Annonce
forside

Familien har holdt ord i 65 år

Anna Vous, navnkundig Tuborg-kvinde på Langeland, mindes Carl Henrik Vous, der faldt i dag for 65 år siden.

ROSE PÅ GRAV: 9. april 1945 blev Carl Henrik Vous fra Illebølle dræbt

Selvom det i dag er 65 år, siden tyske tropper rykkede ind i Danmark, er de soldater, der blev ofret for at redde regeringens ansigt, ikke glemt. En af dem var sergent Carl Henrik Vous fra Illebølle på Langeland. Sammen med to af sine brødre var han indkaldt for at forsvare Danmark i det, der blev en uværdig paradeforestilling.

Hans kusine, Anna Vous fra Tullebølle er 82 år, og husker de begivenheder, der rystede det langelandske samfund hin aprilmorgen i sidste århundrede.

- Der var lyst i kirken for Carl Henrik og hans kæreste. De skulle giftes 14 dage efter, så det varede længe, før den unge kvinde kom sig over chokket, fortæller Anna Vous.

Hun beretter om krigens første dage mens hun lægger en langstilket rose på familiens gravsted. Senere op ad dagen i dag kommer endnu flere blomster og flere, der vil mindes Carl Henrik Vous.

De danske Forsvarsbrødre og repræsentanter for familien og forsvaret markerer hver morgen den 9. april de, der faldt ved grænsen. Og sådan har det været siden 1946.

Carl Henrik Vous var 25 år, da han faldt for Danmarks regerings ære.

Det rene selvmord

Carl Henrik Vous var officer af reserven, da han blev hjemsendt i 1937. Han lagde ikke skjul på sin begejstring over genindkaldelsen, da sorte skyer trak op over Europa. Carl Henrik var glad for det militære håndværk, som han udtrykte det overfor sin stærkt bekymrede forlovede. Hun ville hellere ha', at kæresten bevarede sit job som fængselsbetjent.

Mens tyske tropper med enorme mængder krigsmateriel rykkede frem mod Danmark, var 700 mand fra Fyens Livregiment med på plads ved grænsen.

- Vi vidste, hvad der var ved at ske, fortalte soldaterkammeraten fra Svendborg, Poul Hansen, Bjørnøvej: "Klokken fire blev der slået alarm. Alle kompagnier i hele Sønderjylland rykkede ud".

Carl Henrik Vous skulle med sin halvdeling besætte en vejforgrening ved Hokkerup, fem kilometer fra grænsen. Spærringen bestod af en gammel bil, en slåmaskine og en rundsav. Med det material skulle man standse Hitlers fremrykning mod Danmark.

- Carl Henrik var meget bekymret. Han var jo næsten professionel soldat, og spurgte sin foresatte, om denne ville tage ansvar for det forestående. "Det er jo det rene selvmord", konkluderede sergent Vous.

Annonce

Cykler mod tanks

Løjtnanten spurgte da, om andre var bange, men alle råbte nej, hvorpå befalingen lød: "Så kør da for Helvede på jeres cykler og lad os komme før tyskerne til grænsen!".

Klokken 5.10 var gruppefører for cyklisthalvdelen, Carl Henrik Vous på plads med 8 mm rekylgeværer og en 20 mm kanon.

Få minutter efter at halvdelingen havde stillet cyklerne i hegnet ved Hokkerup og gjort klar til at bestryge vejfordelingen, kom de tyske tropper. En endeløs række af motorcykler, kampvogne biler og fodfolk. Poul Hansen talte 25 fly i første bølge, 32 i anden. Og flyene blev ved med at komme.

- Kampen havde varet i 20 minutter, da tyskerne stormede vore stillinger. Vi brugte endog de bare næver til at forsvare os med, indtil løjtnanten råbte "Hold inde".

- Men Carl Henrik ville ikke overgive sig. Han løb over vejen for at få en bedre skudvinkel, men blev ramt i ryggen. Projektilet gik gennem den ene lunge, mens han vaklede videre, lige ind i en tysk patrulje, der fyrede løs.

Carl Henriks søster, Frida Nørregaard på Kobberbæksvej i Svendborg har fortalt om mekanikerfamilien Hansen i Hokkerup, som blev besøgt mange gange i årene efter krigen:

- De tog en dør af og brugte den som båre for at hente Carl Henrik ind fra kulden ude på landevejen. Vi fik alle detaljer om slaget ved Hokkerup Hegn.

- Din bror ville ikke dø. Han skulle hjem og giftes. "Jeg er så ung", sagde han klagende. En tysk sanitetssoldat fulgte med ind til familien Hansen og her kom en tysk overlæge, som gav smertestillende indsprøjtninger, så den danske soldat kunne sove ind.

- Mekaniker Hansens kone holdt Carl Henrik i hånden, da han udåndede. Både danske soldater og tyske sanitetsfolk stod tavse med tårer i øjene. Et par hjemmetyskere, der ville ind i dødsværelset blev standset af mekanikerens kone: "Vi skal ikke ha' hjemmetyskere med våben i et dansk hjem!", sagde hun og smækkede hoveddøren.

Annonce

Kommunal gestus

Anna Vous har levet hele sit liv på Langeland som den ene halvdel af Tuborg-ægteparret Vous. Hendes egen mand var chauffør for en oberst i Fynske Livregiment inden han blev depotbestyrer for Tuborg.

Hun erindrer stadig de tragiske begivenheder. Begravelsen og den humane ordre til Carl Henriks to brødre, Adolf og Svend Aage: "Tag hjem og hjælp jeres forældre. Familien har mere brug for jer end militæret har. I har mistet nok!".

I dag, lørdag den 9. april 2005, er der ikke mange tilbage af krigstidens Vous'er. Carl Henriks forældre blev for nogle år siden genforenet med deres søn. Det skete, da de fandt deres sidste hvilested sammen med soldaten fra Hokkerup. Og alle syv søskende er døde.

Men Sydlangelands Kommune sørger også for, at soldaten fra dengang ikke bliver glemt. Gravstedet vedligeholdes, så eftertiden kan få en lille del af Danmarks historie, som den blev skrevet af den cyklende sergent fra Illebølle...

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Nordfyn For abonnenter

Svømmehal og spillested midt i skoven: Det gamle mejeri i Rue tager form

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Otte ud af ti overvejer at forlade jobbet: Hårde arbejdsvilkår presser ambulancereddere - Odense er særligt ramt

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Erhverv

Nikotinposer kan spare samfundet for milliarder, mener fabrikant: Men... skal en afhængighed erstatte en anden?

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med Elvis som fan, ABBA, giftige nordfynske overhåndsserver og ildløs i madvognen

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Sport For abonnenter

Denmark Open slår flot med halen i Odense Idrætshal - alle drømte om en finale mellem Momota og Axelsen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Kerteminde

Dragefestival - Drageoptog fra Fjord&Bælt og masser af aktiviteter

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur For abonnenter

Skilsmisse førte til lammende sorg: Trine fik et øksehug i hjertet, der aldrig forsvinder

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Nyborg For abonnenter

Helt til grin: Komiker tager gas på Nyborg Slot

Annonce