselig spænder det op i Claus Eklundhs fiskesnøre, og for enden snor en lang hornfisk sig for at kæmpe sig fri, men han bevarer roen.

Når man fisker med bombardo, er det vigtigt ikke at give for stort et modhug (at spinne ind med stor kraft). For så kan man risikere, at hornfiskens næb slipper. Men den her hornfisk har ikke en chance, da Claus Eklundh får et godt greb i den.

Fiskeguide Claus Eklundh Chistensen er en glad fisker, for han har lige fanget sin første hornfisk i år. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Med to tommelfingre knækker han nakken på den. Det går hurtigt, og sådan skal det også være, synes Claus Eklundh, der også har en anden vigtig pointe:

- Hornfisk smager bedst friskfanget, og fang ikke flere hornfisk, end du kan spise.

Hornfisken i Claus Eklunds hænder er omkring 60 centimeter, og han vurderer, der er mad til en person. Der er ikke noget mindstemål på hornfisk, men er de for små, plejer han at sætte dem ud igen, hvis ikke krogen har sat sig for dybt. Han lægger den døde hornfisk i vandkanten ved stensætningen, for at den kan holde sig kølig. Det er hans første hornfisk i år. Så de dårlige udsigter blev gjort til skamme.

- Man plejer at sige, når rapsen blomstrer, kommer hornfisken, fortæller en ganske tilfreds fiskeguide.

Hornfiskens næb. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Man kan blandt andet fiske hornfisk fra moler, stensætninger og ved kysten fra en pynt, som lystfisker-novicen prøver kræfter med på billedet i neoprenwaders, der holder vandet ude og kroppen varm. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Vi fisker en times tid mere, dog uden mere fiskeheld. Men nu er hornfiskene på vej, så der skulle være rig mulighed for at prøve kræfter med den slags fiskeri indtil omkring juni.

På vejen hjem kører jeg forbi en grøn rapsmark, og kan ikke lade være med at lægge mærke til, at de små, gule blomster er begyndt at pible frem. Så spørgsmålet er, om ikke det burde lyde: Når hornfisken kommer, blomstrer rapsmarken.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Kerteminde

Tina åbner klinik på sin landejendom: Nu mangler hun bare et behåret ben

Odense

Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Navne

Fynske dødsfald

Nordfyn

Telefonstorm på værkstedet: - Folk reagerer først, når Peter Tanev siger, at nu kommer vinteren

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Fyn

Hun brænder for det frivillige arbejde for udsatte mennesker: Derfor skal Sarwa Sharif være Årets Fynbo

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

OB

Lars Høgh i sin bog om OB's bestyrelsesformand: Niels Thorborg tog mig aldrig over på sit hold

Annonce