Annonce
Erhverv

Familievirksomhed fik ordrerne annulleret og gode råd var dyre: Men så gik de i gang med at få styr på udledningen af CO2

N. H. Stål Watercut i Vester Skerninge bruger koldskæring som den primære metode, når materialer skal skæres. Bag virksomhedsejer Hanne Nylev og sønnen Mads Nylev ses den store vandskærer, hvor de blander vandet op med importeret australsk sand. Foto: Mathilde Vammen Poulsen
N. H. Stål Watercut på Sydfyn udgav deres første bæredygtighedsrapport for en måned siden. Arbejdet har været stort for den lille virksomhed, men det kan meget vel blive noget, alle mindre virksomheder skal indstille sig på i fremtiden.

Vester Skerninge: Den 1. juni i år skal alle store virksomheder dokumentere det, som kan være svært at sætte ord på: Bæredygtighed.

Det stille højere krav til selv store virksomheder og i endnu højere grad til deres underleverandører.

En af de små underleverandører er den fynske familieejede virksomhed N. H. Stål Watercut i Vester Skerninge, hvor man skærer i materialer med vand. Der arbejdes både i træ, metaller, plastik og meget andet. Kunderne er alt fra kunstnere til kunder i industrien.

Annonce

Virksomheden er en af de første i den størrelsesorden, der har lavet en bæredygtighedsrapport - og det har ikke været helt nemt.

Bæredygtighedsrapporten indeholder blandt andet opgørelser over, hvor meget CO2 virksomheden udleder, men også immaterielle forhold såsom socialt ansvar og fordelingen af kvinder og mænd på arbejdspladsen.

Pandemien slog pusten ud

Grunden til, at den sydfynske virksomhed begyndte arbejdet, skal findes i coronapandemien, der ramte N. H. Stål Watercut hårdt.

- Vi havde tre store kunder, der havde booket alt indtil sommerferien. De fjernede alle ordrerne dagen efter, landet lukkede ned. Vi stod lige pludselig og skulle gøre noget alvorligt, så vi fyrede en stor del af vores ansatte, for hvor skulle vi gå hen og finde arbejde, spørger virksomhedsejeren Hanne Nylev.

Der blev fyret 10 ud af de 15 medarbejdere, men efter de sidste store smittebølger havde lagt sig, lod ordrerne stadigvæk vente på sig.

- Vi havde svært ved at få sat gang i hjulene igen, men vi var her jo, og noget skulle vi lave. Så fik vi muligheden for at være med i bæredygtighedsprojektet. Det blev vi enige om at gøre, for nu havde vi tiden til det, forklarer hun.

Tilbuddet om at få lavet en bæredygtighedsrapport kom fra organisationen Tekniq Arbejdsgiverne, der har valgt at betale for medlemmernes bæredygtighedsrapport de første to år.

Annonce

Omfattende arbejde

Tid er nøgleordet, når det kommer til udarbejdelsen af rapporten. Med et medarbejderantal på seks var det en udfordring at komme i mål.

Hanne Nylev pointerer, at det kunne lade sig gøre, fordi ordrerne var svære at få ind i den periode, i en travl hverdag havde det ikke været muligt.

Når man skærer med vand, hedder det en koldskæring. Fordelen ved at skære med vand er, at kulden ikke påvirker materialet i samme grad, som hvis man skar med en laser. Det betyder blandt andet, at man kan skære i materialer uden, at det hærdes eller reagerer på anden vis. På billedet ses, hvad der blev tilbage, efter man skar bogstaver ud af det tynde materiale. Foto: Mathilde Vammen Poulsen

- Det her skal man ikke gøre, hvis man er en virksomhed på under 10 medarbejdere, fordi det er et for stort arbejde, siger Hanne Nylev.

N. H. Stål Watercut udgav dens bæredygtighedsrapport for en måned siden, men har endnu ikke mærket nogle ændringer endnu.

- Det er nok ikke vores kundeskare, der er de første, som spørger ind til bæredygtighedsrapporten, fortæller ingeniøren og sønnen i virksomheden, Mads Nylev, og påpeger, at de også har gjort det for at være på forkant, hvis det skulle blive nødvendigt.

Annonce

Tilføjer en bundlinje

Man sidder muligvis tilbage med spørgsmålet, hvad en bæredygtighedsrapport egentlig skal gøre godt for.

Det her handler jo ikke om at lave en rapport. Det handler om, hvordan man omstiller sin forretning, så den bliver mere grøn, for den grønne omstilling er kun kommet for at blive.

Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør for Tekniq Arbejdsgiverne

Den administrerende direktør for Tekniq Arbejdsgiverne, Troels Blicher Danielsen, mener, at en rapport i sig selv ikke giver nogen værdi, medmindre den kan ligge til baggrund for den reelle dagsorden.

- Det her handler jo ikke om at lave en rapport. Det handler om, hvordan man omstiller sin forretning, så den bliver mere grøn, for den grønne omstilling er kun kommet for at blive, siger han.

På den måde kommer man til at have to bundlinjer: En til CO2 og en til økonomien.

Annonce

Bæredygtig arbejdsmetode

Troels Blicher Danielsen forklarer, at man skal se bæredygtighedsrapporten som en måde at arbejde med CO2 på.

Her får man en anledning til at reflektere over virksomhedens daglige vaner, se på det store regnestykke og udregne, hvordan man kan reducere sit aftryk.

Den administrerende direktør kan dog godt se, at det er et omfattende arbejde for de mindre virksomheder.

- Når vi laver så mange regler, som vi gør i Danmark, går det jo ud over nogen. De store virksomheder har råd til at hyre konsulenter til at lave det for dem. Til gengæld har vi hyret et firma, som kan hjælpe medlemmerne med det, fortæller han.

Ingen har endnu svar på, om det kommer til at blive et krav for alle virksomheder at udarbejde en bæredygtighedsrapport, men Troels Blicher Danielsen fortæller, at underleverandørerne til de store virksomheder formentlig vil blive mødt af det på et tidspunkt.

Et muligt krav behøver de ikke ligge søvnløse over hos N. H. Stål Watercut, som nu har løst det, der kan blive en stor udfordring for mange tilsvarende virksomheder.

Annonce

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kerteminde

Stine efterlyser legekammerater til nyt butiksfællesskab: Vil gerne dele 120 kvadratmeter med andre kreative ildsjæle

Assens For abonnenter

825 tons sand blev pumpet op fra det fynske øhav: Nu ligger det bag idrætshallen og er snart klar til brug

Nyborg

Tour de nybegynder med Brian Holm: Cykelstjerne svarede på 'dumme' spørgsmål

Annonce